×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Η «αφρόκρεμα» της Πινακοθήκης στο Γουδί

Δεκέμβριος 17, 2013
jumbo-banner
Κων. Βολανάκης, «Mαζεύοντας τα δίχτυα». Κων. Βολανάκης, «Mαζεύοντας τα δίχτυα».

Τα ωραιότερα έργα της συλλογής εκτίθενται στους χώρους περιοδικών εκθέσεων της Εθνικής Γλυπτοθήκης.
Της Μαργαρίτας Πουρνάρα

Μέχρι τις αρχές του 2016, που θα είναι έτοιμο το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μερικά από τα ωραιότερα έργα της συλλογής της, στους χώρους περιοδικών εκθέσεων της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Γουδί.

Ηδη οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν χθες την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από τη μικρή αλλά περιεκτική επανέκθεση της ζωγραφικής, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ιστορικές περιόδους, από τη μεταβυζαντινή τέχνη μέχρι περίπου και τη γενιά του ’30, δηλαδή από Αβλιχο μέχρι Μόραλη.

Από την Τετάρτη που εγκαινιάζεται και επισήμως η έκθεση από τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν μια σύντομη περιήγηση από την επτανησιακή σχολή στα χρόνια της βασιλείας του Οθωνα, τους ζωγράφους της αστικής τάξης από το 1860 μέχρι και το 1900. Υστερα θα βλέπουν την ενότητα της Μπελ Επόκ και τα σπουδαιότερα έργα του 20ού αιώνα με προεξάρχοντα, βεβαίως, τον Παρθένη αλλά και τους μεγάλους ζωγράφους της γενιάς του ’30. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η συλλογή της Πινακοθήκης δεν σταματά εκεί, αλλά θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος αργότερα, που θα συμπεριλαμβάνει έργα μεταγενέστερων αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα έργα που εκτίθενται συντηρήθηκαν ξανά, με μεγάλη έγνοια και μεράκι από την ομάδα της Πινακοθήκης που έβαλε τα δυνατά της να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις για τη φροντίδα αλλά και τη μεταφορά τους στο Γουδί. Ενα τεράστιο έργο του Παρθένη, λ.χ. τυλίχθηκε σε ειδικό κύλινδρο για να μη χαλάσουν τα χρώματά του, βγήκε από το Μουσείο της Βασιλέως Κωνσταντίνου με γερανό και με μεγάλη προσοχή έφτασε μέχρι το Αλσος Στρατού και τις εγκαταστάσεις της Γλυπτοθήκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μεταφέρθηκαν μόνον έργα ζωγραφικής αλλά και κάποια από τα γλυπτά που βρίσκονταν στο κτίριο της Πινακοθήκης και στο κηπάριό της, μπροστά από την είσοδο. Αυτά είτε τοποθετήθηκαν μέσα στη μόνιμη συλλογή είτε στον εξωτερικό χώρο της Γλυπτοθήκης. Ετσι για πρώτη φορά, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μαζί γλυπτά και πίνακες, χωρίς τη γεωγραφική απόσταση που τα χώριζε μέχρι πρότινος.

Η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα δεν μίλησε μόνον για τη διάρθρωση των ενοτήτων, αλλά κόμισε και καλά νέα. Τα επόμενα χρόνια, εκτός από τους παλιούς στάβλους του στρατού που μετατράπηκαν στα κτίρια όπου στεγάζεται η Εθνική Γλυπτοθήκη, θα προστεθούν στην υποδομή του μουσείου και τα κτίρια των φούρνων που βρίσκονται στο ίδιο άλσος. Μάλιστα, η κ. Λαμπράκη εξήγησε ότι θα μετατραπούν και αυτοί σε μουσείο με ένα νέο κόνσεπτ: θα είναι αποθηκευτικοί χώροι μεν, αλλά ανοικτοί στο κοινό που θα βλέπει μερικά από τα ωραιότερα έργα που θα φυλάσσονται εκεί.

Πηγή: kathimerini.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot