Συντάξεις: Σχέδια επί χάρτου από το Μαξίμου για αποφυγή των περικοπών

Αύγουστος 18, 2018
jumbo-banner
Η ελληνική πλευρά θέλει να πείσει τους θεσμούς να μην προχωρήσει η νέα περιικοπή των συντάξεων η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη από τότε που ενεπλάκη η χώρα.
Με την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών του διακοπών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ξεκινήσει γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Κεντρικός στόχος δεν θα είναι άλλος από την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματολογίας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να προχωρήσει η νέα περικοπή των συντάξεων η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη από τότε που ενεπλάκη η χώρα στα μνημόνια. Η ελληνική πλευρά θα έχει να αντιμετωπίσει διπλή αντίδραση από την πλευρά των δανειστών. Ακόμη και αν παραμεριστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την μή περικοπή των συντάξεων –η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες στο πρωτογενές πλεόνασμα δεδομένου ότι εκτός από τα μέτρα θα παγώσουν και τα αντίμετρα- θα πρέπει να απαντήσει και σε δύο ακόμη θέματα:
1. Το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την αλλαγή ενός τέτοιου μέτρου λίγες μόλις ημέρες μετά την έξοδο από τα μνημόνια και
2. Το πώς θα επιτευχθεί η ανακατανομή των βαρών και η άρση των αδικιών εις βάρος των νέων αλλά και της νέας γενιάς των συνταξιούχων.
Η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Πρώτον διότι δεν συμβάλλει στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και δεύτερον διότι η περαιτέρω μείωση των αποδοχών μιας κοινωνικής ομάδας με 2,8 εκατομμύρια εκπροσώπους συνιστά σκληρό υφεσιακό μέτρο για μια κατηγορία πολιτών η οποία έχει ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές εισοσήματος.
Χωρίς τις μνημονιακές περικοπές, η δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων θα ανέρχονταν στα 2,486 δις. ευρώ σε μηνιαία βάση. Μετά τις μνημονιακές περικοπές, η δαπάνη έχει περιοριστεί στα 2,123 δις. ευρώ. Δηλαδή, οι μέχρι τώρα περικοπές έχουν κοστίσει στους συνταξιούχους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 362 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή 4,351 δις. ευρώ ετησίως. Στο ποσό αυτό δεν είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνεται και η «ζημιά» από την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση:
1. Η μέση σύνταξη γήρατος έχει υποχωρήσει από τα 1081,18 ευρώ, στα 911,24 ευρώ δηλαδή κατά 169,94 ευρώ τον μήνα. Αν υποχωρήσει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυτό το ποσό αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά τουλάχιστον 15%, πέφτοντας κάτω από τα 850 ευρώ. Να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσά είναι πρό φόρων
2. Η μέση σύνταξη θανάτου έχει υποχωρήσει από τα 644 ευρώ, στα 584 ευρώ
3. Η μέση σύνταξη αναπηρίας, έχει υποχωρήσει από τα 629, στα 584 ευρώ.
Το ελληνικό επιχείρημα περί μη συμβολής των νέων περικοπών στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι το εξής: η μείωση, αφορά σε συνταξιούχους οι οποίοι τα επόμενα χρόνια ούτως ή άλλως δεν θα υπάρχουν. Δηλαδή, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αφορά σε συνταξιούχους που ούτως ή άλλως θα πεθάνουν και θα αντικατασταθούν από νέους συνταξιούχους οι οποίοι όμως θα λαμβάνουν τη μειωμένη σύνταξη του νέου ασφαλιστικού νόμου. Το δεύτερο επιχείρημα έχει να κάνει με την ελληνική ιδιοσυγρασία: οι συνταξιούχοι παραδοσιακά διαθέτουν μέρος του εισοδήματός τους για την ενίσχυση των νεώτερων συγγενικών τους προσώπων. Περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους, θα επηρεάσει τις αποδοχές όχι μόνο τις δικές τους αλλά και ολόκληρου του οικογενειακού τους περίγυρου.
Το αν αυτά τα επιχειρήματα θα γίνουν αποδεκτά, θα φανεί μέσα στον Σεπτέμβριο ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένο για τις 5 του συγκεκριμένου μήνα. Η ελληνική πλευρά θα έχει απέναντί της τόσο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δεν θέλουν να υπάρξει ανατροπή των συμφωνηθέντων όπως και του ΔΝΤ το οποίο εκτιμά ότι η μείωση των συντάξεων είναι μέτρο απαραίτητο προκειμένου να ενισχυθούν άλλες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα όπως είναι οι νέοι. thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot