Η ρύθμιση για το χρέος: Αναδιάρθρωση μέσω νέου δανείου από τον ESM

Ιούλιος 10, 2015
jumbo-banner

Η ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπεται για το νέο δάνειο, καθώς και το «πράσινο φως» που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους που προέκυψαν από τα δύο προγράμματα διάσωσης της χώρας, ύψους 278 δισ. ευρώ, δίνουν ελπίδα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ελληνική δημοκρατία θα ξεκινήσει τις αποπληρωμές του εν λόγω δανείου ύστερα από 30 έτη, ρύθμιση η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε επιμήκυνση. Νέα συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπεται να ανοίξει τον Οκτώβριο.Το νέο δάνειο, που θα συνοδεύει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας τα επόμενα 3,5 έτη, περιλαμβάνει και παλαιά κεφάλαια από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί, αλλά και νέα.

Ο συνδυασμός της συνολικής ρύθμισης του δημόσιου χρέους, με το αναπτυξιακό πακέτο της Κομισιόν ύψους 35 δισ. ευρώ που δίνεται στη χώρα και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ύψους 15 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ έντονες πιέσεις το τελευταίο 5μηνο ασκούνται στη γερμανική κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ.

Οσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα εκταμιεύσει άλλα κεφάλαια από το υπόλοιπο του δανείου που αντιστοιχεί στη χώρα και πλέον ο ρόλος του θα περιοριστεί σε συμβουλευτικό.

Θα συμμετέχει ωστόσο -από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ- μόνο όσον αφορά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αποτελεί την τρίτη προϋπόθεση για να αποφασίσει το Συμβούλιο των Διοικητών αν θα παραχωρήσει η στήριξη στην Ελλάδα.

Η πρόταση προβλέπει στα βασικά της σημεία την αναδιάρθρωση του χρέους μέσω νέου δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με χαμηλά επιτόκια και επιμήκυνση για την αποπληρωμή.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2018, με το 2015 να μην προβλέπεται πλεόνασμα.

Θα υπάρχει επίσης ευελιξία στη χρηματοδότηση με άμεση προκαταβολή που θα γίνει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας και άμεση εκταμίευση χρηματοδοτικών πόρων.

Εμμεσα, τόσο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνουν να αποδέχονται την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι είναι εκτός συζήτησης ένα «κλασικό» κούρεμα στα δάνεια που έχει δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα. «Το 2012 αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, επεκτείναμε την απαίτηση αποπληρωμής των δανείων του EFSF έως το 2020. Οπότε δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.

«Εχω πει ότι ένα "κλασικό" κούρεμα είναι εκτός συζήτησης για εμένα και αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε η ίδια.

Σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς ένα κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο σε αυτό».

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε αμέσως μετά ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα, «γιατί θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη πως υπάρχει ένα πολύ μικρό περιθώριο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot