Menu
Πώς θα καταλάβεις αν είσαι ερωτευμένη, ανάλογα με το ζώδιό σου

Πώς θα καταλάβεις αν είσα…

Αν είσαι ερωτευμέν...

Και η ζωή συνεχίζεται ΔΥΝΑΜΙΚΑ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ: ΔΕΙΤΕ τις αφίξεις πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Κω από 22/07 έως 24/07

Και η ζωή συνεχίζεται ΔΥΝ…

Το τριήμερο 22/07 ...

Νέος καύσωνας προ των πυλών - Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» τις επόμενες ώρες

Νέος καύσωνας προ των πυλ…

Τα καμώματα του καιρ...

Βάσεις 2017: Οι πρώτες εκτιμήσεις για ΟΛΕΣ τις σχολές

Βάσεις 2017: Οι πρώτες εκ…

Τις δικές του εκτι...

Νέα τουρκική πρόκληση: Το Barbaros παρενόχλησε ψαράδες ανοιχτά της Πάφου

Νέα τουρκική πρόκληση: Το…

Σύμφωνα με πληροφο...

Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ σχετικά με τις τραπεζικές προμήθειες στην πληρωμή φόρων

Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ σχετικ…

H ΑνεξάρτητηΑρχή Δ...

Τα ζώδια σήμερα 22 Ιουλίου: Τοξότες, σήμερα δεν θα είστε τόσο αισιόδοξοι!

Τα ζώδια σήμερα 22 Ιουλίο…

Τι λένε για σήμερα τ...

Σημαντικές ζημιές σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της ΚΩ - Κλειστά έως ότου αποκατασταθούν οι φθορές

Σημαντικές ζημιές σε μνημ…

Σοβαρές ζημιές προ...

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκφράζει την συμπαράστασή του στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Κω

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσ…

Το Επιμελητήριο Δωδε...

Ελ. Κουντουρά: Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές δουλεύουν κανονικά στην Κω

Ελ. Κουντουρά: Οι ξενοδοχ…

Δεν επηρεάστηκαν λ...

Μ. Παπαβασιλείου: "Η Κως παραμένει ένας ασφαλής, φιλόξενος και πανέμορφος προορισμός"

Μ. Παπαβασιλείου: "Η…

Δήλωση της Αντιπερ...

Πάνω από 15.000 «λουκέτα» στο επτάμηνο του 2017-Λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις της Κω ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

Πάνω από 15.000 «λουκέτα»…

Τις 15.000 υπερβαίνο...

Prev Next

Υπηρεσίες υγείας και προληπτικής ιατρικής στα νησιά της Δωδεκανήσου - Πρωτοβουλία ζωής από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Υπηρεσίες υγείας και προληπτικής ιατρικής στα νησιά της Δωδεκανήσου - Πρωτοβουλία ζωής από την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
jumbo-banner

Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών - Επιδημιολογική μελέτη καταγραφής στοματικής υγείας - Οδοντιατρική πρόληψη και θεραπεία

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πρωτοβουλίες της, συνεχίζει την προσπάθεια κάλυψης των κενών που παρατηρούνται στον ευαίσθητο και κρίσιμο χώρο της υγείας, λόγω της νησιωτικότητας και της απουσίας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής για την υγεία.
Μέσω της ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ», η Περιφέρεια ξεκινά πρόγραμμα για την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας και προληπτικής ιατρικής, στους κατοίκους των νησιών του Νομού Δωδεκανήσου, Χάλκη, Τήλο, Σύμη, Καστελόριζο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Πάτμο, Κάρπαθο, Αστυπάλαια, Κάσο, Νίσυρο, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο (σχολεία, απομακρυσμένα χωριά και ΜΚΦ Ιδρύματα Ρόδου) και όπου αλλού επιβάλουν οι συνθήκες και δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί.

Για την υλοποίηση του Προγράμματος, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, στη Σύρο, ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και της «ΓΑΛΗΝΟΣ», ύψους 190.000 ευρώ και διάρκειας ενός έτους.
Η εφαρμογή του προγράμματος θα υλοποιηθεί με επισκέψεις, ανά μήνα, ιατρικών κλιμακίων στα νησιά, αναλόγως των ελλείψεων, τα οποία θα αποτελούνται από γιατρούς των παρακάτω ειδικοτήτων:
Παθολόγο, Γενικής Ιατρικής, Καρδιολόγο, Παιδίατρο, Οφθαλμίατρο, Ορθοπεδικό, Γυναικολόγο, ΩΡΛ, Ουρολόγο, Χειρουργό, Δερματολόγο, Οδοντίατρο, Ψυχίατρο, Νευρολόγο, Πνευμονολόγο, Ρευματολόγο, Ενδοκρινολόγο κι όποια άλλη ειδικότητα κριθεί αναγκαία.

Η ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της θα πραγματοποιήσει προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών στον γενικό πληθυσμό της Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία. Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ομιλία στον γενικό πληθυσμό και ενημέρωση-εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού για την ανίχνευση των προκλινικών καρκίνων και τον τρόπο προγραμματισμού θεραπείας του. Θα γίνονται προληπτικές εξετάσεις για νεοπλασίες μαστού- παχέως εντέρου – δέρματος – πνεύμονα – γυναικολογικού καρκίνου και συμβουλευτικό ιατρείο για άλλες παθήσεις στο γενικό πληθυσμό με προγραμματισμό, που θα έχει προηγηθεί σε συνεργασία με τους υγειονομικούς φορείς και τις υπηρεσίες του νησιού. Τέλος θα γίνεται καταγραφή και αρχειοθέτηση των εξεταζομένων και των εξετάσεων τους. Θα υπάρχει η δυνατότητα μικροεπεμβάσεων. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα νησιά της Δωδεκανήσου και θα συμμετέχουν ιατροί της Ελληνική Ογκολογικής Εταιρείας των παρακάτω ειδικοτήτων: χειρουργός – γυναικολόγος – θωρακοχειρουργός, ή πνευμονολόγος – δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός – ενδοκρινολόγος – παθολόγος. Το κλιμάκιο θα περιλαμβάνει νοσηλεύτρια και γραμματέα.

Επίσης η ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, θα πραγματοποιήσει επιδημιολογική μελέτη καταγραφής στοματικής υγείας του μαθητικού και γενικότερου πληθυσμού της Δωδεκανήσου.
Σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή της κατάστασης της στοματικής υγείας και των αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης του Δωδεκανησιακού πληθυσμού και η δημιουργία ενός επικαιροποιημένου επιδημιολογικού χάρτη της περιοχής μας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα καταδείξουν τη κατάσταση της Στοματικής υγείας των Δωδεκανησίων, θα αποτελέσουν μέτρο σύγκρισης με μελλοντικές επιδημιολογικές μελέτες και θα βοηθήσουν στη καλύτερη διαμόρφωση προτάσεων για τη βελτίωση της στοματικής υγείας του Δωδεκανησιακού πληθυσμού. Στη περίπτωση που κατά την διαδικασία της εξέτασης διαπιστωθούν περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου θα αναλάβει την παραπομπή τους και θα μεριμνήσει για την αντιμετώπιση τους.

Τέλος η ΓΑΛΗΝΟΣ σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» , θα πραγματοποιήσει οδοντιατρική πρόληψη και θεραπεία σε μαθητές και τον γενικότερο πληθυσμό των νησιών της Δωδεκανήσου, όπου δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι οδοντίατροι. Οι οδοντίατροι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετά νησιά της Περιφέρεια μας , λόγω βασικών ελλείψεων και αναγκών σε θέματα Υγείας, θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα παιδιά των νησιών μας και ενδεχομένως σε ενήλικο πληθυσμό. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα διαθέσει την κινητή μονάδα προληπτικής οδοντιατρικής, πλήρως εξοπλισμένη .

Ο προϋπολογισμός της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται σε 190.000 ευρώ, εκ των οποίων τις 170.000 θα διαθέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ με 10.000 έκαστη συμμετέχουν η ΠΕΔΝΑ και η ΓΑΛΗΝΟΣ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή