«Επιστροφή» στο νομοθετικό πλαίσιο επιλογής διευθυντών του 2010 κάνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται με τη μορφή κατεπείγοντος στη Βουλή. Το χαστούκι του ΣτΕ στη νομοθετική πρωτοβουλία Μπαλτά-Κουράκη δεν άφησε πολλά περιθώρια στον Κώστα Γαβρόγλου, με αποτέλεσμα αρκετά σημεία του σχεδίου νόμου (συνέντευξη, αξιολογικός πίνακας υποψηφίων) να θυμίζουν το νομικό πλαίσιο που πανηγυρικά είχε καταργήσει η πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Βέβαια, και πάλι υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που αναμένεται να «ξενίσουν» νυν και υποψήφιους διευθυντές. Η θητεία από τετραετής (σ.σ.: διετής επί νόμου Μπαλτά-Κουράκη) τώρα πάει στα τρία χρόνια, ενώ υπάρχουν και κάποια «θολά» ως προς τη φιλοσοφία τους σημεία, όπως ο «αποκλεισμός» υποψηφίου από σχολείο όπου έχει ήδη ολοκληρώσει δύο θητείες στη διεύθυνση (σ.σ.: μπορεί να δηλώσει άλλα σχολεία της διεύθυνσης εκπαίδευσης) και η ένταξη της διδακτικής εμπειρίας σε Ανώτατο Ιδρυμα, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς.
Τι αλλάζει:
-Τρεις πυλώνες μοριοδότησης: α) επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση, β) καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, γ) συνέντευξη.
-Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα διδακτικά καθήκοντα του υποψηφίου. Βάσει του νόμου οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή εκπαιδευτική υπηρεσία και να έχουν διδάξει 10 χρόνια σε τάξη (σ.σ.: στον ισχύοντα νόμο είναι οκτώ χρόνια).
-Στη διδακτική εμπειρία προστίθεται και μοριοδοτείται και η διδακτική υπηρεσία σε ΑΕΙ τουλάχιστον για 6 μήνες.
-Ενισχύεται η μοριοδότηση διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου.
-Οι υποψήφιοι διευθυντές έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση σε όλα τα σχολεία που υπάγονται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου ανήκουν οργανικά.
-Βέτο σε επανεπιλογή για όσους επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα σε σχολείο στο οποίο έχουν ήδη ολοκληρώσει δύο θητείες διεύθυνσης. Στο συγκεκριμένο σημείο έχει τεθεί ένα θέμα από κάποιους διευθυντές, μιας και η θητεία στο νόμο Μπαλτά-Κουράκη ήταν «λειψή» αφού διήρκεσε μόνο δύο χρόνια. Πάντως, έχουν δικαίωμα να δηλώσουν όλα τα υπόλοιπα σχολεία της Διεύθυνσης.
-Δεν έχουν δικαίωμα αίτησης εκπαιδευτικοί που έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους για σοβαρό λόγο αναγόμενο σε πλημμελή άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους.
Επιστροφή στο 2010
Επανέρχεται το σύστημα του αξιολογικού πίνακα υποψηφίων. Οπως ίσχυε μέχρι το μικρό διάλειμμα δύο χρόνων του νόμου Μπαλτά-Κουράκη, θα συγκροτείται ενιαίος προσωρινός πίνακας ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων, στη συνέχεια θα διενεργείται η συνέντευξη των υποψηφίων από τα περιφερειακά συμβούλια μέσω επταμελούς επιτροπής και έπειτα θα συγκροτούνται οι τελικοί πίνακες. Και στις δύο φάσεις της διαδικασίας, οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα ένστασης στους πίνακες. Ενα αίτημα αρκετών διευθυντών είναι η δήλωση των σχολείων όπου επιθυμούν να διευθύνουν αμέσως μετά τη συνέντευξη, καθώς όπως επισημαίνουν υπάρχουν «παρεμβάσεις» στον τελικό πίνακα, όταν η επιτροπή γνωρίζει ήδη τις επιλογές τους.
Δώρον άδωρον
Ναι μεν θα καταθέτει την άποψή του ο σύλλογος διδασκόντων για τους υποψήφιους διευθυντές, θέση που έχει υποστηριχτεί θερμά από τον Κώστα Γαβρόγλου, με πρακτικό συνεδρίασης στην αρμόδια επιτροπή που θα διενεργεί τη συνέντευξη, όμως, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει το αποφασίζον συλλογικό όργανο κατά τη μοριοδότηση του ανωτέρω κριτηρίου».