Παρέμβαση Γ. Θεοφιλίδη για την ασκούμενη οικονομική πολιτική του Δήμου Κω: Η στείρα εισπρακτική πολιτική

Ιούνιος 04, 2018
jumbo-banner
Παρέμβαση Γ. Θεοφιλίδη για την ασκούμενη οικονομική πολιτική του Δήμου Κω: «Η στείρα εισπρακτική πολιτική και η έλλειψη αναπτυξιακού προγραμματισμού οδηγούν στην απώλεια κοινωνικής ευημερίας»
Ως δημοτική παράταξη που διεκδικεί την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Κω στις προσεχείς εκλογές αλλά και ως υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης του Οράματος, οφείλω να καταθέσω την ανησυχία και τους προβληματισμούς μας ως προς την οικονομία και την κοινωνική ευημερία των συνδημοτών μας.
Η οικονομική πολιτική που ασκεί τα τελευταία τέσσερα έτη ο Δήμος της Κω, με τις υπέρογκες αυξήσεις τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας προς πάσα κατεύθυνση, μας βρίσκει πολιτικά αντίθετους.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης που διανύουμε, o Δήμος έπρεπε να υποστηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του νησιού. Αντ’ αυτού, η δημοτική αρχή έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αποστράγγισης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και αφαίμαξης των ταμιακών διαθεσίμων των επιχειρήσεων. Μοναδική επιδίωξη αυτής της εισπρακτικής πολιτικής είναι ένας οικονομικά «ισχυρός» Δήμος με επιχειρηματικά κριτήρια. Ένας Δήμος με «πλεονασματικά» ταμεία, αποξενωμένος από τη σφαδάζουσα Κωακή κοινωνία, τους δημότες και τις επιχειρήσεις.
Ως οικονομολόγος, πρέπει να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως η οικονομική επιστήμη είναι μια Ανθρωπιστική επιστήμη. Οι κανόνες της είναι ορθολογικοί, περιεκτικοί και έχουν πρακτική θεώρηση και σκοπιά. Η σπουδαιότατη σημασία καθώς και η αντικειμενικότητα αυτών των κανόνων για τους πολίτες ενέταξαν την Οικονομική στις Κοινωνικές Επιστήμες. Όταν λοιπόν η οικονομική πολιτική ενός Δήμου, παύει ηθελημένα τον κοινωνικό της ρόλο και αγνοεί τις κοινωνικές αξίες που εκ των προτέρων θα έπρεπε να υπηρετεί, καταντά εισπρακτική πολιτική και τίποτα παραπάνω.
Η διοικούσα δημοτική παράταξη επιδίδεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε μία Θετική Οικονομική πρόταση στη βάση του πως «είναι», πως «ήταν» και πως «θα είναι», χωρίς να συνυπολογίζει τα πραγματικά στοιχεία τις εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας του νησιού. Μια πρόταση με μοναδικό σκοπό τον πλουτισμό ενός κοινωνικά αποξενωμένου Δήμου, χωρίς στόχους, χωρίς αύριο.
Εντύπωση δε προκαλεί, η αποτυχημένη απόπειρα επιβολής νέων τελών η οποία ευτυχώς κρίθηκε ως μη σύννομη, με την παράλληλη αγνόησή σημαντικών εξωτερικών παραγόντων που επηρέασαν την εύθραυστη τουριστική οικονομία του νησιού μας.
Τέτοιοι, εξόφθαλμοι θα μπορούσα να πω, παράγοντες ήταν το προσφυγικό ζήτημα, τα χτυπήματα του Εγκέλαδου, η απώλεια low cost αεροπορικών εταιριών (π.χ. Ryanair), η δραματική μείωση αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ), και άλλων.
Η παράταξή μας δεν υιοθετεί καμιά τέτοια στείρα πρόταση. Στον αντίποδα ακολουθούμε μια Δεοντολογική Οικονομική πορεία, στη βάση του «τι πρέπει να είναι» ή «τι πρέπει να γίνει» και «πως γίνεται», συνυπολογίζοντας πραγματικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά κριτήρια για την επίτευξη ρεαλιστικών αναπτυξιακών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων.
Βασικοί στόχοι της δικής μας οικονομικής πρότασης είναι η βελτίωση των προτύπων της ιδιωτικής κατανάλωσης, η εξασφάλιση επάρκειας ντόπιων αγαθών και υπηρεσιών, η βελτίωση της κατανομής των συντελεστών παραγωγής, η διεύρυνση της συνολικής παραγωγής και η βελτίωση της διανομής εισοδήματος. Στόχοι ζωτικής κοινωνικής σημασίας, που την τελευταία τετραετία έχουν απεμποληθεί από τους διοικούντες.
Απόρροια αυτής της στείρας εισπρακτικής πολιτικής είναι η σημερινή παντελής έλλειψη αναπτυξιακού προγραμματισμού, η ανέτοιμη τουριστική Κως και οι ισχνές υπηρεσίες καθαριότητας και δημοτικού ηλεκτροφωτισμού που «απολαμβάνουν» οι διαμαρτυρόμενοι, συχνά και δημοσίως, συνδημότες μας.
Προς Θεού! Για την αποφυγή παρεξηγήσεων ή παρερμηνεύσεων, ουδεμία ευθύνη δεν επιρρίπτεται σε δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς αυτοί εκτελούν τις προσταγές των διοικούντων και των πολιτικών τους.
Επιπλέον, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, παρατηρώντας το διπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών, χωρίς να παίρνει υπόψη του την πραγματική ανταποδοτικότητα στους δημότες (μια και δεν υπάρχουν τέτοιοι δείκτες), λαμβάνει μια στρεβλή εικόνα οικονομικής ικανότητας του συνόλου των δημοτών. Αυτή η στρεβλή εικόνα μεταφέρεται σε νομοθετικά όργανα που καταθέτουν νομοσχέδια με νέες επιβαρύνσεις των δημοτών και πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη π.χ. κόστος λειτουργίας υπηρεσίας πρασίνου.
Ακόμα δυσμενέστερο είναι το γεγονός πως, αυτή η στρεβλή εικόνα της Κω ως μιας οικονομικά ακμάζουσας κοινωνίας, δίνει περαιτέρω πλασματικές πληροφορίες στην κεντρική εξουσία μέσω του οικονομικού δείκτη του ΑΕΠ των Δήμων. Έτσι, το κράτος τείνει να μειώσει τους πόρους που διαθέτει στους «παχουλούς» Δήμους. Αυτή η μείωση πόρων θα πρέπει να αντισταθμιστεί με μια νέα επιπρόσθετη αύξηση των δημοτικών τελών ώστε να καταφέρει ο Δήμος ως οργανισμός να καλύψει τις χρηματικές και λειτουργικές του ανάγκες.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως αυτή η στείρα εισπρακτική πολιτική της παρούσας δημοτικής αρχής, έχει καταφέρει όχι μόνο την οικονομική αποστράγγιση ολόκληρης της τοπικής αγοράς, (αφαίμαξη την χαρακτήρισε η επικεφαλής μας) αλλά είναι ο βασικός καταλύτης επιβολής νέων τελών αλλά και επερχόμενων αυξήσεων στους ήδη υπάρχοντες. Τέλη και αυξήσεις που επιβαρύνουν αποκλειστικά τους δημότες, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στην ευημερία και την ανάπτυξη του νησιού μας.
Γεώργιος Γ. Θεοφιλίδης
Οικονομολόγος
Υπεύθυνος τομέα Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης
της Δημοτικής Παράταξης ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Νήσου Κω

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot