Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο - "Εχουμε ξεχωρίσει 8", λέει ο ΠΟΥ - Ποια είναι τα "κορυφαία"

Μάιος 13, 2020
jumbo-banner

Καθώς η έρευνα για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε εργαστήρια σε όλο τον πλανήτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποκάλυψε ότι υπάρχουν περίπου επτά έως οκτώ "κορυφαία" υποψήφια εμβόλια κατά του φονικού ιού.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι απαιτούνται περισσότερα κονδύλια για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη αυτών των εμβολίων, τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, είχε δηλώσει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε σε βίντεο ενημέρωση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιταχυνόμενη προσπάθεια για έρευνα, θεραπεία και δοκιμές εμβολίων για το COVID-19, η οποία υποστηρίζεται από 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από 40 χώρες , οργανώσεις και τράπεζες.


Τουρισμός: Αναλυτικά οι προτάσεις της Ελλάδας στην Κομισιόν - Τεστ, άρση καραντίνας και αποκατάσταση πτήσεων
Ο Τέντρος δεν αποκάλυψε τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια αλλά είπε ότι μια κοινοπραξία με περισσότερους από 400 επιστήμονες εμπλέκεται στην ανάπτυξη τους. Ζητώντας περισσότερη χρηματοδότηση ο επικεφαλής της ΠΟΥ είπε ότι τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι αρκετά για την παραγωγή επαρκούς εμβολίου καθώς και για να είναι σίγουρο ότι αυτό το εμβόλιο φτάνει για όλους και "δεν υπάρχει κανένας που θα μείνει πίσω", ανέφερε το Associated Press.

"Έχουμε καλούς υποψηφίους τώρα. Τα κορυφαία είναι περίπου επτά με οκτώ. Γενικότερα όμως έχουμε περισσότερα από εκατό υποψήφια εμβόλια. Εστιάζουμε ωστόσο στους λίγους υποψήφιους που έχουμε, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πιθανώς καλύτερα αποτελέσματα και επιχειρούμε να επιταχύνουμε αυτά τα υποψήφια εμβόλια που έχουν καλύτερες δυνατότητες ", δήλωσε ο Τέντρος.

"Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο για να επιταχύνει και να παρακολουθήσει την ανάπτυξη εμβολίων από την ανάπτυξη ζωικών μοντέλων σε σχέδια κλινικών δοκιμών και οτιδήποτε ενδιάμεσο", πρόσθεσε.

Ποιά είναι τα "κορυφαία" εμβόλια
Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων ισχυρίστηκε ότι έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο που μπορεί να εξουδετερώσει τον κορονοϊό στα ανθρώπινα κύτταρα. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι επιστήμονες δοκίμασαν το εμβόλιο - το οποίο αναπτύσσεται από την Takis Biotech με έδρα τη Ρώμη - σε ποντίκια και πήραν τα αντισώματα που παρήγαγαν αυτά. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν στα ποντίκια στα οποία έγινε δοκιμή, ήταν ικανά να σταματήσουν τη μόλυνση ανθρώπινων κυττάρων από τον κορωνοϊό. H ιταλική ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές το φθινόπωρο.

Ωστόσο η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη. Την είδηση είχε επιβεβαιώσει και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο LSE εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, "Οι μισοί από τους αρχικούς 800 εγγεγραμμένους εθελοντές για την κλινική δοκιμή θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19, και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα αλλά όχι τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν με κορωνοϊό στους επόμενους μήνες.", έγραψε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Μόσιαλος.


Λίγες εβδομάδες αργότερα ο κ Μόσιαλος ανακοίνωσε πως στα μέσα Ιουνίου θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για την ασφάλεια δύο, τριών εμβολίων, από τα έξι που αυτή τη στιγμή είναι σε φάση κλινικών δοκιμών.


Την ίδια στιγμή, πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε για πρώτη φορά "ευρέως προστατευτικό" σε πιθήκους, ανακοίνωσε κινεζικό εργαστήριο. Το εμβόλιο, που χρησιμοποιεί εγγενείς του ιού παθογόνους παράγοντες, χορηγήθηκε σε οκτώ μακάκους ρέζους, οι οποίο στην συνέχεια εκτέθηκαν στον ιό τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται από τον κινεζικό κολοσσό της φαρμακευτικής Sinovac Biotech. Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση πριν επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα. Η Sinovac, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του ίδιου αυτού εμβολίου στο άνθρωπο στις 16 Απριλίου.

Εκτός του ερευνητικού προγράμματος της Sinovac, το Πεκίνο έχει εγκρίνει δύο ακόμη πειραματικά εμβόλια. Το ένα ανήκει στην Στρατιωτική Σχολή Ιατρικών Επιστημών και τον όμιλο βιοτεχνολογίας CanSino και το δεύτερο στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου και εμφανίσθηκε ο κορονοϊός στο τέλος του 2019.

Επισης το αμερικανικό εργαστήριο Moderna είχε ανακοινώσει ότι προχώρησε σε κλινικές δοκιμές πειραματικού εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα την πρηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ότιτο υποψήφιο εμβόλιό της, mRNA-1273, πήρε το πράσινο φως από το FDA για να προχωρήσει στη Φάση Δοκιμής II.


Παράλληλα η αμερικανική Pfizer Inc. η οποία συνεργάζεται με τη γερμανικό κολοσσό BioNTech, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την χορήγηση πειραματικού εμβολίου (BNT162) σε ανθρώπους, για την καταπολέμηση της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εταιρία περιόρισε δραστικά το χρόνο που συνήθως απαιτείται για την ανάπτυξη και δοκιμή ενός νέου εμβολίου. Οι δοκιμές διεξάγονται στο NYU Grossman School of Medicine και στο University of Maryland School of Medicine.

Η μελέτη εμβολίου έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες που βασίζεται στην τεχνική messenger RNA, μια πρωτοπόρα τεχνική κατασκευής εμβολίων. Με αυτή την τεχνική, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ανθρώπου για το πώς θα κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός, εξήγησε στην τακτική του ενημέρωση και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot