Menu

Ν. Μυλωνάς: Μείωση του υψηλού κόστους αεροπορικών εισιτηρίων από και προς Κω – Πύκνωση δρομολογίων ΚΤΕΛ-ΚΕΑΣ

Ν. Μυλωνάς: Μείωση του υψηλού κόστους αεροπορικών εισιτηρίων από και προς Κω – Πύκνωση δρομολογίων ΚΤΕΛ-ΚΕΑΣ
jumbo-banner

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κω κ. Α. Κρητικό

Κοινοποίηση: κ. Δήμαρχο Κω και τους κκ Δημοτικούς Συμβούλους
ΘΕΜΑ: α. μείωση του υψηλού κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων προς Κω και από Κω
και β. πύκνωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Κω τουλάχιστον την τουριστική περίοδο και συνεργασία με ΚΕΑΣ.

κ. Πρόεδρε,
Το ειδικό βάρος των θεμάτων της ημερησίας διάταξης της 7-4-17 μας δίνει τα χρονικά περιθώρια για την συζήτηση 2 καίριων τοπικών ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία του νησιού μας, εν όψει της τουριστικής περιόδου. Την Πέμπτη θα σας κατατεθεί σχέδιο απόφασης (χωρίς να είναι δεσμευτικό ως προς τις διατυπώσεις του) των ανωτέρω θεμάτων ώστε με σύντομες διαδικασίες να ληφθει μια απόφαση.
Α. απόφαση-αίτημα ΔΣ Δήμου Κω για μείωση του υψηλού κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων προς Κω και από Κω. Από το 2010 που η χώρα μας έχει μπει στην στενωπό των μνημονίων η αγοραστική δύναμη και οι αμοιβές των εργαζομένων στο νησί μας, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις προσεγγίζουν το 30% με την ανεργία να κινείται στα ίδια νούμερα την στιγμή που εμείς ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Στο ίδιο διάστημα το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων προς Κω και από Κω έχει αυξηθεί σε ποσοστά: 20-100%! βλέποντας στις λίστες των πωλήσεων και προσφορών να έχουμε συστηματικά μέχρι και υπέρ διπλάσιες τιμές των εισιτήριων των ιδίων αεροπορικών εταιρειών για πτήσεις μικρότερων αποστάσεων! Μόνο η Κως και η Κέρκυρα έχουν τεράστιες αποκλίσεις που μάλιστα αυξάνουν το καλοκαίρι όταν η πληρότητα των αεροπλάνων είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες της ελεύθερης αγοράς αλλά οι ισχύουσες τιμές είναι απαράδεκτα υψηλές και συνιστούν τεράστιο θεμα οικονομικής επιβάρυνσης και κοινωνικής διάκρισης σε βάρος των Κώων πολιτών σε σχέση με τους άλλους Έλληνες! Επί πλέον συνιστά τεράστια επιβάρυνση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
Το αίτημα είναι απλό: ζητούμε αλλαγή της ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής των εσωτερικών αεροπορικών γραμμών έτσι που να αποδεικνύεται ο σεβασμός προς την τοπική κοινωνία.
Β. απόφαση-αίτημα ΔΣ Δήμου Κω για πύκνωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Κω τουλάχιστον την τουριστική περίοδο. Η κατάσταση και τα παραπόνα είναι γνωστά και πολλά. Κατά την γνώμη μου η συγκοινωνιακή πολιτική του ΚΤΕΛ αντιστοιχεί σε μια πολύ παλιά λογική: πυκνώνουμε τα δρομολόγια όπου υπαρχει ήδη αυξημένη ζήτηση! Δηλαδή καλύπτουμε κενά και ανάγκες. Με άλλα λόγια η προσφορά υπηρεσιών του ΚΤΕΛ καλύπτει την ζήτηση των υπηρεσιών του. Αυτό το μοντέλο σκέψης είναι έξω από την εποχή μας. Η συγκοινωνίες είναι αναπτυξιακός μηχανισμός και στην εποχή της κρίσης είναι προνομιακός χώρος άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής. Προβλέπεται να έχουμε μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί μας το καλοκαίρι. Συνεπώς η τοπική πολιτική ηγεσία πρέπει να ζητήσει την αλλαγή πολιτικής. Είναι η αύξηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών στο νησί μας και η βελτίωση τους να προηγηθεί της ζήτησης. Η ιδία η αύξηση της προσφοράς υπηρεσιών του ΚΤΕΛ θα οδηγήσει και στην αύξηση ζήτησης τους!!! Αυτό θα βοηθήσει στην έξοδο των τουριστών από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την διασπορά τους σε όλο το νησί και κατά συνέπεια την διάχυση των τουριστικών εισοδημάτων σε μια πολύ ευρεία κατηγορία παραγωγών τουριστικών υπηρεσιών. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να κινηθεί και μια προσπάθεια συνεργασίας της ΚΕΑΣ με το ΚΤΕΛ ώστε να έχουμε αλληλοεπικάλυψη και συνολικής βελτίωση του πλέγματος τοπικών μετακινήσεων και όχι ανταγωνισμό και αντιπαράθεση.
Το αίτημα είναι απλό: ζητούμε αλλαγή της ισχύουσας κυκλοφοριακής πολιτικής εσωτερικών γραμμών συγκοινωνίας έτσι που να υπηρετείται ο αναπτυξιακός προσανατολισμός στη τοπική κοινωνία.

Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

kos patisserie

1 σχόλιο

  • Επιχειριματίας Κω Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2017 12:13 Απάντησε

    Αγαπητέ φίλε Νίκο καλημέρα, αφού προβείτε σε αυτές της ενέργειες καλό θα ήταν να δείτε και λίγο τα δρομολόγια εσωτερικά για την κατάσταση των επιχειρήσεων . Πρόταση μου λοιπόν θα ήταν μετά τον Απρίλιο να επιμηκυνθούν τα δρομολόγια της ΚΕΑΣ για την πόλη της Κω προς όφελος για τους τοπικούς επιχειρηματίες και όχι μόνο ,με αποτέλεσμα να μην εκκενώνεται το νησί από της 11 ώρα το βράδυ ,να υπάρχουν δρομολόγια τουλάχιστον μέχρι της 1.00. Νομίζω πως είναι εφικτό να γήνη αυτό.Με όλο το σεβασμό,εάν θέλουμε να βοηθήσουμε όλα γίνονται !!!!

επιστροφή στην κορυφή