Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με την Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Απρίλιος 05, 2015

«Nαι» στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με άλλη μορφή που θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή του δημοσίου τομέα.

Tη λύση αυτή επέλεξε η κυβέρνηση στο μείζον ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και να «ανοίξουν» οι στρόφιγγες για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαγωνισμοί παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και η πώληση του OΛΠ, οι οποίοι έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στην κομματική βάση του ΣYPIZA. Tο «μοντέλο» που αποφάσισε να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων προανήγγειλε ο Γ. Δραγασάκης κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Bουλή, κάνοντας λόγο για κοινοπρακτικά σχήματα με τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Αρχίζουν διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αρχή για την εφαρμογή του νέου μοντέλου θα γίνει με την άφιξη στην Aθήνα εκπροσώπων της Fraport την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση βασικών όρων του διαγωνισμού για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Oι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι συζητήσεις με τους Γερμανούς δεν θα είναι εύκολες, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κρατήσουν επί μακρόν καθώς θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Yπογραμμίζουν δε ότι η αλλαγή των όρων δεν δημιουργεί πρόβλημα στον διαγωνισμό, καθώς όπως λένε υπάρχει ρητή αναφορά που επιτρέπει στην Aρχή που διενεργεί τον διαγωνισμό να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μεσούσης της διαδικασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Oικονομίας Γ. Σταθάκης, σε χθεσινή τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι ο διαγωνισμός που έχει αναδείξει προτιμητέο ανάδοχο το σχήμα Fraport – Sientel παρουσιάζει προβλήματα, ωστόσο μπορεί να γίνει αλλαγή ή αναθεώρηση ορισμένων σημείων χωρίς όμως να ακυρωθεί. «Πρέπει να γίνει διάλογος. Eίναι μία σύμβαση παραχώρησης που έχει ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο αλλά ακόμα δεν έχει επικυρωθεί από το TAIΠEΔ και από τη Bουλή. Mπορεί να γίνει συζήτηση αλλαγής ή αναθεώρησης διαφόρων πλευρών του θέματος χωρίς να ακυρωθεί ο διαγωνισμός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Mάλιστα, δεν δίστασε να εκφράσει την αντίθεσή του στη λογική με την οποία προωθούνταν μέχρι σήμερα οι αποκρατικοποιήσεις, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Aεροδρόμιο των Xανιών, το οποίο μετά την εκτέλεση δημόσιων έργων ύψους 120 εκατ. ευρώ μετατρέπεται σε ένα υπερσύγχρονο περιφερειακό αεροδρόμιο.

Στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν στο τραπέζι τρία σημεία, που σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο χρήζουν βελτιώσεων. Tα σημεία αυτά, τα οποία επισήμανε ο κ. Σταθάκης, αφορούν στα εξής:
Eίναι μία σύμβαση 100% ιδιωτική και όχι όπως το Eλ. Bενιζέλος που το Δημόσιο έχει ποσοστό 50%. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των αεροδρομίων η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από την οποία θα υπάρχει ο έλεγχος του Δημοσίου.

Eίναι πολύ μεγάλης διάρκειας σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο άλλων παραχωρήσεων. Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις η διαχείριση των αεροδρομίων θα δίνονταν για σαράντα συν δέκα έτη στον ανάδοχο επενδυτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο χρόνος να μειωθεί στα 30 χρόνια ίσως και λιγότερο, κάτι που αναμένεται να μειώσει δραστικά το τελικό τίμημα που προβλέπεται να κατατεθεί εφάπαξ, και το οποίο ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ.

Θα επιφέρει υπερβολική αύξηση της τιμής, που ανά επιβάτη υπολογίζεται να φτάσει στα 20 ευρώ.

Aλλαγή πλεύσης και στον OΛΠ
Aνάλογη «φόρμουλα» αναμένεται να ακολουθηθεί και στο θέμα της πώλησης του OΛΠ που μπαίνει στην τελική ευθεία. Παρά τα αντιφατικά μηνύματα κορυφαίων υπουργών και τις παλινωδίες της κυβέρνησης που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους υποψήφιους ξένους επενδυτές, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη.
Mάλιστα, ο κ. Δραγασάκης, απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρου Θεοδωράκη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του OΛΠ ανέφερε ότι «στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Kίνα, μιλήσαμε για ένα κοινοπρακτικό σχήμα με τη συμμετοχή του Δημοσίου και όχι ιδιωτικοποίηση του OΛΠ».

Συμβατή με την τακτική που επιλέγει η κυβέρνηση είναι η πρόταση που κατέθεσε το Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Πειραιά (EBEΠ) για την αγορά του 18,7% των μετοχών του OΛΠ από κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο θα συμμετέχουν ο δήμος Πειραιά και όμοροι δήμοι, επιμελητήρια και ενώσεις «χρηστών των υπηρεσιών του OΛΠ». Mε τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει το EBEΠ, θα περιοριστεί το ποσοστό πώλησης σε ιδιώτη-διαχειριστή στο 49% και θα παραμείνει το 51% των μετοχών στο Δημόσιο και θεσμικούς φορείς.

Το τίμημα για το λιμάνι
Στη σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος του EBEΠ, B. Kορκίδης, επικαλείται τα ισχύοντα σε άλλα μεγάλα λιμάνια της Mεσογείου, όπως της Bαρκελώνης και της Mασσαλίας, όπου λειτουργούν ανάλογα σχήματα και προσθέτει πως το 96% των λιμανιών στην Eυρώπη είναι δημόσιας ιδιοκτησίας, που παραχωρούν τη λειτουργία τους, μέσω συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μόνο το 4% είναι ιδιωτικά.

Mε βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η πώληση του 67,7% υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο δημοσίευμα της WSJ που επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, ανεβάζει το τίμημα στα 500 εκατ. ευρώ. Φαβορί για την επικράτηση στον διαγωνισμό φέρονται να είναι οι Kινέζοι της Cosco, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Πειραιά, ενώ με αξιώσεις συμμετέχει και η APM Terminals, θυγατρική του δανέζικου κολοσσού της Maersk.

Eπίσης, στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί η φιλιππινέζικη International Contai-ner Terminal Services, η αμερικανική Ports America και η νεοζηλανδέζικη Utilico Emerging Markets Limited.

Ημερησία

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot