Γράφουν - σβήνουν στην κυβέρνηση τα σενάρια για τα ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι προσπάθειες προς το παρόν φαίνεται να πέφτουν στο κενό και όσο δεν βρίσκονται τα ισοδύναμα, τόσο πιο κοντά έρχεται το σενάριο της διατήρησης του μέτρου που θα επιβαρύνει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, ωδεία, σχολές χορού.
Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας παραμένουν τα δύο «αγκάθια» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος της Κομισιόν. Χθες οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) στις Βρυξέλλες έστειλαν το εξής μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: «Εφαρμόστε όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα, αν θέλετε να λάβετε την υποδόση των 2 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα». Όπως ήταν αναμενόμενο, το EWG δεν κατέληξε σε απόφαση για την ημερομηνία εκταμίευσης της υποδόσης, ενώ καθοριστική για την αποδέσμευση των 2 δισ. ευρώ χαρακτήρισε την επόμενη εβδομάδα και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς» από την ελληνική πλευρά.
Όσον αφορά στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το τελευταίο σενάριο που έπεσε στο τραπέζι προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή 23% στα ιδιωτικά σχολεία και απαλλαγή των φροντιστηρίων, ωδείων κ.λπ. από το καθεστώς ΦΠΑ. Τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητά η κυβέρνηση είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ (168 εκατ. ευρώ φέτος και 240 εκατ. ευρώ το 2016) στην περίπτωση της πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες και περίπου 150 εκατ. ευρώ, εφόσον υιοθετεί η πρόταση για επιβολή ΦΠΑ 23% μόνο στα ιδιωτικά σχολεία. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Αν και χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τα τέλη κυκλοφορίας δεν βρίσκονται πλέον μεταξύ των σεναρίων για της εξεύρεση ισοδύναμων, από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι όλα εξετάζονται.
Ειδικότερα μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται και κοστολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
1. Εφαρμογή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία με συντελεστή 23% και εξαίρεση των φροντιστηρίων, ωδείων, σχολών χορού κ.λ.π. από το καθεστώς ΦΠΑ.
Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
2. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα καινούργια αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού καθώς και σε αυτά με μεγάλη εμπορική αξία. Επίσης εξετάζεται η κατάργηση των εξαιρέσεων σε πετρελαιοκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα. Με τα ανωτέρω δεδομένα το όφελος είναι πολύ μικρό και δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό που προκύπτει. Ειδικότερα τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπουν :
• Αύξηση περίπου κατά 20% των καινούργιων Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.
• Μικρή μείωση περίπου 5% για τα μικρά παλαιά Ι.Χ.
• Διατήρηση των ίδιων τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού.
• Επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2011. Εξετάζεται κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση του ρύπους.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για το 2016, τα οποία θα ανέρχονται σε περίπου 30 - 50 ευρώ έκαστος.
3. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας στο 23% από 13%.
4. Eπανεξέταση των φοροαπαλλαγών.
5. Επιβολή ειδικού φόρου στα ΚΤΕΟ. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις και όχι τους ιδιοκτήτες οχημάτων που ελέγχουν τα αυτοκίνητά τους.
Σε στάση αναμονής οι σχολάρχες
Στάση αναμονής τηρούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε ό,τι αφορά το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρα, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τη δέσμευσή της για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων. «Χιλιάδες μαθητές και γονείς, αλλά και επιχειρηματίες που έχουν ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ή άλλους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης παραμένουν σε ομηρεία, γιατί δεν ξέρουν τι πρέπει να πράξουν. Να πράξουν το νόμιμο, αφού ο νόμος ισχύει αναδρομικά από τον Ιούλιο ή να ακούν τις προφορικές δεσμεύσεις του κάθε υπουργού ή του πρωθυπουργού;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.
Ο ίδιος επανέλαβε δε, την απόφαση του Συνδέσμου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το «μπλοκάρισμα» του μέτρου.Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε τους σχολάρχες στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκφράζοντας την ελπίδα να δείξουν κατανόηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
imerisia.gr