Tρία ορόσημα για την τετραετία

Οκτώβριος 06, 2015
jumbo-banner

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ζητώντας συναίνεση και καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει τα δικά της ισοδύναμα.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε:

• Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία. «Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της την οριστική έξοδο από την κρίση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού. «Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μας έδωσε εντολή τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο διαπραγμάτευσης», σημείωσε και πρόσθεσε πως μέσα σε αυτήν την τετραετία «έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε μια πορεία τομών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα».

• Τις προτεραιότητες που θα τρέξουν το κρίσιμο διάστημα των επόμενων 20 μηνών. «Χρειάζεται ένα πλέγμα παράλληλων ενεργειών τους επόμενους 20 μήνες, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Και πρόσθεσε πως «το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας στους ρυθμούς ανάπτυξης».

• Την ολοκλήρωση χωρίς χρονοτριβή της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκλειδώσει η συζήτηση για το χρέος και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση για το χρέος, επισημαίνοντας πως η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις (επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδος χάριτος).

Ορος για την ανάπτυξη
«Από την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και να καλύψει το χαμένο έδαφος της τελευταίας πενταετίας», ήταν η σαφής τοποθέτηση.

Στο «μέτωπο» των τραπεζών το βάρος πέφτει στην ανακεφαλαιοποίηση, με τη νέα συμφωνία να προβλέπει κεφάλαια 25 δισ. ευρώ. Οπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς». Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα, λέγοντας: «Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ». Στα άμεσα σχέδια είναι και η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων . Για τον σκοπό αυτόν ανακοινώθηκε πως συγκροτείται ειδικός φορέας.

Ο δημόσιος αυτός φορέας θα έχει την ευθύνη για την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, την προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις η διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα δύσκολα σημεία που περιλαμβάνει η συμφωνία, όπως είναι το αγροτικό και το συνταξιοδοτικό. «Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθούν αντίδοτα ή για να αμβλυνθούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Καταλήγοντας περιέγραψε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Βασικοί άξονες είναι: η δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος (ώστε να μη σηκώνουν όλο το βάρος μισθωτοί και συνταξιούχοι), η αξιοποίηση των εργαλείων του ΕΣΠΑ, η ψήφιση νέου αναπτυξιακού νόμου σε συνδυασμό με την ίδρυση της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Οι τέσσερις μεγάλες μάχες

Τις τέσσερις μεγάλες μάχες που καλείται να δώσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα περιέγραψε στις προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «είναι απαραίτητο στα μέτωπα αυτά να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων που δεν συμφωνούν με τους νεοφιλελεύθερους δήθεν μονόδρομους».

Αναλυτικά τα τέσσερα «θερμά» μέτωπα είναι τα εξής:

• H ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν και να αποτραπεί η δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds. Θα συγκροτηθεί ενδιάμεσος φορέας που θα μεσολαβεί.

• H επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και άλλων προστατευτικών ρυθμίσεων της νομοθεσίας που καταργήθηκαν (όπως για παράδειγμα οι τριετίες και η μετενέργεια).

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «σταθερό προσανατολισμό» τη σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

• Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Για το θέμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως θα παρουσιαστεί ένα «ρεαλιστικό σχέδιο», που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

• H δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στη διαπραγμάτευση θα ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και οι όροι, ώστε η αξιοποίηση να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Αναστολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Οι στόχοι για τους κρίσιμους τομείς

Την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση -τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου- ώστε να βρεθούν ισοδύναμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση σημείωσε πως «αν έχετε κάτι να προτείνετε, είμαστε ανοιχτοί» και πρόσθεσε: «Αποτελεί υποκρισία, εσείς που προπαγανδίζατε το ''ναι σε όλα'' να κουνάτε το δάχτυλο και να κάνετε κριτική σε εμάς που αγωνιστήκαμε». Το σχέδιο της κυβέρνησης -όπως ξεδιπλώθηκε χθες στη Βουλή- προβλέπει τα εξής:

Αγροτικός τομέας. Αξιοποίηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2021. Επανακαθορισμός της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα».

Δημόσιος τομέας. Η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνεται με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ δημιουργείται εθνικό μητρώο για τα στελέχη υψηλών προσόντων. Θα ληφθούν μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων.

Κοινωνική πολιτική. Υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος για ανασφάλιστους, πολύτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Στόχος είναι η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ανάλογο του ΕΣΥ αλλά για την κοινωνική προστασία).

Υγεία. Επιταχύνονται οι διαδικασίες προσλήψεων 1.093 υγειονομικών και 2.500 γιατρών και νοσηλευτών.

Παιδεία. Θα υπάρξει διάλογος για να διασφαλιστεί η μέγιστη συναίνεση σε μια σειρά θεμάτων.

Απασχόληση. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα υλοποιηθούν νέα προγράμματα για συνολικά 100.000 ανέργους. Με βάση τον σχεδιασμό από τον Μάρτιο του 2016 και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου θα ενταχθούν 150.000 άνεργοι σε προγράμματα απασχόλησης. Εμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση δράσεων σε περιοχές με υψηλή ανεργία και στη στήριξη νέων επιστημόνων.

Ασφαλιστικό. Κεντρικός στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας. «Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι ότι δαπανά πολλά, αλλά ότι υστερεί σε έσοδα», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στη μάχη που δόθηκε για να μην καταργηθεί άμεσα το ΕΚΑΣ και να βρεθούν ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθιέρωση ενιαίων κανόνων, ενώ θα υπάρξουν ενοποιήσεις Ταμείων.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια σειρά παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις διασταυρώσεις καταθέσεων και δηλώσεων, στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού και οινοπνευματωδών, στον έλεγχο των λιστών, στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, στη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, στην ολοκλήρωση της κάθαρσης στο ποδόσφαιρο και στη διαλεύκανση ανοιχτών υποθέσεων.

Τέλος, όσον αφορά στο προσφυγικό, θα δημιουργηθούν πέντε hotspots ώστε να απορροφηθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια. Παράλληλα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να επιτευχθεί η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Αναθεώρηση Συντάγματος, αλλαγή εκλογικού νόμου

Στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός, δίνοντας ένα σαφές στίγμα των πρωτοβουλιών που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση. «Δεσμεύομαι ότι άμεσα θα ανοίξει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

O Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια νέα σχέση, μια νέα συμμαχία με τον λαό» και πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της τετραετίας θα ανοίξουμε όλα τα μεγάλα θέματα». Συγκεκριμένα μίλησε «για την αναγκαία και απαραίτητη με ευρύτερη συναίνεση αλλαγή του εκλογικού νόμου» αλλά και για «τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών».

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot