Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αρχικά στην διάρκεια της ανοσίας, η οποία γνωρίζουμε πια πως έχει διάρκεια έξι μήνες.
Η ίδια στην συνέχεια μίλησε για την ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει από κοροναϊό και για την ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή δύο δόσεις. «Μελέτες των αντισωμάτων αλλά και των επαναλοιμώξεων συνέβαλαν στην διαμόρφωση της σύστασης που διατυπώνεται πλέον από όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τη χορήγηση μια δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά τη νόσηση. Το σχήμα αυτό φανερώνει ότι η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου. Υβριδική ανοσία ονομάζεται και παρέχει υψηλή προστασία ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα».
Διαβάστε επίσης: Θεοδωρίδου – Άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό
Και συνέχισε: «Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανοσία από τα εμβόλια, αλλά και από τη νόσο, είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Η ανοσία επηρεάζεται όπως όλοι ξέρουμε από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις.
Η τρίτη δόση προστατεύει αποτελεσματικά από νόσηση και θάνατο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρίτη δόση και σε νεότερη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ. Η μελέτη αυτή συνέκρινε αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση και αυτούς που είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις. Τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση είχαν 93% περισσότερες πιθανότητες να μην νοσηλευτούν σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει μόνο τις δύο δόσεις, και πάνω από 80% πιθανότητες να μην καταλήξουν.
Σε σχέση με τους απρόθυμους να εμβολιαστούν, νέα μελέτη δείχνει ότι ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού είναι η πεποίθηση πολλών ότι είναι άτρωτοι από τη λοίμωξη. Αυτό συνεπαγόταν και μη τήρηση των μέτρων στην κοινότητα. Η αντιμετώπιση της άρνησης του εμβολιασμού δεν είναι μόνο θέμα ενημέρωσης αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και έρευνα, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Πηγή:www.dimokratiki.gr