Ν. Μυλωνάς: "σχέδιο αντισεισμικής προστασίας Kω δεν υπήρχε και δεν υπάρχει, είναι υποχρέωση μας να έχουμε"

Ιούλιος 30, 2017
jumbo-banner

Το σχόλιο που αξίζει να κάνουμε ως ελλείπων στοιχείο του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου είναι η γενικότητα της συζήτησης για το θεμα του σεισμού της 21-7-17 και η επισκίαση των προβλημάτων και των ελλείψεων της διαχείρισης του από τις πολιτικές στοχεύσεις των εμπλεκόμενων θεσμών: κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου.

Θα πούμε το κλασσικό ‘’δεν μηδενίζουμε’’, και δεν μηδενίζουμε, άλλα πρέπει να γίνουν κατανοητά αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάθε βαθμίδα εξουσίας και εμείς θα έπρεπε να συζητήσουμε ελέγχοντας την νυν και τις δημοτικές αρχές που πέρασαν για το θεμα αυτό.
---με τον «Καλλικράτη» NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852/2010, Άρθρο 63, Αρμοδιότητες Εκτελεστικής Επιτροπής θ) Εισηγείται τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών, σε εναρμόνιση με τα αντίστοιχα σχέδια της περιφέρειας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Κάτι έγινε το 2007, κάτι και το 2011, όμως ημιτελές και στα χαρτιά.
---- Κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης N. 3463/2006, Άρθρο 75 Αρμοδιότητες (Δήμων) ζ) Πολιτική Προστασία, περιλαμβάνει:
1. Ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια.
2. Η διατύπωση εισήγησης για το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας της περιοχής τους, μέτρων και δράσεων που αφορούν την περιοχή τους στο πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
3. Η διάθεση και ο συντονισμός δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών της περιφέρειάς τους. Το σχέδιο πολιτικής προστασίας αναφέρεται στις ενέργειες που κάνει ο φορέας σύνταξης για τη διάθεση του επιχειρησιακά διαθέσιμου προσωπικού και μέσων του ιδίου του φορέα για τη διαχείριση των συνεπειών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σε αυτό καταγράφονται σε χρονική αλληλουχία, οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι αρμόδιες οργανικές μονάδες του φορέα (Δ/νσεις, Τμήματα, κλπ) για την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στον αντίστοιχο σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και ειδικότερα περιλαμβάνει δράσεις για την εξασφάλιση της κοινωνικής προστασίας (δηλαδή την κάλυψη των πρώτων αναγκών διαμονής, διατροφής κλπ) στους πολίτες που επλήγησαν, την εξασφάλιση λειτουργίας των υπηρεσιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών.
Κάθε σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει στα πλαίσια της έγκαιρης προετοιμασίας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από σεισμό πρέπει:
1. Να προχωρήσει η διενέργεια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτηρίων αρμοδιότητας Δήμου ή Κοινότητας, βάσει των σχετικών εγκυκλίων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
2. Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου (Γ.Π.Π.) να προγραμματίσει ενημέρωση των υπαλλήλων σχετικά με την εκκένωση των ανωτέρω κτηρίων με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π.
3. Το Γ.Π.Π. να προχωρήσει σε κατάρτιση και τήρηση επικαιροποιημένου καταλόγου των κατάλληλων υπαλλήλων μηχανικών του Δήμου, οι οποίοι δύναται να προχωρήσουν μετά από σεισμό σε άμεσο οπτικό έλεγχο κτιρίων και υποδομών.
4. Το Γ.Π.Π. να προχωρήσει στη κατάρτιση και τήρηση επικαιροποιημένου καταλόγου των επιχειρησιακά έτοιμων μέσων που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Δήμου (μηχανήματα έργων, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κλπ.).
5. Το Γ.Π.Π. να προσδιορίσει τις κρίσιμες για τη λειτουργία του Δήμου υποδομές (κτίρια, εργοτάξια, κλπ.) και να προταθούν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αδυναμίας χρήσης τους.
6. Το Γ.Π.Π. να προχωρήσει στον προσδιορισμό ή επανέλεγχο χώρων εναπόθεσης μπαζών καθώς και υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού μετά από σεισμό (χώροι καταφυγής), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π.
7. Το Γ.Π.Π. να προχωρήσει στη σύνταξη μνημονίου ενεργειών ή αναβάθμισή του, όπου αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Το ανωτέρω μνημόνιο να κοινοποιηθεί για λόγους άμεσης κινητοποίησης στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ.
8. Στο στάδιο της κινητοποίησης οι Δήμοι, στα πλαίσια του συντονιστικού τους ρόλου, για την διάθεση του απαραίτητου δυναμικού και μέσων εντός των διοικητικών του ορίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από σεισμούς (Ν. 3013/2002 – ΦΕΚ 102/Α΄/2002), κατά κανόνα δρομολογούν άμεσα δράσεις που συνδέονται με:
Α. τον έλεγχο υποδομών και τεχνικών έργων αρμοδιότητάς τους για τη διαπίστωση ζημιών και εκτίμηση του δυναμικού και των μέσων που απαιτούνται για την αποκατάστασή τους.
Β. τη διασφάλιση λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και της Κοινότητας μετά την εκδήλωση του καταστροφικού φαινομένου και την εξασφάλιση της επικοινωνίας με τους λοιπούς επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς.
Γ. την περαιτέρω συλλογή πληροφοριών και εκτίμηση των επιπτώσεων, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την ιεράρχηση των δράσεων πολιτικής προστασίας, την υποστήριξη του έργου άλλων επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων (Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ., κλπ).
Δ. Στην περίπτωση που γίνεται εκτίμηση για πολύωρη παραμονή των πολιτών στους χώρους καταφυγής, οι Δήμοι, συνεκτιμώντας και τις λοιπές επιχειρησιακές τους ανάγκες, δύνανται να δρομολογήσουν δράσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτούς. Προς τούτο κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες τους:
για την ακριβέστερη εκτίμηση του αριθμού των συγκεντρωμένων πολιτών στους υπαίθριους χώρους και καταγραφή των αναγκών τους,
για την ενημέρωση των πολιτών που δεν βρίσκονται σε ασφαλείς υπαίθριους χώρους και κατεύθυνσή τους προς τους πλησιέστερους χώρους καταφυγής,
---για έλεγχο και εξασφάλιση λειτουργίας των βασικών δικτύων υποδομής στους χώρους καταφυγής, εφόσον τούτο απαιτείται, για την κατά περίπτωση διάθεση πόσιμου ύδατος στους ευρισκόμενους στους χώρους καταφυγής, κατά τις πρώτες ώρες παραμονής τους. Εν συνεχεία και εφόσον συντρέχει λόγος, εξετάζεται η δυνατότητα παροχής πρόχειρου γεύματος καθώς και εγκατάσταση χημικών τουαλετών.
Το Γραφείο Γ.Π.Π. συντονίζει και συνεργάζεται με
• Την Εκτελεστική Επιτροπή
• Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας
• Εκπρόσωπο Στρατιωτικού Διοικητή της περιοχή , Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος της έδρας του δήμου, Προϊστάμενο του Ειδικού Προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, εκπρόσωπο της Λιμενικής Αρχής, και διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
• Προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών του Ο.Τ.Α.
• Προϊστάμενο του οικείου δασαρχείου.
• Εκπροσώπους Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.
-----Με το σχέδιο αυτό επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων και την παροχή κάθε δυνατής αρωγής στον πληγέντα πληθυσμό. και ως εκ τούτου, στα πλαίσια του δυνατού, της προστασίας της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
----για ότι από τα παραπάνω είχε κάνει η σημερινή και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές της αξίζουν και έχουν την λαϊκή αναγνώριση. Για ότι δεν έχει γίνει όμως… πρέπει να γίνουν. Από την ανωτέρω παράθεση της νομοθεσίας γίνεται σαφές ότι τέτοιο σχέδιο δεν είχαμε την μέρα του σεισμού. Δεν αποτελούν πολιτική προστασία οι φιλότιμες και επίπονες προσπάθειες και το τρέξιμο όταν συμβεί κάτι. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, η ύπαρξη τραυματία ή θύματος λόγω παραλείψεων, συνεπάγεται κυρώσεις για τους υπεύθυνους!
Από την νομοθεσία προκύπτουν ανάλογες ελλείψεις για την περιφερεική αρχή. Πριν λίγες μέρες η περιφέρεια Αχαΐας κλήθηκε τελεσίδικα να αποζημιώσει θύματα του σεισμού του 1995 με 5 εκ. ευρώ.
Για μας ο λογαριασμός θα αργήσει …λίγο!
Από την νομοθεσία προκύπτουν ανάλογες ελλείψεις για την κυβερνητική αρχή και για τις βουλευτικές υποσχέσεις που ακούστηκαν: ‘’φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες’’.
Ας μείνουμε στα δικά μας. Οι καλές εικόνες από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έπαιξαν τον ρόλο τους, άλλα ως εκεί.
Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot