Τελεσίγραφα & ομολογία υπουργών για κλείσιμο συνόρων

Φεβρουάριος 11, 2016
jumbo-banner

Ρυθμό χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού με τη χώρα να βρίσκεται και πάλι υπό πίεση από την Ευρώπη και τους υπουργούς της κυβέρνησης να ομολογούν ο ένας μετά τον άλλο πως το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα είναι υπαρκτό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδαςGuardian, η Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη προθεσμία ενός μήνα στην ελληνική πλευρά για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, με την ελπίδα να στέλνει τελικά περισσότερoυς πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην Ελλάδα δόθηκε διορία ενός μήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις βελτιώσεις, δηλαδή έως τον Μάρτιο οπότε και θα ξαναγίνουν έλεγχοι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Άγκυρα φαίνεται να απορρίπτει τα ευρωπαϊκά σχέδια για απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, πράγμα επιβαρύνει το ήδη ανησυχητικό κλίμα. Το εν λόγω σχέδιο προτάθηκε από την Ολλανδία και προβλέπει την απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε όσα κράτη-μέλη συμφωνήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα κλείσει τους οδούς προς την Ευρώπη. «Ξεχάστε το. Δεν είναι αποδεκτό. Και δεν είναι βιώσιμο» φέρεται να δήλωσε ο Selim Yenel, πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ομολογία υπουργών για ενδεχόμενο κλείσιμο συνόρων
Την έντονη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων λόγω προσφυγικού αντανακλούν οι δηλώσεις που έγιναν από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης την Τετάρτη.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», δήλωσε οαναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μία τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες». Όπως εκτίμησε ωστόσο ο υπουργός, μια τέτοια δυσκολία θα είναι διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα -στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα- θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. «Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» είπε μεταξύ άλλων.

Εν συνεχεία, ήρθαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησηςΓιάννη Δραγασάκη ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό παραδέχθηκε και εκείνος ότι ο ένας τέτοιος κίνδυνος είναι υπαρκτός. Όπως τόνισε, αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει και η κοινωνία θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων η Ελλάδα δεν θα βγει από τη ζώνη Σένγκεν αλλά για κάποιους μήνες 50.000 ή 60.000 μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot