Δεδομένη πρέπει να θεωρείται μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, με στόχο το ISIS, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Μόνη εκκρεμότητα, το πότε θα πραγματοποιηθεί.
Ηδη, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους για αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη. Το ταυτόχρονο κλείσιμο των εναέριων συνόρων τριών χωρών προαναγγέλλει ουσιαστικά την επικείμενη επέμβαση στη Λιβύη, σε συνδυασμό μάλιστα με τις νατοϊκές ασκήσεις που έχουν ενταθεί στην περιοχή.
Μάλιστα, όσον αφορά τη χώρα μας, ανώνυμη πηγή δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, στο πρακτορείο RIA Novosti ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει κλειστό τον εναέριο χώρο της για αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη για τους επόμενους τρεις μήνες, λόγω της επικείμενη επέμβασης του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (Notice for Airmen) για κλείσιμο του FIR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών από τη Λιβύη. Ολες οι πτήσεις αεροπλάνων της Λιβύης έχουν απαγορευτεί. Τόσο το ιταλικό όσο και το μαλτέζικο FIR είναι επίσης κλειστά. Αυτό συνδέεται με την επικείμενη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, που θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα», είπε η πηγή στο RIA Novosti.
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να επέμβει στη Λιβύη εάν η τωρινή κυβέρνηση της χώρας κάνει ανάλογο αίτημα.
Ασκήσεις στη Μεσόγειο
Οπως και να 'χει, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Phoenix Express 2016». Τα σενάρια της άσκησης επικεντρώνονται γεωγραφικά στη βόρεια Αφρική και σε αυτήν συμμετέχουν δυνάμεις από την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ναυτικές επιχειρήσεις κατευθύνονται από την έδρα του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Νάπολη της Ιταλίας. Η εν λόγω άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου και αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν δύο αεροπορικές ασκήσεις της Συμμαχίας μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Στην ελληνική ΝΟΤΑΜ, μάλιστα, αναφέρεται ότι η χώρα μας αναμένεται να υποδεχθεί συμμαχικά αεροσκάφη που θα προέρχονται από τη Λιβύη και θα έχουν άδεια να πετάξουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Οσον αφορά τον χρόνο της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πλήρως.
Ετοιμάζονται και οι ΗΠΑ
Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η χώρα είναι πανέτοιμη για μια «επιχείρηση που ίσως διαρκέσει πολύ» στη Λιβύη. Στόχος της επιχείρησης είναι η πλήρης καταστροφή του ISIS, που πλέον έχει μεταφέρει μαχητές στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Ακριβώς γι' αυτό, «ίσως οι επιχειρήσεις να έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα», είπε αμερικανική στρατιωτική πηγή.
Η επέμβαση του 2011
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη επέμβαση των νατοϊκών δυνάμεων είχει σημειωθεί στη Λιβύη και το 2011. Στόχος τότε δεν ήταν, φυσικά, το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ο ηγέτης της χώρας Μουαμάρ Καντάφι. Η επιχείρηση το 2011 διήρκεσε 211 μέρες. Λίγο πριν από τη λήξη της, οι αντάρτες είχαν συλλάβει και σκοτώσει τον Καντάφι.
iefimerida.gr