Κ.Κογιόπουλος: ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΚΩΣ 10/3/2018

Μάρτιος 13, 2018
jumbo-banner
Ηλιοβασίλεμα ένα Σάββατο του Μάρτη στην Κω. Ένα απλό κλικ της φωτογραφικής μηχανής σχεδόν ασυναίσθητα μού προκάλεσε πολλούς συνειρμούς. Σχεδόν ξαφνιάστηκα βλέποντας την εικόνα, πόσο πραγματικά κοντά είναι οι δύο ακτές στο στενό πέρασμα της Κω. Πόσο ωραίο και ειρηνικό είναι το ηλιοβασίλεμα σ’ αυτή τη θάλασσα.
Δύο ακτές, δύο τόποι. Ευρώπη-Ασία, Ελλάδα-Τουρκία, Κως-Ακυαρλάρ, Χριστιανισμός-Μουσουλμανισμός, ελληνικά-τουρκικά, εχθροί-φίλοι, καλοί-κακοί. Κάποτε αυτοί οι τόποι ήταν ενωμένοι, πολλά χρόνια πριν γεωλογικά φαινόμενα τους χώρισαν. Και οι δύο τόποι μαζί γνώρισαν σεισμούς, πολέμους, ανάπτυξη, φτώχεια, μετακινήσεις πληθυσμών, πότε προς τη μια κατεύθυνση, πότε προς την άλλη. Όλα αυτά δεν σταμάτησαν ποτέ μέχρι και σήμερα, πότε μαζί-πότε χώρια. Από εδώ πέρασε ο μέγας Αλέξανδρος, δημιουργήθηκαν οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία που άφησαν τα μνημεία τους και στις δύο ακτές της θάλασσας. Δύναμη και κατάρρευση, φιρμάνια και συνθήκες προσπάθησαν να βάλουν τάξη και ισορροπία δημιουργώντας αμοιβαιότητες.
Παρόλο που οι Δυνατοί τού τότε δεν υπάρχουν σήμερα, οι Δυνατοί τού σήμερα, αυτοί που χαράσσουν τη μοίρα των λαών σήμερα δεν διδάχτηκαν τίποτε από την ιστορία.
Γι’ αυτούς αλήθεια είναι μόνο το συμφέρον τους. Με μια στενόμυαλη, ναρκισσιστική αντίληψη της ιστορίας θεωρούν το παρελθόν αιτία εκδίκησης και το παρόν παντοτινό. Αντιλαμβάνονται το δίκαιο υποκειμενικά κατά το δοκούν. Κι όμως έχει ο καιρός γυρίσματα, που λέει ο λαός. Αν διαβάσουν λίγη ιστορία είναι ολοκάθαρα γραμμένο. Οι πόλεμοι δεν βοήθησαν κανέναν, ούτε καν τους εμπόρους τους. Η δύναμη δεν ορίζεται από τα όπλα, αν ήταν έτσι δεν θα είχε γίνει ποτέ η Ελληνική Επανάσταση. Η σύγχρονη αντίληψη της ιστορίας δεν είναι γραμμική, ούτε μονοσήμαντη. Η αλληλεξάρτηση των κρατών σήμερα είναι πολυεπίπεδη και συνεχής. Παρόλα τα νέα μοντέλα ανάλυσης για ισορροπία και αποτροπή πολέμου, κάποιοι επιμένουν ακόμη στην πολιτική της κανονιοφόρου, βεβαίως χωρίς αποτέλεσμα. Ο παππούς Πρωταγώρας από τον 5ο π.Χ. αιώνα έλεγε «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» και θα θεωρούμαστε έτσι αν μπροστά απ’ όλα τα ουσιαστικά που μας χωρίζουν μπει το επίθετο άνθρωπος.
ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΚΩ. Έτσι ορίζεται από τη γεωγραφία το στενό πέρασμα νερού που μπορεί να χωρίζει ή μπορεί και να ενώνει. Ως τότε τα πουλιά που πετούν ελεύθερα από πάνω μας ανέμελα στις δύο ακτές θα μας θυμίζουν πως όσο η δυσπιστία και ο φόβος μάς κυβερνούν θα στερούν τα δικά μας φτερά.
Ανάρτηση και φωτογραφία του Κ.Κογιόπουλος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot