Ν. Μυλωνάς: αναγκαίο σήμερα ένα τοπικό πλαίσιο βραχυπρόθεσμων στόχων

Οκτώβριος 03, 2016
jumbo-banner

Πως πήγατε φέτος; Είμαστε σχεδόν 50% κάτω!!! Ένας Σεπτέμβριος δεν μπορεί να μας σώσει! Συνηθισμένες φράσεις που ακούμε απ άκρη σε άκρη του νησιού.

Είναι προφανές ότι στις καινοφανείς έως δύσκολες εποχές της τοπικής μας κοινωνίας χρειαζόμαστε σαν κοινωνία ένα πλαίσιο κοινών στόχων. Στην κατάλληλης στιγμή ήρθε η κοινή ανακοίνωση Δήμου Κω, Δικηγορικού Συλλόγου, Ένωσης Ξενοδόχων, ΤΕΕ, Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και ΣΕΠΕ που ζητούν από την κυβέρνηση: 1.αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την Κω 2.αναστολή εφαρμογής του μέτρου της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Κω 3.επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες της Κω 4. θεσμοθέτηση κατ’ εξαίρεσιν ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Κω προς τη ΔΕΗ 5. απαλλαγή ή μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση στην Κω 6. μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο και 7.μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια.

Β. Κρίσιμο σημείο κάθε δύσκολης κοινωνικής και οικονομικής περιόδου είναι η συνεργασία των πολιτών και των θεσμών τους. Χειροκροτούμε την κοινή προσπάθεια αλλά οι στόχοι ως φιλόδοξο σχέδιο τοπικού κοινωνικού μετώπου διεκδικήσεων από την κυβερνητική εξουσία, πρέπει να γίνουν αντικείμενο δημόσιας κριτικής. Ας τα υποβάλουμε στην κριτική μας σκέψη με στόχο μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του, αποφεύγοντας την ευκολία της απόρριψης και της αλαζονικής υποτίμησης.
Γ. Κατ’ αρχήν όλο το πλέγμα των αιτημάτων αφορούν την εισπρακτική πολιτική του κυβέρνησης-κράτους. Τα διακρίνουμε σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι τα αιτήματα ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ρύθμισης 100 δόσεων. Αυτά είναι προϊόντα των μνημονιακών δεσμεύσεων και δύσκολα μπορούν να υλοποιηθούν. Αλλά ας πούμε ότι καλά κάνουμε και τα θέτουμε, ωθώντας την κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αν όμως οι δανειστές πουν ΟΧΙ τότε, δεν έχουμε ένα δεύτερο επίπεδο διεκδικήσεων! Ένα τετοιο επίπεδο πρέπει να υπάρχει και θα μπορούσε να είναι η μείωση του κόστους των συγκοινωνιών, των τηλε-επικοινωνιών, των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, η κατ εξαίρεση χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ δημοσίων υποδομών (νοσοκομείο, σχολεία, κέντρα διαλογής αγροτικών προϊόντων, βιολογικός Ηρακλειδών κλπ), η απλοποίηση των διαδικασιών χωροταξικών και πολεοδομικών έργων στην Κω κλπ. Η δεύτερη ομάδα αφορά καθαρά επιχειρηματικά αιτήματα. Για το τέλος διανυκτέρευσης είναι αναγκαίο ο Δήμος να πει ότι του ανήκει, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο και δεν είναι σωστό να αιτούμαστε όλοι μαζί την κατάργηση του! Όσο για τις εργοδοτικές εισφορές είναι πλέον πολύ μειωμένες και δεν αποτελούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μεγάλες. Από την άλλη οι μειώσεις οδηγούν στον αφανισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Η υιοθέτηση αυτής της δεύτερης ομάδας και η προβολή της είναι προϊόν είτε σκόπιμης προσχώρησης στα αιτήματα της τοπικής κυρίαρχης τάξης υπό το βάρος του κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων είτε …άγνοιας.

Δ. Να δούμε την κατάσταση που υπαρχει. Δεν βρισκόμαστε όλοι στην ίδια δύσκολη θέση. Οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού υπόκεινται στην κρίση και την υπερφορολόγηση αλλά υποφέρουν λιγότερο από τις άλλες τάξεις και είναι αυτές που πρέπει να σηκώσουν ένα ειδικό βαρος σήμερα. Ένα βαρος που έχει όχι μόνο οικονομική και κοινωνική αξία με περιβαλλοντικό κόστος αλλά και Εθνική σημασία! Οι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι εκπρόσωποί τους πρέπει να ξεφύγουν από την μικροπολιτική των οικονομικίστικων διεκδικήσεων! Σε αυτό πρέπει να βοηθηθούν από την Δημοτική αρχή που πρέπει να αποφεύγει την εύκολη αποδοχή στενών κλαδικών αιτημάτων τους.

Ε. Τα έσοδα του Δήμου Κω από κεντρικούς πόρους έχουν μειωθεί πάνω από 50%. Τα τοπικά έσοδα έχουν μειωθεί εξ ίσου λόγω κατάργησης του Δημοτικού Φόρου (απώλεια 4,00 εκ. ευρώ), την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων (μείωση 3,00 εκ. ευρώ), μείωσης ή παγώματος των δημοτικών τελών και λόγω της μη απόδοσης εσόδων στον Δήμο από τις υπερφορολογήσεις επαγγελματιών. Όμως δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να έχουν αξιώσεις από τον Δήμο για υποδομές και νέα έργα στις παρούσες συνθήκες! Οι Τουριστικοί Δήμοι της Ευρώπης εφαρμόζουν με επιτυχία την τοπική φορολογία στον τουρισμό. Σε ειδικά διπλότυπα του Δήμου κόβεται η συνολική επιβάρυνση του τουρίστα-επισκέπτη (παράβολο 1-5 ευρώ/ ημέρα) που πληρώνεται κατά την αναχώρηση. Είναι μια απόλυτα διακριτή επιβάρυνση την οποία οι τουρίστες γνωρίζουν και σέβονται γιατί ισχύει και στον τόπο τους! Η τάξη των Ξενοδόχων που επέβαλε στην αρχή της κρίσης στην κυβέρνηση ΝΔ την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων σε βάρος του Δήμου, τώρα οφείλει να στηρίξει το Δημοτικό τουριστικό τοπικό τέλος.

Ο Δήμος χρειάζεται την ειλικρινή στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων για να μπορέσει να παίξει πολιτικό ρόλο στην λύση προβλημάτων και στην χάραξη των προοπτικών του αύριο. Αλλιώς θα είναι ο φτωχός συγγενής των διαδικασιών του άγριου και αγοραίου καπιταλισμού που οικοδομήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Ν Μυλωνάς.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot