Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική βάση σε σχήμα τριφυλλιού μέσα στους πάγους

Απρίλιος 19, 2017
jumbo-banner

Η βάση Trefoil καλύπτει συνολικά έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων στη νήσο Γη της Αλεξάνδρας και είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή στην Αρκτική.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δόθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση στη δημοσιότητα, έχει το σχήμα ενός τριφυλλιού και στους χώρους της υπάρχουν σινεμά, εκκλησία, γυμναστήριο, αίθουσα μπιλιάρδου και ένα θερμοκήπιο. Στην περιοχή η θερμοκρασία, παρά την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, φτάνει κάποιες φορές μέχρι και -50 βαθμούς Κελσίου και η βάση είναι κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε οι στρατιώτες που θα υπηρετούν εκεί να μη χρειάζεται να εκτίθενται στο κρύο.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, εξαιτίας των σκληρών καιρικών συνθηκών η βάση κατασκευάστηκε έτσι ώστε να έχει αυτονομία σε προμήθειες και πόρους για ενάμιση χρόνο σε περίπτωση που αποκλειστεί. Η περιοχή της Αρκτικής μόλις πρόσφατα μπήκε στον χάρτη του ενεργειακού ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό.
Κι αυτό γιατί η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων έκαναν προσβάσιμα τα κοιτάσματα της περιοχής, τα οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στη Γη της Αλεξάνδρας, υποστήριξε ότι αξίζουν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών ερευνών των ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό υπάρχει ποσότητα πετρελαίου ίση με 90 δισεκατομμύρια βαρέλια, 48.110 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 44 δισεκατομμύρια βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι χώρες του Αρκτικού Κύκλου, δηλαδή η Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Νορβηγία, όλες έχουν καταθέσει αιτήματα στον ΟΗΕ για αποκλειστική εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Αρκτικής και του Αρκτικού Ωκεανού και να καθορίσουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας τους.
Προφανώς το θέμα αυτό έχει προκαλέσει την άνοδο του... πολιτικού θερμομέτρου μεταξύ των γειτόνων, με τη Ρωσία να δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι κινήσεις της Ρωσίας στον Αρκτικό Κύκλο έχουν προκαλέσει προφανώς αντιδράσεις και οι αναλυτές περιμένουν να δουν τη στάση που θα υιοθετήσει για το θέμα της Αρκτικής η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Στο θέμα η μόνη αναφορά από αμερικανικής πλευράς είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, ότι η Αρκτική θεωρείται «περιοχή στρατηγικής σημασίας» και ότι ως υπουργός θα θέσει ψηλά στην ατζέντα «την ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής».

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot