Ελλάδα: Κάλεσμα στους εκατομμυριούχους του κόσμου μέσω «non-dom» - Τι είναι και τι προβλέπει η φορολογία

Δεκέμβριος 11, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον μία από τις επιλογές για τους πλούσιους του κόσμου που αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία.

 

Εντός του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβάνεται το πρόγραμμα «non-dom», το οποίο προβλέπει ειδική μεταχείριση για όσους μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα.

Τι είναι το «Non Dom» και πού απευθύνεται:
Είναι πρόγραμμα που απευθύνεται σε ανθρώπους με πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσία σε όλο τον κόσμο.

Προϋποθέσεις για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στην Ελλάδα:
α) Πληρώμη φόρου 100.000 ευρώ, ανεξαρτήτως περιουσίας και εισοδήματος, εφάπαξ

β) Επένδυση 500.000 ευρώ στην ελληνική οικονομία εντός τριών ετών

Από τη στιγμή της κάλυψη των υποχρεώσεων τους, μπορούν να γίνουν «φορολογικοί κάτοικοι» Ελλάδας:

- Χωρίς φορολόγηση για την περιουσία τους και τα παγκόσμια εισοδήματά τους

- Δεν θα έχουν «υποχρέωση» ελάχιστης παραμονής στη χώρα

- Διατηρώντας αυτό το καθεστώς έως 15 χρόνια

Η επένδυση μπορεί να γίνει είτε σε άυλους τίτλους, είτε στην πραγματική οικονομία (ακίνητα, επιχειρήσεις), με τα ποσά αυτά να φαίνονται μεν μεγάλα, αλλά να είναι μικρά για ανθρώπους με περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει αισιοδοξία από την ελληνική κυβέρνηση για μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η ίδια διαβεβαιώνει ότι οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας μπορούν να φέρουν ετήσιες αποδόσεις 6-12%, πολύ μεγαλύτερες απ' ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ πιστεύει ότι το «nod-dom» θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου για αύξηση 13% στις επενδύσεις την επόμενη χρονιά.

Τι σύμβαινει στην Ευρώπη
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον 19ο αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες της Ευρώπης (Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρο, Ιταλία), ενώ παρόμοιο πρόγραμμα λειτουργεί και στην Πορτογαλία και αφορά την προσέλκυση συνταξιούχων από χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Επιπλέον, όλο και περισσότερες ιστοσελίδες νομικών εταιρειών υπόσχονται «παράθυρο στην φοροαποφυγή», απευθυνόμενες στη «μεσαία τάξη» των πλουσίων. Οι εταιρείες αυτές, υπόσχονται εύκολους τρόπους, ώστε να επωφεληθεί κάποιος από περιοχές με χαμηλή φορολογία και έτσι να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά από φορολογία.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη πηγή δημοσίων εσόδων είναι η φορολογία εισοδήματος, η οποία ανέρχεται στο 22% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, όταν οι εταιρικοί φόροι αποδίδουν 7%.

Όταν υπάρχει μείωση, κινδυνεύουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως σχολεία και νοσοκομεία, ενώ οι επικριτές αυτών των προγραμμάτων υποστηρίζουν ότι «καταστρατηγείται η φορολογική δικαιοσύνη και ευνοούνται οι πολύ πλούσιοι, κυρίως εις βάρος της μεσαίας τάξης».

Ήδη, 160.000 φορολογούμενοι αξιοποιούν τέτοια προγράμματα για να μειώσουν τη φορολογία τους, εκ των οποίων οι 50.000 βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί, μια σειρά σκανδάλων έχει δείξει ότι γίνεται κατάχρηση υπέρ των προνομιούχων.

«Τα φορολογικά κίνητρα για εύπορους πολίτες πολλαπλασιάζονται.Ουσιαστικά, μία χώρα κλέβει φορολογικό εισόδημα από μία άλληΑυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα, η μεσαία τάξη θα πληρώνει περισσότερο για το εισόδημά της από ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη. Έτσι δημιουργείται μία δομική ανισότητα στο φορολογικό σύστημα και η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα για αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλους και ότι οι πλούσιοι θα πληρώνουν παραπάνω και όχι λιγότερο» δηλώνει στο Euronews ο υπεύθυνος για θέματα φορολογίας του κόμματος των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι το δικό της σχέδιο είναι κατεξοχήν επενδυτικό.

dikaiologitika.g

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot