×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Κατασχετήρια σε 30.000 δανειολήπτες

Ιανουάριος 30, 2014
jumbo-banner

Στις 30.000 ανέρχονται οι δανειολήπτες που έχουν ήδη λάβει κατασχετήρια από τις τράπεζες και οι οποίοι θα πρέπει να προστρέξουν πρώτοι στα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της ακίνητης περιουσίας.

Η παράταση της προστασίας για ένα χρόνο αφορά την πρώτη κατοικία και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν σταματήσει να πληρώνουν το δάνειό τους και η τράπεζα έχει καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στις τράπεζες έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις 3.000 (μόνο από την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρονται 1.000 αιτήσεις και από τη Eurobank 600). Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ευελπιστούν ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών θα προσέλθει τον Φεβρουάριο, εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος.

Η προστασία που ισχύει μέχρι σήμερα για την ακίνητη περιουσία έχει παγώσει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2012 κατά 27% περίπου. Στο τέλος του 2013 ο αριθμός τους περιορίστηκε περαιτέρω στις 19.000 από 26.000 το 2012, 44.100 το 2011, 48.000 το 2010 και 52.000 το 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται και οι επαναλαμβανόμενοι πλειστηριασμοί, με συνέπεια ο πραγματικός αριθμός να υπολείπεται των 19.000 που έχουν καταγραφεί. Από τα ερωτήματα, πάντως, των δανειοληπτών που έχουν επισκεφθεί τις τράπεζες, ζητώντας ενημέρωση για τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, προκύπτουν επιφυλάξεις για την τύχη που θα έχει η πρώτη τους κατοικία μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από το 2015 και μετά, οπότε και λήγει η προστασία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, την τύχη αυτών των δανείων μετά το 2014 θα αξιολογήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο δεν έχει συσταθεί ακόμη. Με αφορμή αυτό το θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, διέψευσε χθες δημοσίευμα, που προσδιόριζε ως δαπάνη διαβίωσης, βάσει της οποίας θα καθορίζεται και η δόση του δανείου, τα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες είναι περιορισμένες, καθώς εάν έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο ή εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αίρεται η προστασία της κύριας κατοικίας και ξεκινάει η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Με βάση την εγκύκλιο που έχει φθάσει στα τραπεζικά καταστήματα, ο δανειολήπτης του οποίου το δάνειο έχει καταγγελθεί, θα πρέπει σε πρώτη φάση να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο, με απλή δήλωση στην οποία θα βεβαιώνει ότι πληρεί τις προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ αυτών είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο των 35.000 ευρώ.

Προϋπόθεση είναι επίσης η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (μετοχές, ομόλογα) και από την περιουσία αυτή το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Τα όρια αυτά είναι προσαυξημένα κατά 10% για άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία τέκνα ή με άτομα με αναπηρία άνω του 67%.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, προβλέπεται μηνιαία καταβολή του 10% του καθαρού εισοδήματος, για το ποσό έως τα 15.000 ευρώ και καταβολές 20% του καθαρού εισοδήματός τους για το ποσό που υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Για οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Εναλλακτικά οι δανειολήπτες των οποίων το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί μπορούν να προσφύγουν στον νόμο για τις ενήμερες οφειλές, η ισχύς του οποίου παρατάθηκε έως τις 15 Απριλίου ή στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μέσω του οποίου μπορούν να ζητήσουν μείωση της οφειλής τους και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πηγή: ysterografa.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot