Σκοπιανό: «Μακεδονία-Σκόπια» πρότεινε ως όνομα ο Ζάεφ – Όχι από τον Τσίπρα

Ιανουάριος 25, 2018
jumbo-banner
«Σύνθετη ονομασία έναντι όλων» ήταν η γραμμή Τσίπρα στη χθεσινή συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ, η οποία αφήνει πολλά ερωτηματικά για τα βήματα που θα ακολουθηθούν και τη σύνδεση ενδεχόμενης επίτευξης συμφωνίας με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ότι, σε μία κίνηση καλής θέλησης, θα αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και τα ονόματα των λεωφόρων που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ αμφότεροι δεν έκρυψαν μπροστά στις κάμερες την επιθυμία τους να συμφωνήσουν.
Ως αργά χθες βράδυ, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν πληροφορίες περί δρομολόγησης συμφωνίας το αργότερο ως τον Μάιο ή περί επίτευξης καταρχήν συμφωνίας, με την εξειδίκευση να μένει για τις δύο διπλωματικές ομάδες που κάνουν τις διαπραγματεύσεις, στην ελληνική κυβέρνηση όμως επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Η Αθήνα αποτιμά θετικά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ και ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών. Χαρακτηρίζουν μάλιστα «ιδιαίτερης σημασίας» την κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας».
«Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θεσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, χαιρετίζοντας αυτή την κίνηση, την οποία και θεωρούν ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση περίπου δύο ωρών με τον κ. Ζάεφ (δυόμισι μαζί με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών) ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της.
Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο κ. Τσίπρας τον κ. Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές» και ζήτησε εγγυήσεις ότι «δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο για να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο κ. Ζάεφ ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του μετέφερε στην άλλη πλευρά ότι είναι διατεθειμένος να προωθήσει διαδικασίες που είχε αναστείλει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τη διαδικασία υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην αδριατική-ιονική ένωση και τη συνέχιση των σχέσεων των Σκοπίων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων. Ιδιαίτερα να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων (erga omnes)», συνέχισε ο Ελληνας πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ το επόμενο διάστημα.
«Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι, για να δείξει ότι η χώρα του ότι είναι πρακτικά δεσμευμένη, θα αλλάξει όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Μάθιου Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου ενώ μία ημέρα αργότερα θα βρεθεί στα Σκόπια.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot