Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη «σήκωσαν» φέτος το κύμα των τουριστών

Νοέμβριος 18, 2017
jumbo-banner
Το μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα” ήταν ο πρωταγωνιστής του τύπου διακοπών που επέλεξαν και φέτος οι ξένοι τουρίστες.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από την τελευταία μελέτη του INSETE (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), για την επισκεψιμότητα του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με την οποία το 86,8% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (12.701 χιλ.), περιφέρεια Κρήτης (12.422 χιλ.), περιφέρεια Αττικής (11.167 χιλ.), περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (9.407 χιλ.) και περιφέρεια Ιονίων Νήσων (5.111 χιλ.).
Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα "σήκωσαν" φέτος το κύμα των τουριστών
Οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη είναι την ίδια ώρα οι μεγάλοι «νικητές” όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα. Όπως έδειξε η έρευνα του INSETE, ο κύριος όγκος των εισπράξεων πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (921 εκατ. ευρώ), στην Κρήτη (906 εκατ.), στην Αττική (803 εκατ.), ενώ ακολούθησε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (469 εκατ.) και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων (395 εκατ. ευρώ).
Συνολικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το πρώτο εξάμηνο έφτασαν τα 3,93 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις ανά επισκέπτη ενισχύθηκαν κατά 1% και κατά 1,9% οι εισπράξεις ανά διανυκτέρευση. Αντίθετα, η μέση διάρκεια παραμονής περιορίστηκε κατά 0,9%.
Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα "σήκωσαν" φέτος το κύμα των τουριστών
Στο σύνολο της χώρας η μέση είσπραξη ανά τουρίστα ανήλθε σε 435 ευρώ και ανά διανυκτέρευση σε 67 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής σε 6,5 νύχτες. Τα στοιχεία αυτά βέβαια δεν ανταποκρίνονται στη φετινή εικόνα που παρουσιάζουν οι αφίξεις και τα έσοδα από τον Τουρισμό, δεδομένου πως ο κύριος όγκος των τουριστών ήρθε στην Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Αύγουστο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση 9,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 10,52 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν μεγαλύτερη κατά 2,2%, φτάνοντας τα 594 ευρώ.
Η μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (παρά το ότι δεν είναι στην ακμή της σεζόν) αναφέρει πάντως πως η υψηλότερη είσπραξη ανά επίσκεψη παρατηρείται στους κλασικούς προορισμούς «Ήλιος και Θάλασσα» και στο το Βόρειο Αιγαίο, όπου αν και η μέση είσπραξη ανά διανυκτέρευση ανέρχεται μόλις στα 39 ευρώ, καταλαμβάνει την 4η θέση στις εισπράξεις ανά επίσκεψη λόγω του ότι έχει την μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής από τις 13 Περιφέρειες.
Την ίδια στιγμή, επιχειρηματίες του κλάδου θέτουν εκ νέου το ζήτημα των υποδομών (ξενοδοχειακών και τουριστικών εν γένει), καθώς μετά το φετινό κύμα τουριστών (οι αφίξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς εκτιμώνται σε 28,5 εκατ.), ανάλογη άνοδος αναμένεται και την επόμενη σεζόν. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σημειώνει πως ο εκσυγχρονισμός των υποδομών αποτελεί πρόκληση για το 2018, καθώς και ο ανταγωνισμός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου για την ενίσχυση των τουριστικών μεριδίων θα είναι μεγάλος. Κομβική είναι η αύξηση των κλινών τεσσάρων και πέντε αστέρων, είτε με την προσθήκη νέων ξενοδοχείων είτε με την ανακαίνιση υφιστάμενων, κάτι που αφενός θα ανεβάσει την ζήτηση, αφετέρου τα έσοδα, μέσω καλύτερων τιμών που θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν οι ξενοδόχοι με τους tour operators.
capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot