arxiki selida

Δώρο Πάσχα με… κρατική εγγύηση – Τι ισχύει με το επίδομα των 800 ευρώ

Απρίλιος 04, 2020 Σχολιάστε πρώτοι!
eody-banner
jumbo-banner
banner

Επιδότηση και στο Δώρο Πάσχα 1,5 εκατ. Εργαζομένων, ώστε να το πάρουν χωρίς μειώσεις λόγω αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ένταξη σχεδόν όλων των ελεύθερων επαγγελματικών στην αποζημίωση των 800 ευρώ και καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης 600 ευρώ για τους επιστήμονες προβλέπει το νέο -τέταρτο κατά σειρά- πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία.

Με απόφαση του πρωθυπουργού το Δώρο Πάσχα θα πληρωθεί στο ακέραιο (δηλαδή μισός μισθός) σε όλους τους εργαζομένους που λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν θα συμπληρώσουν τις 120 ημερολογιακές μέρες, ή 4 πλήρεις μήνες εργασίας από 1/1/2020 ως 30/4/2020 που είναι το διάστημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την πληρωμή του κάθε χρόνο.

Το τμήμα του Δώρου Πάσχα που αναλογεί στις ημέρες της αναστολής σύμβασης θα το καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος των 985 ευρώ δικαιούται Δώρο Πάσχα 513 ευρώ (με την αναλογία επιδόματος αδείας) εφόσον έχει ενεργή σύμβαση από 1/1/2020 ως 30/4/2020. Αν όμως είναι σε πληττόμενη, ή σε κλεισμένη λόγω κορονοϊού, επιχείρηση και η σύμβασή του ανασταλεί για τον Απρίλιο, τότε ο εργοδότης οφείλει να του καταβάλει Δώρο για 3 μήνες, με ποσό 385 ευρώ. Με την κυβερνητική απόφαση, ο μισθωτός θα πάρει τη διαφορά των 128 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε το Δώρο Πάσχα να είναι 513 ευρώ (385+128=513), χωρίς μείωση.

 


Οι πληττόμενες και οι κλεισμένες από το κράτος επιχειρήσεις μπορούν να πληρώσουν το Δώρο ως τις 30 Ιουνίου εφόσον δεν είναι σε θέση να το πληρώσουν στην κανονική προθεσμία,, που είναι η Μεγάλη Τετάρτη.

Επιπλέον μέτρα

Εκτός από την πλήρη κάλυψη του Δώρου Πάσχα, η νέα δέσμη μέτρων στα εργασιακά που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, περιλαμβάνει:

* Επίδομα 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες/επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό ή με προσωπικό μέχρι 5 εργαζομένους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κάνουν αίτηση – δήλωση για το 800άρι σε σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο που θα βρίσκουν στην «ΕΡΓΑΝΗ» από τις 6 Απριλίου. Εξυπακούεται ότι 800άρι παίρνουν και οι εργαζόμενοί τους εφόσον ανασταλούν οι συμβάσεις τους από τους εργοδότες τους. Η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περίπτωση που απασχολούν εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

* Επίδομα 600 ευρώ για 6 επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές). Το επίδομα θα αρχίσει να πληρώνεται από 15 Απριλίου με προκαταβολή 400 ευρώ μέσω ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30 Απριλίου. Το επίδομα είναι καθαρό χωρίς κρατήσεις και σε μηνιαία βάση είναι μεγαλύτερο από τα 533 ευρώ που είναι η αναλογία των 800 ευρώ για τον ένα μήνα, από τον ενάμιση που χορηγείται στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των 6 επιστημονικών κλάδων θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.
* Μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 που έχει δοθεί παράταση χωρίς προσαυξήσεις.

* Μετάθεση ως 10 Απριλίου της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, που θα πληρώνονταν κανονικά μέχρι σήμερα (31/3).

* Προσλήψεις 36.500 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες, υπουργεία, με έναρξη των αιτήσεων μέσα στον Απρίλιο, για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Από τον μήνα Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά και νέα προγράμματα, που θα αφορούν συνολικά περίπου 100.000 ανέργους.

* Ηλεκτρονική εγγραφή ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ (άρχισε χθες) για να πάρουν δελτίο και να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία.

Οι πρώτοι 410.000 εργαζόμενοι παίρνουν σειρά για το επίδομα των 800€

Οι δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για το 800άρι των εργαζομένων υποβάλλονται ήδη από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, ή ανήκουν στις πληττόμενες βάσει των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) κύριου ή δευτερεύοντος που περιέχει η λίστα του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι χθες είχαν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις για το 800άρι σε 410.705 εργαζομένους. Η προθεσμία για να δηλώσουν αναστολή σύμβασης οι εργοδότες που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής παρατείνεται μέχρι και τις 10 Απριλίου 2020 αντί 31 Μαρτίου 2020. Η προθεσμία για να δηλώσουν αναστολή συμβάσεων οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται είναι ως 20 Απριλίου.

Αιτήσεις

Από την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζομένους ώστε να επιβεβαιώσουν την αναστολή της σύμβασής τους και να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό για να πληρωθούν τα 800 ευρώ.

Στην ίδια πλατφόρμα οι εργαζόμενοι που προέρχονται από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση και πληρώνουν ενοίκιο πρώτης κατοικίας θα συμπληρώσουν και τα στοιχεία των εκμισθωτών τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) για να πάρουν τη μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις-δηλώσεις αναστολής σύμβασης από εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική απόφαση θα γίνουν από 1 ως 10 Απριλίου με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:

* Την 1/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 1.

* Την 2/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 2.

* Την 3/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 3.

* Την 4/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 4.

* Την 5/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 5.

* Την 6/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 6.

* Την 7/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 7.

* Την 8/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 8.

* Την 9/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 9.

* Την 10/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Οι αιτήσεις οι αιτήσεις-δηλώσεις αναστολής σύμβασης για το 800άρι από εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων ξεκινούν από 1ης Απριλίου και ολοκληρώνονται στις 30 Απριλίου.

Συμπληρωματικά

Νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζομένων, ώστε να έχουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους μείωση του ενοικίου τους θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικά οι επιχειρήσεις – εργοδότες που έκαναν αίτηση με τον κύριο ΚΑΔ ως «πληττόμενοι» ενώ με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018 εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής.

Επίσης, το Εντυπο Εργοδοτών στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες «shop – in a – shop» και «επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Online Media».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot