Μόνο... 30 εκατοστά το χιόνι στη Νέα Υόρκη! Οι μετεωρολόγοι ζητούν συγγνώμη... (ΦΩΤΟ)

Ιανουάριος 28, 2015
jumbo-banner
Στην κατάψυξη μπήκε αλλά όχι όσο περίμεναν οι μετεωρολόγοι. Η Νέα Υόρκη έχει καλυφτεί με χιόνι, όπως και οι περισσότερες βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά τα πράγματα δεν αποδείχθηκαν τόσο... τραγικά όσο τα είχαν παρουσιάσει οι αρχές.
 

Γι’ αυτό και οι μετεωρολόγοι έσπευσαν να ζητήσουν... συγγνώμη! Γιατί; Γιατί είχαν κάνει λόγο για χιονοθύελλα που θα κοστίσει ζωές, μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Νέας Υόρκης, γιατί κατάφεραν να... αδειάσουν τους δρόμους της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται και όλα αυτά για... 25 εκατοστά χιόνι.

Η πρόγνωση του καιρού χαρακτήριζε την χιονοθύελλα που θα έπληττε το Μανχάταν ως μία από τις χειρότερες καταιγίδες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς το χιόνι θα έφτανε έως και το ένα μέτρο. Χιόνι έπεσε αλλά δεν ξεπέρασε τα 25 εκατοστά.Εκτός από τη Νέα Υόρκη, σημαντικές ποσότητες χιονιού έπεσαν σε τμήματα του Κονέκτικατ (58 cm), στο ανατολικό Λόνγκ Άιλαντ, βόρεια της Νέας Υόρκης, (70 c).

Συγγνώμη, λάθος

Ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη αξιοπιστία των προβλέψεων της υπηρεσίας του σχετικά με την ισχύ της χιονοθύελλας που έπληξε τη Νέα Υόρκη και η οποία είχε χαρακτηριστεί «ιστορική» λόγω του αναμενόμενου μεγέθους της.

«Πρέπει να διορθώσουμε αυτές τις αβεβαιότητες, έτσι ώστε οι διαχειριστές (οι αρχές) να μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και να αποφασίσουν αν θα δράσουν ή όχι», δήλωσε ο Λούι Ουτσελίνι, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS) επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα των μοντέλων καιρού. 

Αλλά το αφεντικό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τόνισε και τα πλεονεκτήματα της απόφασης για το κλείσιμο των συστημάτων μεταφοράς, των σχολείων των επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων καθώς έτσι εξασφαλίστηκε η καλύτερη προετοιμασία για το "χειρότερο". 


«Με τις αποφάσεις αυτές (στο σύνολο της αμερικανικής βόρειας ακτής του Ατλαντικού ) είχαμε λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καταιγίδα, λιγότερα τροχαία ατυχήματα και λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση από ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χειμερινής καταιγίδας », δήλωσε ο Ουτσελίνι. 

«Ειλικρινά συγγνώμη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πολύ περισσότερο από τους απλούς πολίτες» έγραψε στο Twitter ο Γκάρι Σατκόφκσι μετεωρολόγος του Νιου Τζέρσεϊ. 
Ένας άλλος μετεωρολόγος επίσης ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από τον καιρό. 

«Η καταιγίδα δεν ήταν τόσο κακή όσο είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι» παραδέχτηκε και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. 


Έμμεσες βολές κατά των μετεωρολόγων έριξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης για να δικαιολογηθεί για τα πολύ αυστηρά μέτρα έκτακτης ανάγκης που πάρθηκαν. «Η δουλειά μου είναι να λαμβάνω αποφάσεις για την ασφάλεια. Με βάση τις πληροφορίες που είχα έπρεπε να λάβω αυτά τα έκτακτα μέτρα προφύλαξης» ανέφερε ο Μπιλ ντε Μπλάσιο.

Φωτογραφίες: EPA, Reuters

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot