Το Σχέδιο Ανάπτυξης ΚΩΣ 2024 - Τι κατέθεσε ο Γ. Κυρίτσης στο Αναπτυξιακό συνέδριο

Απρίλιος 18, 2018
jumbo-banner
“Το Σχέδιο Ανάπτυξης ΚΩΣ 2024 κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.”
Τους βασικούς άξονες του “ΚΩΣ 2024”, του Σχεδίου Ανάπτυξης για το νησί, κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κω, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο διεκδικήσεων του Δήμου για τα 6 επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για ένα Σχέδιο που περιλαμβάνει εκτός από τον επανασχεδιασμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, την υποβολή νέου επενδυτικού σχεδίου για τη Μαρίνα, την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κω, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την μετατροπή της Κω σε έξυπνο νησί.
Το Σχέδιο Ανάπτυξης ΚΩΣ 2024 στηρίζεται σε 9 άξονες:
1ον) Ο επανασχεδιασμός των λιμενικών εγκαταστάσεων, με έμφαση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, σε συνεργασία με ιδιώτες-επενδυτές.
2ον) Η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Μαρίνας στο Δήμο με την υποβολή συγκεκριμένου επενδυτικού και αναπτυξιακού σχεδίου από την πλευρά του Δήμου και παράλληλα με τη δημιουργία δικτύου μαρινών.
3ον) Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κω, με αλλαγή χρήσεων γης και τη μετατροπή του σε ένα χώρο φιλικό για το ποδήλατο και τους πεζούς. Η πρώτη κίνηση θα γίνει με την ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση για να περάσουμε μετά στη φάση των μελετών.
4ον) Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Κω με άνοιγμα σε νέες αγορές και με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός σε συνδυασμό με την ταύτιση του νησιού με την Ιπποκρατική Ιδέα αλλά και η μετατροπή της Κω σε ένα νησί φιλικό για τα ΑμεΑ, με τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών στο δημόσιο χώρο και στις επιχειρήσεις.
5ον) Η εκπόνηση ενός Τοπικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό που θα ενταχθεί στο Νέο Χωροταξικό. Με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στροφή στον τουρισμό που επενδύει στην ποιότητα και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.
6ον) Κos Smart Island. Το σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του Δημότη που ήδη λειτουργεί είναι μόνο η αρχή. Ακολουθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη δημοτική συγκοινωνία, το parking μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η διεκπεραίωση των συναλλαγών των πολιτών με το Δήμο μέσω κινητού τηλεφώνου και μια σειρά νέων καινοτομιών.
7ον) Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Με τον επαναπροσδιορισμό χρήσεων γης, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας και τη δημιουργία clusters συνεργασιών ανάμεσα σε παραγωγούς, τυποποιητές και τουριστικές επιχειρήσεις.
8ον) Η ανάπτυξη ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από το Δήμο Κω, που έχει τη δυνατότητα να το χρηματοδοτεί ο ίδιος και να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους δημότες. Το Δημοτικό Ιατρείο που δημιουργήσαμε είναι μόνο η αρχή.
9ον) Αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού. Δημιουργία Καινοτομικού Μουσείου αφιερωμένου στον Ιπποκράτη και στην κληρονομιά του, με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε και το πλαίσιο των διεκδικήσεων του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, που περιλαμβάνει:
-Την άμεση δέσμευση πόρων και την έναρξη των έργων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
-Την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία του νησιού.
-Την έξοδο της Κω από το χάρτη των hot spot, με το κλείσιμο της συγκεκριμένης δομής. Το νησί μας δεν είναι ούτε αποθήκη ούτε χώρος εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους.
-Την παραχώρηση στο Δήμο 5 ακινήτων του δημοσίου για τα οποία έχει ήδη υποβληθεί ο φάκελος του σχετικού αιτήματος.
-Την ενίσχυση της δευτεροβάθμιας δομής δημόσιας υγείας που είναι το Νοσοκομείο μας, με το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του και την λειτουργία του Κ.Υ Αντιμάχειας ως αστικού τύπου κέντρου υγείας και μονάδα βραχείας νοσηλείας με δημόσιο χαρακτήρα.
-Την κατασκευή τεσσάρων νέων σχολικών κτηρίων. Επισημαίνουμε ότι τα τρία σχολεία, που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, ανακατασκευάζονται με δαπάνες του Δήμου Κω.
-Τη διαμόρφωση ειδικών τομεακών πολιτικών και προγραμμάτων στο νησιωτικό χώρο στους τομείς των μεταφορών, της μεταποίησης, της νεανικής επιχειρηματικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος.
Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot