Ελληνικό παράδοξο: Η οικονομία βελτιώνεται, οι μισθοί πέφτουν

Οκτώβριος 28, 2018
jumbo-banner

Τον Μάιο του 2015, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και τα capital controls να απέχουν μόλις μερικές εβδομάδες, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, διαμορφωνόταν στα 973,14 ευρώ με βάση τα επίσημα στοιχεία από την εκκαθάριση των περιοδικών δηλώσεων.

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον Μάιο του 2018. Ο μέσος μισθός έχει υποχωρήσει πλέον στα 913,04 ευρώ. Δηλαδή, παρά τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και τη μείωση της ανεργίας, ο μέσος μισθός στη χώρα έχει υποχωρήσει κατά επιπλέον έξι ποσοστιαίες μονάδες χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες από τον πληθωρισμό ο οποίος έχει επανέλθει σε θετικό έδαφος.

Συγκρίνοντας τις δύο διαφορετικές περιόδους, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο έχει προκύψει αυτή η μείωση. Τον Μάιο του 2015, οι θέσεις μερικής απασχόλησης ήταν 531.125 και ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων ήταν 405,16 ευρώ. Τον Μάιο του 2018, οι θέσεις μερικής απασχόλησης που αποτυπώθηκαν στις περιοδικές καταστάσεις ήταν… 675.975 και οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων με μερική απασχόληση είχαν υποχωρήσει στα 379,9 ευρώ

Από την άλλη, οι πλήρως απασχολούμενοι –ο αριθμός τους έχει διαμορφωθεί στο 1.639.327 για τον Μάιο του 2018- μοιράζονται έναν μέσο μισθό της τάξεως των 1131 ευρώ. Πτώση και εκεί. Τον Μάιο του 2015, οι πλήρως απασχολούμενοι ήταν 1.393.597 και ο μέσος μισθός ήταν 1188 ευρώ.

Από τη σύγκριση προκύπτουν δύο συμπεράσματα:

1. Πρώτον η μείωση της ανεργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση της μερικής απασχόλησης. Οι θέσεις, μέσα σε μια τριετία αυξήθηκαν πάνω από 30%

2. Δεύτερον, οι πλήρως απασχολούμενοι βιώνουν ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του μέσου μισθού επειδή οι παλαιότεροι και καλύτερα αμειβόμενοι που συνταξιοδοτούνται ή απολύονται, αντικαθίστανται από νεώτερους εργαζόμενους με πολύ χαμηλότερες αποδοχές.

Αυτά τα δύο στοιχεία, οδηγούν στη συνεχιζόμενη μείωση του μέσου μισθού που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για την οικονομία. Μπορεί η ανεργία να μειώνεται, ωστόσο το μέσο δηλωθέν εισόδημα μειώνεται και αυτό έχει αντίκτυπο και στην ιδιωτική κατανάλωση –η οποία δεν αυξάνεται με τον ρυθμό που απαιτείται για να ανακτήσει η χώρα σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ζημιά γίνεται και στα φορολογικά έσοδα καθώς ολοένα και περισσότεροι στοιβάζονται στα κατώτερα κλιμάκια της μισθολογικής κλίμακας. Δεν είναι τυχαία η πτώση των φορολογικών εσόδων από την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 9μηνο. Ούτε είναι τυχαία η αποτύπωση των διαφορών στην μισθολογική κλίμακα.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό αναλυτικά πίνακα που αποτυπώνει την μισθολογική πυραμίδα για το 2017, το 60,9% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις ΔΕΚΟ, δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ μεικτά.

Αν γίνει η πρόσθεση, προκύπτει ότι πρόκειται για 1,27 εκατομμύρια άτομα σε σύνολο δύο εκατομμυρίων. 

http://www.thetoc.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot