Προσφυγή του Ιάκωβου Γερονικόλα κατά της ΔΟΥ Ρόδου για «αμαρτίες» της ΔΑΝΕ

Ιούνιος 26, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Ενώπιον του Ζ’ Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (μεταβατική έδρα Ρόδου) έχει προγραμματιστεί προς συζήτηση την 28η Ιουνίου 2019 ακόμη μια προσφυγή του κ. Ιάκ. Γερονικόλα, πρώην προέδρου της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας (ΔΑΝΕ), για την ακύρωση φύλλων ελέγχου εισοδήματος κινητών αξιών, μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ, του προϊσταμένου της ΔΟΥ Ρόδου, με τις οποίες του καταλογίζονται πρόστιμα ύψους 6 εκατ. ευρώ περίπου για «αμαρτίες» της άλλοτε κραταιάς ναυτιλιακής.

Ο κ. Γερονικόλας, όπως και σε προηγούμενες προσφυγές του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για την εξασφάλιση της εισπράξεως των απαιτήσεων του Δημοσίου από φόρους προσωπικώς και αλληλεγγύως ευθυνόμενοι για την πληρωμή και με αναγκαστική εκτέλεση κατά της ατομικής τους περιουσίας είναι αποκλειστικά και μόνο οι διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι και εκκαθαριστές των Α.Ε., δηλαδή εκείνοι οι οποίοι εκλέχτηκαν ή διορίσθηκαν ως τέτοιοι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας και στη συνέχεια αποδέχθηκαν τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν.
Όπως αναφέρει, τα πρόσωπα αυτά ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για φόρους, ανεξάρτητα πότε βεβαιώθηκαν οι φόροι αυτοί, αρκεί μόνον να είχαν την ιδιότητα αυτή κατά το χρόνο διαλύσεως.
Κατέστησε έτσι σαφές ότι με την ιδιότητά του ως προέδρου της εταιρείας και μόνο, χωρίς να έχει παράλληλα και κάποια από τις προαναφερόμενες ιδιότητες, προκύπτει σαφώς η έλλειψη ευθύνης του για την καταβολή των χρεών της ΔΑΝΕ.
Επισημαίνει παραπέρα ότι με την υπ’ αριθμ. 342/2005 απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου η ΔΑΝΕ, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος από τον Αύγουστο 1998 έως και το Μάιο του 2004 τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 46 του Ν. 1892/90 και διορίσθηκε ειδικός εκκαθαριστής ο κ. Πανταζής Μπουνέλλος.
Σύμφωνα με το νόμο, η θέση της επιχείρησης στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης οδηγεί στην πώληση από τον εκκαθαριστή, με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό όλου του ενεργητικού της επιχείρησης ως συνόλου, είτε η επιχείρηση βρίσκεται σε λειτουργία είτε όχι.
Σύμφωνα με την επακολουθήσασα ειδική εκκαθάριση η ΔΑΝΕ πωλήθηκε ως σύνολο, συνταχθέντος Πίνακα Κατάταξης Δανειστών.
Το Ελληνικό Δημόσιο, αναγγέλθηκε και ζήτησε την προνομιακή κατάταξη αυτού για το ποσό των 24.409.736,37 ευρώ, οριστικά δε κατατάχθηκε στη δεύτερη τάξη και έλαβε το ποσό των 6.093.154,06 ευρώ.
Ο κ. Γερονικόλας τονίζει ότι επήλθε τουλάχιστον μερική εξόφληση των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και οι πράξεις της ΔΟΥ Ρόδου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διότι εκδόθηκαν πολύ πριν το αποσβεστικό γεγονός.
Επεσήμανε ακόμη ότι σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί απαίτηση κατά της εταιρείας, θα πρέπει αφού γίνει η σχετική εκκαθάριση υπό τα νέα δεδομένα, να εκδοθούν νέες πράξεις που να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες βεβαιώσεις.
Τον κ. Γερονικόλα εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Στ. Αλεξανδρής.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot