Σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων για 5 ακόμα χρόνια

Σεπτέμβριος 26, 2017
jumbo-banner
Σενάριο «success story» περιέγραφε για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποιεί ένα σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων τουλάχιστον για τα υπόλοιπα 4-5 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, συνέχισε να επαναλαμβάνει το βασικό σενάριο του Eurogroup: «Βλέποντας και κάνοντας μετά το τέλος του προγράμματος».
Οι σταθερές της τοποθέτησης του προέδρου του Eurogroup ήταν τρεις.
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του χρόνου, η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα το 2018 και η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της Ελλάδας.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ ήταν το βασικό του μέλημα τα πέντε χρόνια της θητείας του, ενώ έδωσε τα εύσημα για την έως τώρα πρόοδο του προγράμματος. «Κάναμε μια άσχημη αρχή το 2015, αλλά στα δύο χρόνια που ακολούθησαν είχαμε πολύ καλή συνέχεια. Καλύψαμε τα πολλά και δύσκολα θέματα του ελληνικού προγράμματος και πλέον περιμένουμε να έχουμε την ολοκλήρωσή του το 2018. Πολλά μένουν να γίνουν ακόμη και ο ρυθμός δεν θα πρέπει να ανακοπεί», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί και θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια», είπε για να προσθέσει: «Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους και το 2018 θα σχεδιαστεί μια μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα εφαρμοστεί εάν χρειαστεί με βάση τη ρήτρα ανάπτυξης».
«Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος», δήλωσε ο πρόεδρός του, τονίζοντας πως ελάφρυνση θα εφαρμοστεί εάν χρειαστεί με ρήτρα ανάπτυξης
Για επενδύσεις
Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε χθες για αλλαγή της προοπτικής για την Ελλάδα. Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο συνέδριο του Economist τόνισε ότι πλέον υπάρχει σαφές ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Μιλάω με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο και ζητούν να μάθουν για την Ελλάδα. Αν λοιπόν δεν πιστεύετε εμένα ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει κάνει πολύ θετικές προβλέψεις, πιστέψτε τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα», είπε.
Δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρος όμως και για το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα της ελάφρυνσης του χρέους. Οπως είπε, οι εταίροι της Ελλάδας έχουν κάνει ήδη πολλά πράγματα για την ελάφρυνση του χρέους. «Είμαστε έτοιμοι, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με επιτυχία, τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», είπε.
«Ολοι υποσχεθήκαμε σε όλους ότι θα δουλέψουμε σκληρά τους επόμενους μήνες για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση και για μια καθαρή έξοδο. Στόχος, να είναι η Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη στη λήψη των αποφάσεων», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup στην αναφορά του στη χώρα μας.
Σε διαφορετική γραμμή, ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου επεσήμανε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμος μακροχρόνια «χωρίς πόνο»
«Καθαρές ανάσες»
Μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο σπριντ πριν από τη λήξη του προγράμματος και «πρέπει να αποφύγουμε την επανάπαυση» απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στη δική του ομιλία του στο συνέδριο του Economist, έκανε λόγο για γρήγορη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης πριν από τέλος του έτους, ώστε από την 1η Ιανουαρίου να υπάρξουν «καθαρές ανάσες» για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας», για την «καθαρή έξοδο» και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τόνισε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η ακολουθούμενη πολιτική «είναι η μόνη κατάλληλη και εφικτή».
Αναφερόμενος στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και ανεργία λίγο κάτω από το 19% (από περίπου 20% εφέτος). Πρόσθεσε πως φέτος προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%-2,2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ) και μπορεί άνετα να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
«Μη βιώσιμος στόχος»
Συχνές αναφορές στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος δήλωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμος μακροχρόνια «χωρίς πόνο». Παραδέχθηκε με τη σειρά του ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει εικόνα τα τελευταία δύο χρόνια, με ένα μεγάλο όγκο μεταρρυθμίσεων να έχει ολοκληρωθεί και άλλον έναν μεγάλο αριθμό βασικών διαρθρωτικών αλλαγών να βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε πάντως ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ευημερία των Ελλήνων πολιτών, που έχουν περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, θα είναι υπονομευμένη για πολύ καιρό.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε σχετικά με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ότι «κάτι λάθος συμβαίνει στις προβλέψεις του ΔΝΤ και όχι στην ελληνική οικονομία». Είπε ότι θα υπάρξουν μακροχρόνια πιέσεις, κυρίως δημογραφικές, αλλά και δυναμική στην οικονομία. «Καθώς η ανεργία μειώνεται και η οικονομία αναπτύσσεται, θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα χαμηλούς» τους μισθούς των νέων.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πονά ιδίως για τους νέους που έχουν πτυχίο και είναι άνεργοι ή με συμβόλαια χωρίς εγγυημένη εργασία. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι επιχειρηματίες με τους οποίους μιλά σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχονται τώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια πραγματική αλλαγή και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σχετικά με την γ’ αξιολόγηση ανέφερε πως υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και για αυτό είναι σχετικά ήρεμος. «Το μονοπάτι θα γίνει πιο ομαλό. Η Ελλάδα επιστρέφει στη διεθνή σκηνή», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκαν, νωρίτερα στις ομιλίες τους, υπέρ του μετασχηματισμού του ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ για τη στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε ως επιπλέον στόχους την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και τη μεγαλύτερη χρήση των «εργαλείων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του «πακέτου Γιούνκερ».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot