Ξεκινάει αύριο η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές

Οκτώβριος 14, 2018
jumbo-banner
Ζαριά υψηλού ρίσκου ρίχνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ. Το επόμενο δεκαήμερο θα κριθεί εάν η κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων της γείτονος θα αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία του σκοπιανού Κοινοβουλίου ή τελικώς η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Σε αυτό το φόντο, η εκ νέου τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, από τις ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει «πεθάνει», εκτιμάται ότι ουδόλως προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον Ζ. Ζάεφ. Τουναντίον, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ευνοεί τις πλέον ακραίες δυνάμεις του εθνικιστικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VΜRΟ και του προέδρου Γκεόργκε Ιβανόφ, που καταγγέλλουν την ελληνοσκοπιανή συμφωνία ως «μονομερή», «αποικιοκρατική» και υπέρ της «ιμπεριαλιστικής» Ελλάδας.
Αύριο στα Σκόπια ξεκινάει η πρώτη φάση της συζήτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για τις συνταγματικές αλλαγές που είναι υποχρεωμένη, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών, να ψηφίσει η γείτων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και πολύ αργότερα ενδεχομένως στην Ε.Ε. Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία.
Πρόωρες εκλογές
Εκεί θα φανεί εάν ο Ζάεφ θα έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου (80 από τους 120 βουλευτές). Σύμφωνα με μερίδα ΜΜΕ της FYROM, για να πετύχει κάτι τέτοιο, χρειάζεται ακόμα τουλάχιστον 8-9 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ωστόσο το VΜRΟ τηρεί απολύτως αρνητική στάση, ενώ έως τώρα δεν έχουν εκδηλωθεί δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών του. Πάντως, εάν δεν τα καταφέρει, οι εκλογές είναι μονόδρομος, με πιθανές ημερομηνίες στο τέλος του Νοεμβρίου ή στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου 2018.
Στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών, ωστόσο, ουδείς είναι βέβαιος ότι ο Ζάεφ θα εξασφαλίσει την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή που θα του δώσει στη συνέχεια τη δύναμη για να υπερψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές. Αλλά και από τη μεριά του VΜRΟ, παρότι το κόμμα τηρεί επιθετική επικοινωνιακή τακτική και δηλώνει έτοιμο για εκλογές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει υπέρ του τη μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα και, πολύ περισσότερο, να καταγάγει εκλογική νίκη. Ως εκ τούτων και με δεδομένες τις ισχυρές «διπλωματικές» πιέσεις εκ μέρους της Δύσης στο εσωτερικό της FYROM, καθώς και τα πολιτικά «μαγειρέματα» και τις παρασκηνιακές προσπάθειες προσεταιρισμού ορισμένων «διαλλακτικών» βουλευτών, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση για τη συμφωνία των Πρεσπών σε αυτή τη Βουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής παράγων δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει κατά τις ψηφοφορίες στο σκοπιανό Κοινοβούλιο.
Να σημειωθεί ότι «διαρροές» από τις Βρυξέλλες φέρουν την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του VΜRΟ από τις τάξεις του. Ως γνωστόν, στο ΕΛΚ ανήκει και η Ν.Δ. Στο μεταξύ, το VΜRΟ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που θέλει, εκβιάζει με το άνοιγμα έξι νέων δικαστικών υποθέσεων. Ειδικότερα, η Ειδική Εισαγγελία στοχοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και άλλοτε αρχηγό του VΜRΟ Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και άλλα πρώην και νυν στελέχη του κόμματος, για σειρά σκανδάλων, μεταξύ των οποίων και για τηλεφωνικές υποκλοπές.
Plan Β
Σε αυτό το σκηνικό, όπου ο Ζάεφ κάνει έκκληση στο εσωτερικό της χώρας του να μη χαθεί αυτή η «ανεπανάληπτη ευκαιρία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.» και λέει ότι «όλοι έχουν επίγνωση ότι δεν υπάρχει Plan Β», έρχεται η τοποθέτηση Καμμένου στις ΗΠΑ, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Μάτις, αυτόν τον ακραιφνή υποστηρικτή της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κατά τον κ. Καμμένο, αντίθετα, πρέπει να υπάρχει Plan B, αφού, όπως ο ίδιος κρίνει, έχει «πεθάνει» η συμφωνία των Πρεσπών μετά το δημοψήφισμα. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι εννοούσε. Κάτι που προκαλεί σειρά ερωτημάτων, όπως:
1 Οταν έκανε λόγο για διακρατικές συμφωνίες μεταξύ βαλκανικών χωρών που θα διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα και ειρήνη της FYROM, εννοούσε ότι, χωρίς να λυθεί η διαφορά του ονοματολογικού, υπάρχουν κάποιοι διεθνείς «κύκλοι» που θα βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, έτσι κι αλλιώς, παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις; Σε αυτή την περίπτωση, όμως, είναι ορατός ο κίνδυνος να εισέλθουν με την υπάρχουσα ονομασία τους, «Μακεδονία», και όχι ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Αρα, θα είναι θεαματική η οπισθοδρόμηση σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ως γνωστόν, εάν δεν υλοποιηθούν από τη FYROM τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αυστηρό οδικό χάρτη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο της χώρας στον οργανισμό. Κάτι που πέτυχε η Αθήνα και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008.
2 Αραγε, πρόκειται για πρόταση που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος ή μεταφέρει σενάρια και επιθυμίες «κύκλων» που ακούγονται στα διάφορα διεθνή φόρα; Ως γνωστόν, εδώ και τρεις δεκαετίες έχουν ακουστεί χίλια δυο σενάρια για τα Σκόπια. Ακόμα και επιθυμίες για «διαμελισμό» τους έχουν εκφραστεί. Οπως και να ’χει, η δήλωσή του φαίνεται ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Μαξίμου, που δηλώνει ότι στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Προκαλεί απορία ο ρόλος που έπαιξε στην προετοιμασία της επίσκεψης Καμμένου στις ΗΠΑ η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία εντέχνως απέφυγε να δώσει το στίγμα της για όσα διημείφθησαν στην Ουάσιγκτον.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot