Με τα μάτια στην ΕΚΤ η κυβέρνηση ζητεί ανάσες ρευστότητας

Ιούνιος 01, 2016

Μέχρι αύριο αναμένεται από τη Βιέννη όπου διεξάγεται από σήμερα η σύνοδος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες να υπάρξει κάποιο σήμα για την επαναφορά ή παράταση της εξαίρεσης αποδοχής από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Με την κυβέρνηση να κάνει σπριντ ώστε να κλείσει τις επόμενες ώρες τα προαπαιτούμενα και να πείσει την ΕΚΤ ότι μπορεί αν επανφέρει το waiver χθες το μεσημέρι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας – που είνα στη Βιέννη – συζήτησαν τα επόμενα βήματα της οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση από την ΕΚΤ αναμένει την όσο γρηγορότερη επαναφορά του waiver και τη μείωση του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ακόμα και αν δεν έχει κλείσει τυπικά η αξιολόγηση (με την προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στα προαπαιτούμενα) η ΕΚΤ μπορεί να λάβει αύριο Πέμπτη απόφαση με «αστερίσκο», ο οποίος θα απαλειφθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε μετά τη σύνοδο της Βιέννης να λάβει οριστικές αποφάσεις με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η επαναφορά του waiver, θα ωφελήσει τις τράπεζες κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση καθώς θα έχουν τη δυνατότητα μετακύλησης των ενέχυρων από τον ακριβό ΕLA απευθείας για δανεισμό στην ΕΚΤ με κόστος χαμηλότερο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες . Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι από την επαναφορά του waiver, ο ELA αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το «κούρεμα» (haircut) στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο σήμερα είναι στο 45% στο ποσό που δέχεται ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες, δεν είναι βέβαιο ότι μειωθεί τις ταυτόχρονα με την επαναφορά του waiver.

Δεύτερος μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση που θα δώσει νέα ροή χρηματοδότησης στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομίας είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Ωστόσο για να γίνιει αυτό που δίνει μεταξύ άλλων σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, δε θα πρέπει να εκκρεμεί αξιολόγηση. Για τον λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει την ένταξη στο QE πριν από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινάει εκτός απροόπτου η νέα δοκιμασία.

Παράλληλα για την αύξηση της ρευστότητας και την επαναφορά στο σύστημα του χρήματος από τα σενοτύκια εξετάζεται η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και ο διαχωρισμός του «νέου» από το «παλαιό» χρήμα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίου στα χρήματα που θα φύγουν από τα σεντούκια και στις θυρίδες και θα επιστρέψουν στις τράπεζες.

Γιώργος Αλεξάκης – Reporter.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot