Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΚΕΔΕ, ‘’Κλεισθένης’’ μια ακόμη σκιαμαχία στο βωμό του πολιτικού ανταγωνισμού

Μάιος 04, 2018
jumbo-banner
ΘΕΜΑ: κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΚΕΔΕ, ‘’Κλεισθένης’’ μια ακόμη σκιαμαχία στο βωμό του πολιτικού ανταγωνισμού
Με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ έχουμε σύγκληση του δημοτικού μας συμβουλίου με πρώτο θεμα τις αλλαγές στην διαχείριση της δημοτικής εξουσίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί με το σχέδιο ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ’’. Κατ αρχη όλη αυτή η ονοματολογία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ έχουν επικοινωνιακό στόχο και στοχεύουν στην κάλυψη μιας ακόμη απροσχημάτιστης κυβερνητικής παρεμβατικότητας στις τοπικές κοινωνίες. Αλλά πλέον αυτές συνειρμικά μόνο αρνητικά λειτουργούν! Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν ότι η αναπτυξιακή ώθηση των μεγάλων ισχυρών δήμων ήταν μάλλον μια πολιτικάντικη υπόσχεση παρά μια πραγματική δυναμική. Ας δούμε την ουσία: δεν φταίνε τα προγράμματα και οι διοικητικές αλλαγές που γίνονται τόσο, όσο το γεγονός ότι Κράτος, Κυβέρνηση, Δήμοι έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Είναι θεσμικά όργανα που αντί να μοιράζουν χρήμα, επιβάλλουν οικονομικούς περιορισμούς. Είναι δομές δέσμιες της ιστορικής σκουριάς του συγκεντρωτισμού και των κομματικών σκοπιμοτήτων. Το κυριότερο όμως είναι ότι από το 2010 και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων των δανειστών αντί οι Εθνικοί μας θεσμοί να οικοδομούν την ανάπτυξη οι πολίτες ζουν στην στασιμότητα και το τέλμα. Θα περίμενε κανείς ότι η νέα άνωθεν παρέμβαση θα είχε στόχο το ξεπέρασμα της στασιμότητας καταπολεμώντας τουλάχιστον την αρχαία σκουριά. Το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να ανοίξει προοπτικές και να απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση από αγκυλώσεις πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου. Παρεμβαίνει με τον παλιό τρόπο των σκοπιμοτήτων βάζοντας πονηρά μπροστά το δημοκρατικό αίτημα της απλής αναλογικής χωρίς να θίγει τα κακώς κείμενα. Από εκεί και πέρα εισάγει στην χάρτα της τοπικής αυτοδιοίκησης όλο το πλέγμα των μνημονιακων ελέγχων και καταναγκασμών που οι δανειστές έχουν επιβάλει στο κράτος περνώντας το με διπλές δικλείδες! Γιατί τι άλλο είναι η προτεινόμενη δημιουργία εκτός του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ και του ελέγχου των αποφάσεων των ΟΤΑ από την αποκεντρωμένη περιφέρεια, της νέας οργάνωσης Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ και του επόπτη των ΟΤΑ; Ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι συντηρητικός αλλά στις 300 σελίδες του σχεδίου νόμου και τα 35 άρθρα υπάρχουν και θετικές προτάσεις. Αποσαφηνίζονται οι ευθύνες των αιρετών και αυτό βοηθά τους δημοτικούς συμβούλους να μην ακολούθου ως πρόβατα τις εντολές του Δημάρχου όταν παραβιάζεται ο νόμος. Ανοίγει δειλά στους Δήμους την διαδημοτική συνεργασία, τις προγραμματικές συμβάσεις, στον δανεισμό, στην δημιουργία επιχειρήσεων και την συνεργασία με Νομικά Πρόσωπα, δυστυχώς μόνο για αξιοποίηση της ενέργειας από ήπιες μορφές και εναλλακτικά καύσιμα. Ξεκαθαρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα κάθε νησιωτικού δήμου σε όλο το πλέγμα των απορριμμάτων απαλλάσσοντας μας από τα περιφερειακά δεσμά που έφτασαν κάποτε να μας λένε ότι τα σκουπίδια από τα γειτονικά νησιά θα έρχονται με καράβια στο …Μαστιχάρι!!!
Η πρόταση της ΚΕΔΕ ξεκινά λέγοντας: ‘’ το νομοσχέδιο δεν προωθεί καμιά μεταρρύθμιση στην λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης!’’ κλείνοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου αδιαφορώντας για τα θετικά που υπάρχουν. Επικεντρώνεται στο εκλογικά και ιδιαιτέρως στην απλή αναλογική και με σημαία την ακυβερνησία που θα προκληθεί αφού ο δήμαρχος ενδεχομένως να μην έχει την πλειοψηφία του Δημ.συμβ. καλεί ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ του νομοσχεδίου ζητώντας από τα δημοτικά συμβούλια αποφάσεις καταδικαστικές για την κυβερνητική πολιτική! Προφανώς η ΚΕΔΕ, όργανο με πολύ ασθενική την παρουσία φιλοκυβερνητικών δημάρχων είναι το κατάλληλο όργανο για να παιχτεί μια σκιαμαχία κομματικού ανταγωνισμού. Από το 1974 και δω μάθαμε πως κυβέρνηση γίνεται όποιος κερδίσει τους Δήμους των 2-3 μεγάλων πόλεων και η ΚΕΔΕ δίνει τον αγώνα της!
Το Δημοτικό συμβούλιο και οι ‘’αυτοδιοικητικοί’’ πρέπει να δουν τα θετικά και τα αρνητικά αποφεύγοντας την μανιχαϊστική θέση άσπρο-μαύρο. Να δούμε αν μπορεί να κερδηθεί κάτι με τον ‘’Κλεισθένη’’. Όσο για την απλή αναλογική δεν είναι οπωσδήποτε καταστροφή. Αν ο Δήμαρχος θέλει δημοτικό συμβούλιο ως όργανο επιβολής και επικύρωσης των απόψεων του τότε αναλογική εκπροσώπηση βαφτίζεται κακό και αναποτελεσματικό σύστημα. Αν όμως ξεκαθαρίσουν και αποσυμπλεκτούν οι ρόλοι: Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικών Υπηρεσιών και απομακρυνθούμε από τον δημαρχοκεντρισμό, τότε το να εκφράζεσαι και να λειτουργείς ως θεσμικό όργανο δημοκρατικά και πλήρως αντιπροσωπευτικά είναι και παραγωγικό και αποτελεσματικό. Εδώ είναι και η αδυναμία της κυβερνητικής πρότασης που όπως το πάει θα κάψει και το χαρτί της απλής αναλογικής γιατί αυτό την βολεύει …πολιτικά. (επισυνάπτονται τα κειμενα νομοσχεδίου, ΚΕΔΕ)
Ν Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot