Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Αύγουστος 22, 2015
jumbo-banner

Σε περισσότερους από 4.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα άνοιξαν τα σύνορα για μισή ώρα περίπου και πέρασαν στην ΠΓΔΜ περίπου 300 άτομα-γυναίκες και παιδιά-. Αντίστοιχη κίνηση αναφέρθηκε ότι θα πραγματοποιούταν και σήμερα, κάτι που ωστόσο μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει γίνει.

Στην περιοχή επικρατεί σχετική ηρεμία, ενώ καταγράφονται ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για την όλο και πιο ασταθή κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), όπου έγινε χρήση βίας χθες για να αποτραπεί η διέλευση των ανθρώπων.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: "Η Υ.Α. είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τους χιλιάδες ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων εν μέσω συνθηκών που επιδεινώνονται.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres μίλησε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Nikola Poposki σχετικά με την κατάσταση και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα δεν θα είναι κλειστά στο μέλλον.

Κατανοώντας τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η πΓΔΜ και τις θεμιτές ανησυχίες της σχετικά με ζητήματα ασφαλείας, η Υ.Α. κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για την ομαλή διαχείριση των συνόρων της με τρόπο που σέβεται τα ζητήματα προστασίας. Συγκεκριμένα, προτρέπουμε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Υ.Α. ώστε να αναπτύξει επαρκή δυνατότητα υποδοχής στη χώρα, όπως επίσης και οργανωμένη καταγραφή και ταυτοποίηση".

Η Υ.Α. καλεί επίσης τις Ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τις διαδικασίες για την καταγραφή και την υποδοχή των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, να παράσχουν επείγουσα βοήθεια σε όσους παραμένουν στην ελληνική πλευρά των συνόρων και να τους βοηθήσουν να μετακινηθούν προς δομές φιλοξενίας που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα".

topontiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot