Δίκη Χρυσής Αυγής: Εισαγγελική πρόταση ξέπλυμα της ναζιστικής συμμορίας - "Δεν είναι εγκληματική οργάνωση" [pics]

Δεκέμβριος 18, 2019

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, από την αποτίμηση των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμμετείχε καθ’ οποιοιδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Περίπου πέντε χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής, δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς, κόντρα στα αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της οργάνωσης με τα τάγματα εφόδου και τους ναζιστικούς ύμνους, πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών της ναζιστικής οργάνωσης για τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση (κακούργημα). Σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου, δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα, ούτε εντολή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, από την αποτίμηση των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμμετείχε καθ’ οποιοιδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Αναφερόμενη μάλιστα στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα "που δεν αντέχουν στη λογική".

2a2443cf-cd80-4a1b-9351-b9e3cd953daa.jpg

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ενοχή μόνο του Ρουπακιά

Νωρίτερα, είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία με δόλο μόνον ο Γιώργος Ρουπακιάς και να απαλλαγεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Η Αδαμαντία Οικονόμου εκτίμησε ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής και χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια. Υποστήριξε δε, ότι δεν προκύπτει να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα εγκλήματα η ηγεσία, πόσω μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση. "Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος", είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας. Νωρίτερα, είχε προτείνει να απορριφθούν οι ισχυρισμοί του Ρουπακιά ότι ήταν σε σύγχυση και σε άμυνα, λέγοντας: "Ο Ρουπακιάς αποφάσισε να εκτελέσει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επιπλέον, πρόθεση του κατηγορούμενου ήταν να φονεύσει τον παθόντα. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο, του κατάφερε πλήγματα με μανία σε ευπαθή σημεία. Σε ήρεμη ψυχική κατάσταση που του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη, αποδεχόμενος τον βάσιμο κίνδυνο θανατηφόρου αποτελέσματος των ενεργειών του, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα. Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου ότι ήταν σε άμυνα πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι καθώς δεν αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία".

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους και τους έκρινε ένοχους μόνο για παράνομη οπλοκατοχή. Όπως έκρινε, ο Ρουπακιάς δεν είχε λάβει κλήση από την κομματική ιεραρχία όπως οι υπόλοιποι της Νίκαιας, οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο αλλά δεν προκύπτει ότι ήταν σχεδιασμένη η δολοφονία ή ότι συνήργησαν σε αυτήν. Πρόσθεσε ότι "ο Ι. Λαγός προσπαθούσε μετά να λάβει πληροφορίες για το τι συνέβη. Ποιο θα ήταν το όφελος για το κόμμα; Και γιατί να το έκαναν εκείνο το βράδυ; Πού ήξεραν ότι θα πήγαινε ο Φύσσας στο Κοράλλι; Και γιατί δεν πήγαν σε κάποιο σκοτεινό σημείο αν ήθελαν να τον βλάψουν;". Είπε ακόμα ότι δεν προκύπτει να ήταν στοχοποιημένος ο Φύσσας από τη Χρυσή Αυγή. Επίσης, χαρακτήρισε αναξιόπιστους τους προστατευόμενους μάρτυρες.

e2180f4c-2a9d-4cf7-be73-b8f6824dcd6f.jpg

Η εισαγγελική πρόταση

Για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε, για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ' όρων η ποινική δίωξη, καθώς το αδίκημα τιμωρείται με ποινή έως 2 έτη. Για όσους κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια. Κατά την εισαγγελέα, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης, καθώς "αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν "αστυνομία" ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα".

Για την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, το 2012 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Στην επίθεση είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες. Κατά την εισαγγελέα, οι δράστες δεν ήθελαν να σκοτώσουν γιατί "αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει, παρά τις εκκλήσεις του παθόντος και θα είχαν ολοκληρώσει το έγκλημα. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα".

Για τη διακεκριμένη οπλοκατοχή:

- Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Ηλία Κασιδιάρη για τα δύο όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του λέγοντας αναλυτικά ότι η αφαίρεση του μειωτήρα ενός όπλου εντός οικίας δεν συνιστά μετατροπή του όπλου.

- Για τον Γιώργο Γερμενή ζήτησε να καταδικαστεί για πλημμεληματική κατοχή πυρομαχικών

- Πρότεινε την ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου για πλημμεληματική κατοχή όπλων (όχι διακεκριμένη που ήταν)

- Πρότεινε την ενοχή του Ιωάννη Λαγού για πλημμεληματική κατοχή όπλων (όχι διακεκριμένη που ήταν) και παράνομη κατοχή φωτοβολίδων κρότου λαμψης

- Πρότεινε την απαλλαγή του Στάθη Μπούκουρα για διακεκριμένη κατοχή

- Πρότεινε την ενοχή του Χρήστου Παππά για παράνομη οπλοκατοχή

- Πρότεινε την ενοχή του Θωμά Μπαρέκα (πρώην γενικός γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στον Πειραιά) για παράνομη οπλοκατοχή.

- Πρότεινε την ενοχή της Βενετίας Πόπορη (αστυνομικός στο τμήμα Πειραιά) για παράνομη οπλοκατοχή.

- Πρότεινε την απαλλαγή του Νικόλαου Αποστόλου για το πλημμέλημα της εκβίασης

- Πρότεινε την ενοχή της Μαργαρίτας Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση

- Εκτίμησε ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής. Χαρακτήρισε μάλιστα μεμονωμένα περιστατικά τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια και υποστήριξε ότι δεν προκύπτει να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα εγκλήματα η ηγεσία, πόσω μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση. "Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος", είπε χαρακτηριστικά η κυρία Οικονόμου.
nooz.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot