Σενάρια ανασχηματισμού έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να σκέπτεται αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, να πληθαίνουν.
Ταυτόχρονα, τα δημοσκοπικά στοιχεία που αναλύουν στα υπόγεια του Μαξίμου δείχνουν ότι ο κόσμος επιθυμεί αλλαγές στην κυβέρνηση. Στην δημοσκόπηση της Καπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», όπου η ΝΔ έχει προβάδισμα 3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και ερώτημα για την ανάγκη ανασχηματισμού. Πάνω από τους μισούς (55,2%) απαντούν ότι θέλουν να γίνει ανασχηματισμός. Το 33,8% απαντά «ναι», το 21,4% «μάλλον ναι», «όχι» πιστεύει το 17,5%, «μάλλον όχι» το 10%. «Δεν ξέρω / δεν απαντώ» απάντησε το 17,3%.
Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσει επίσης κανείς το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας:
Εχει πλέον εικόνα για την λειτουργία και αποτελεσματικότητα των υπουργών του,
Εχει συναίσθηση ότι πρέπει να δώσει «φρεσκάδα» στο κυβερνητικό σχήμα
Γνωρίζει αδυναμίες και εσωτερικές κόντρες σε υπουργεία
Εχει υπουργούς που επιθυμούν να φύγουν εκουσίως
Σχεδιάζει δομικές ανακατατάξεις
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το μπαράζ... ονοματολογίας έχει ήδη ξεκινήσει στα υπόγεια του Μαξίμου. Σύμφωνα με τον «ΒΗΜΑτοδότη» «κανείς υπουργός δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος».
Θοδωρής Δρίτσας: Ο υπουργός Ναυτιλίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Μαξίμου για την στάση του σε σχέση με την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco ενώ σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη υπάρχει και θέμα και για τη σχέση του με τους διάφορους “αλληλέγγυους” στον Πειραιά. Μάλιστα το προηγούμενο βράδυ της αναχώρηση του κ. Τσίπρα για το Παρίσι κλήθηκε στο... “πραιτόριο” μαζί με άλλους που εμπλέκονται στο Προσφυγικό και οι φωνές του πρωθυπουργού ακούγονταν ως την Ηρώδου του Αττικού.
Νίκος Φίλης Ο υπ. Παιδείας «δεν μπορεί πλέον να σταθεί στο υπουργείο Παιδείας» λένε κάποιοι στο Μαξίμου. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Βηματοδότης, αιτία είναι η επιμονή του για ρήξη με την Εκκλησία αλλά και οι θέσεις του για την Παιδεία, όπως και οι απόψεις του για την εθνική επέτειο, έχουν ήδη δρομολογήσει την έξοδό του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένας που θα χαρεί ιδιαίτερα αν απομακρυνθεί από το Παιδείας ο κ. Φίλης θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία.
Η Ολγα Γεροβασίλη θέλει να αλλάξει πόστο και να φύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εποφθαλμιά το υπ. Εσωτερικών αλλά δεν αποκλείεται, ως γιατρός, να βρεθεί και στο υπ. Υγείας
Ο Παύλος Πολάκης έχει προκαλέσει πολλές τριβές με την εκρηκτική του παρουσία και αναμένεται να δει την έξοδο από την κυβέρνηση.
Ο Γιάννης Μουζάλας τοποθετείται, όπως φημολογείται, σύμβουλος ή υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ (για να γίνει και το χατίρι του Π. Καμμένου).
Ο Γιώργος Σταθάκης ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο (ο ίδιος θέλει το Οικονομικών) ή θα πάει στο σπίτι του.
Κάποιοι εκτιμούν επίσης ότι ο νυν υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς θέλει να μεταπηδήσει στο υπ. Ανάπτυξης.
Επισφαλή κρίνουν αρκετοί, σύμφωνα με τον Βηματοδότη και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Οσοι θέλουν να φύγουν
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Υπάρχει μια κατηγορία υπουργών που ζήτησαν ήδη να μην συμμετέχουν πλέον στην κυβέρνηση. Ο ένας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δεν θέλει να επωμιστεί τα νέα μέτρα που έρχονται. Αναζητείται νέος “τσάρος” της Οικονομίας και το μοναδικό όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Γιώργου Χουλιαράκη.
Θα πρέπει να αποκλειστεί από το χαρτοφυλάκιο αυτό ο Γιάννης Δραγασάκης, αφενός επειδή ο ίδιος το απέρριψε από τον περασμένο Ιούνιο και αφετέρου επειδή θεωρεί ότι έχει έργο να προσφέρει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής διαφόρων οικονομικών επιτροπών. Άλλωστε, όπως κυκλοφορεί στα υπόγεια του Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος δεν αντέχει τα ξενύχτια των διαπραγματεύσεων και τις μαραθώνιες συνεδριάσεις των Eurogroup.
Νίκος Τόσκας
Ο άλλος που ζήτησε να φύγει είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Μάλιστα στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του λέει συχνά πως θα παρακαλέσει τον πρωθυπουργό να τον απαλλάξει από το “μαρτύριο που περνά”.
«Όλα αυτά βεβαίως λέγονται με την προϋπόθεση ότι τελικά ο κ. Τσίπρας δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές λόγω των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει», σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης.
iefimerida.gr