ΝΙΚΟΣ ΣΤ. ΜΑΝΟΥΣΗΣ: Από τις καλύτερες ομιλίες της Αμφικτυονίας Σ. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ: Η ΚΩΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΕ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ

Αύγουστος 25, 2018
jumbo-banner
Ο Ελληνικός Πολιτισμός γεννήθηκε και βασίστηκε στη θάλασσα. Στο Αιγαίο. Αυτή τη μικρή θάλασσα με τον κολοσσιαίο πολιτισμό.
Εδώ γεννήθηκαν και φώτισαν την ανθρωπότητα ο Όμηρος, η Σαπφώ, ο Θαλής, ο Ηράκλειτος, ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος, ο Ιπποκράτης, και πολλοί - πολλοί άλλοι.
Ο Ιπποκράτης είναι ο πρώτος επιστήμων γιατρός που εξετάζει την ανθρώπινη φύση, το σώμα, τη λειτουργία του. Θεμελιώνει την έρευνα και την ανάλυση. Απορρίπτει από την ιατρική, την μυστηριακή θρησκεία που προϋπήρχε στην Ανατολή και που ερμήνευε ως υπεύθυνο των ασθενειών, το θεϊκό.
Ο Ιπποκράτης ζει στον 5ο αιώνα. Στον αιώνα της Δημοκρατίας. Στην εποχή του Περικλή, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Φειδία, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη. Όταν ο Χρυσούς Αιώνας ήταν στο μεγαλείο του.
Ο Ιπποκράτης πρέπει να εκθέσει τις θεωρίες του. Να τις αποδείξει. Για να γίνουν οι απόψεις του αποδεκτές. Με αυτή τη φιλοσοφία και τη διαλεκτική, με αυτές τις σκέψεις και μέθοδο, ο Ιπποκράτης συμμετέχει και συμβάλει στη δυναμική της ανάπτυξης του Ελληνικού πνεύματος και στη δημιουργία του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού.
Ο Ιπποκράτης ασχολείται με τον άνθρωπο. Νοιάζεται για τον άνθρωπο. Πιστεύει στο επάγγελμά του. Την ιατρική.
Δεν τον ενδιαφέρει εάν ο άρρωστος είναι άνδρας ή γυναίκα. Τον ενδιαφέρει ο άρρωστος. Δεν τον ενδιαφέρει εάν ο άρρωστος είναι ελεύθερος ή δούλος. Τον ενδιαφέρει ο άρρωστος. Και αυτά τα είπε 2.500 χρόνια πριν.
Προσφέρει κανόνες συμπεριφοράς του γιατρού. Προσφέρει τον όρκο του Ιπποκράτη που ακόμη και σήμερα ορκίζονται οι γιατροί. Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ένα μνημείο ήθους.
Πριν από 12 χρόνια ήρθα στην Κω. Συνάντησα τον Μανόλη Καβουκλή, Πρόεδρο του «Ομίλου Φίλων του Ιπποκράτη». Γίναμε φίλοι. Μου έδειξε το νησί. Μιλήσαμε για τον Ιπποκράτη. Αισθανθήκαμε ένα σεβασμό για την ιδιοφυία και το ήθος του. Νιώσαμε μία ανάγκη να κάνουμε κάτι. Να τον τιμήσουμε.
Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Μιλτιάδη Φάκο. Αντελήφθη αμέσως το θέμα και τους σκοπούς μας. Μας βοήθησε αποτελεσματικά. Είναι ο μόνος Δήμαρχος στην Κω που συνέβαλλε καθοριστικά στην υλοποίηση των στόχων μας.
Τους γνώρισα τη φίλη και συνεργάτιδά μου, Κάρλα Μανωλοπούλου, Πρόεδρο της Περιβαλλοντικής Εταιρείας «Ελλάδα Καθαρή» που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του Ελληνικού περιβάλλοντος. Η ομάδα συμπληρώθηκε με τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Τον εκδότη και δημοσιογράφο του «Βήματος» της Κω, που έκανε και κάνει τα αδύνατα δυνατά για την προώθηση αυτού του πολιτιστικού έργου.
Είχαμε και οι πέντε τις ίδιες ιδέες και σκέψεις. Το ίδιο όραμα. Πρώτον, να αναστηθεί και να επαναλειτουργήσει το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα. Το κτίριο ήταν ερείπιο. Διοίκηση δεν υπήρχε. Ήταν χρεωμένο. Είχε νομικά προβλήματα ύπαρξης.
Βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος. Ο γιατρός Στέφανος Γερουλάνος. Έγινε πρόεδρος του ιδρύματος και έκανε εξαιρετική δουλειά. Το ανέστησε! Το ανακαίνισε. Το λειτουργεί. Οργανώνει διαλέξεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, αμφικτυονίες. Προβάλλει το ίδρυμα και προωθεί επιστημονικά και πολιτιστικά προγράμματα.
Η δεύτερη σκέψη μας ήταν να κάνουμε μία έκθεση με τίτλο «Η ιστορία της Ελληνικής Ιατρικής» με επίκεντρο τον Ιπποκράτη. Η έκθεση αυτή κοστίζει διότι πρέπει να είναι ενημερωτική, επιστημονική, καλαίσθητη, ολοκληρωμένη. Σύμβουλος και συνεργάτης μας είναι η αρχαιολόγος Έρση Σπαθάρη που έχει κάνει το Μουσείο των Μυκηνών και το πανέμορφο Μουσείο της Ολυμπίας.
Είμαι αισιόδοξος. Η έκθεση πρέπει να γίνει πάση θυσία. Χρειάζεται όμως χρόνος. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει 30 εκθέματα, αντίγραφα από αγάλματα και γλυπτά, καθώς επίσης και 14 αντίγραφα αγγείων.
Το τρίτο είναι να γίνει ένα μονοπάτι σε ένα ειδυλιακό τοπίο που θα συνδέει το Ασκληπιείο με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα. Θα είναι μόνο 650 μέτρα. Αυτό χρειάζεται την έγκριση και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού. Τελευταία το Υπουργείο έχει δείξει πολύ ενδιαφέρον.
Και το τέταρτο. Η δημιουργία στο φυσικό περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου του Ιδρύματος, ενός κήπου με τα βότανα του Ιπποκράτη, όπου θα συναντά κανείς όλα τα φυτά στα οποία στήριξε τις θεραπείες του ο Ιπποκράτης.
Αυτό έγινε. Ο κήπος έγινε. Η Κάρλα Μανωλοπούλου μου σύστησε ένα νεαρό Γερμανό αρχιτέκτονα τοπίου, ο Γιενς Μπετίνγκερ, ο οποίος τον σχεδίασε, τον χάραξε και τον επιμελήθηκε. Φυτέψαμε 115 φυτά – βότανα. Απο τα 257 που έχει ονομάσει ο Ιπποκράτης.
Τότε εμφανίζονται ο Νίκος Κουτσιανάς και ο Κώστας Σταθόπουλος της APIVITA.
Συγυρίζουν τον κήπο. Φυτεύουν όλα τα φυτά του Ιπποκράτη που καταγράφει ο Διοσκουρίδης. Συνολικά 257 θεραπευτικά βότανα. Ο κήπος είναι πλήρης. Οργανώνουν την ύδρευση. Φέρνουν το πανεπιστήμιο και την Βοτανική Σχολή για την αναγνώριση, ταυτοποίηση και τακτοποίηση των φυτών – βοτάνων στην κατάλληλη θέση. Ο κήπος θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Θέλει συντήρηση. Θέλει νερό. Είναι Ιούλιος, θέλει φρεσκάδα.
Ξαναεμφανίζεται ο Γιενς Μπετίνγκερ. Θέλει να προσφέρει. Αγαπάει τη δουλειά που έκανε. Αγαπάει την Κω. Πιστεύει στον Ιπποκράτη.
Θέλει να καταγράψει όλα τα φυτά που είναι φυτεμένα. Θέλει να κατασκευάσει άφθαρτες και ωραίες πινακίδες με πλήρη στοιχεία. Θέλει να καθαρίσει τα μονοπάτια και να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες. Όλα αυτά εντελώς δωρεάν.
Πριν τρία χρόνια οργανώσαμε στην Αθήνα ένα συνέδριο για την Τέχνη της Ιατρικής της Ελλάδας και της Κίνας. Οι Κινέζοι μετά το συνέδριο ήρθαν στην Κω, για να φυτέψουν κινέζικα φυτά σε ένδειξη σεβασμού προς τον Ιπποκράτη. Ήταν μια μεγάλη διεθνής αναγνώριση για την αξία και το ήθος του Ιπποκράτη. Ήθελαν να τον τιμήσουν.
Σήμερα τα αναπτυγμένα κράτη διαμορφώνουν ένα παγκόσμιο χωριό, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Όλες οι ήπειροι και όλες οι χώρες είναι σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους. Είναι όμως αμφίβολο αν ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η επικοινωνία προωθεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ λαών και πολιτισμών. Κάτι που είναι τόσο αναγκαίο στην ταραγμένη εποχή μας.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 μίλησα σε ένα μεγαλο φόρουμ στο Πεκίνο για την φιλία των λαών.
Η φιλία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που διαμορφώνει σχέσεις ζωής. Χωρίς την φιλία και τον σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και στην άποψη του άλλου, δύσκολα υπάρχει καλή πίστη. Χωρίς καλή πίστη δεν υπάρχει κατανόηση. Χωρίς κατανόηση δεν υπάρχει συνεννόηση και συμφωνία. Χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει αρμονία και αποτέλεσμα.
Στο φόρουμ αυτό έκανα την πρόταση η μεγάλη Κίνα με τον τεράστιο πολιτισμό και η μικρή Ελλάδα με τον κολοσσιαίο πολιτισμό να οργανώσουν ένα φόρουμ με θέμα έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ πολιτισμών.
Το φόρουμ θα είναι ενιαίο, αλλά θα διεξαχθεί σε δύο χώρες. Θα ξεκινήσουμε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2013 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας και θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο του 2013 στο Πεκίνο, όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις με την παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων.
Οι φορείς που ανέλαβαν την οργάνωση από την πλευρά της Κίνας, είναι ο «Σύνδεσμος για την Φιλία των Λαών», που είναι ένας τεράστιος διεθνής οργανισμός και ο Δήμος του Πεκίνου.
Από την ελληνική πλευρά, είναι ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Ορίζοντες – Δράσεις» που είναι ο συντονιστής. Ο Ελληνο-Κινεζικός Σύνδεσμος. Το Μουσείο Μπενάκη. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο «Δημόκριτος». Η «Ελληνο-Κινεζική Ακαδημία για την Εκπαίδευση», με την παρουσία του τουριστικού Οργανισμού «Αργώ».
Στην Αθήνα και στο Πεκίνο παράλληλα με το κύριο θέμα που είναι ο εποικοδομητικός διάλογος των πολιτισμών θα τεθούν πέντε μεγάλα προγράμματα που θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν από τους φορείς της Ελλάδας και της Κίνας.
Αυτά είναι:
Ψηφιακή βιβλιοθήκη Φιλοσοφίας,
Διάλογος Κομφούκιου και Σωκράτη,
Μαθηματική Σκέψη απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα,
Τέχνη και Μουσεία,
Η Τέχνη για τη ζωή και την κοινωνική ανάπτυξη,
Μουσεία για την Παιδεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Ολυμπιακή Ιδέα,
Η Καταξίωση του ανθρώπου,
Η καλλιέργεια του πνεύματος και του σώματος.
Πολιτισμός – Τουρισμός.
Ο επισκέπτης και ο τουρίστας πρέπει να αντιλαμβάνονται τη σημασία, την ιστορία και την έννοια των χώρων που επισκέπτονται και τις επιδράσεις και τις επιπτώσεις που δημιουργούν στη σύγχρονη ζωή.
Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να σχεδιαστεί η σηματοδότηση ιστορικών πόλεων για να γνωρίζει ο διαβάτης σε τί ιστορικό και πολιτιστικό χώρο βρίσκεται.
Η Κως είναι ένα μοντέλο της συνύπαρξης του πολιτισμού με τον τουρισμό. Η Κως είναι ένα ευλογημένο νησί. Με τον γαλάζιο ουρανό. Τη σμαραγδένια θάλασσα. Με το κρυστάλλινο άφθονο νερό. Με τα πανήψυλα περήφανα δέντρα. Με την υπέροχη βλάστηση και πάνω από όλα τον Ιπποκράτη που γεννήθηκε εδώ.
Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα με τον Πρόεδρο του, Στέφανο Γερουλάνο, και με τη συνεργασία και τη συμπαράσταση της ομάδας που εργάστηκε από την αρχή, πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί για την υλοποίηση και την τελική μορφή που θα πάρει το μεγάλο έργο πολιτισμού για τον Ιπποκράτη, που θα έχει παγκόσμια ακτινοβολία.
Είναι απαραίτητο όμως η βούληση και η συμμετοχή της Πολιτείας, της Περιφέρειας, του Δήμου και φυσικά των Πολιτών. Των Κώων. Αυτό ονομάζεται παραγωγικότητα. Επένδυση. Ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό λέγεται πολιτισμός. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός είναι ο πλούτος της Ελλάδας.
Σπύρος Μερκούρης
Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot