Ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλεβάρης για το «Φράγμα Γαδουρά»

Μάρτιος 23, 2015
jumbo-banner
Την «Παγκόσμια Ημέρα Νερού» που καθιερώθηκε την 22α Μαρτίου, στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, στο Ρίο της Βραζιλίας το 1992, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τον δικαίως αποκαλούμενο «λευκό χρυσό» τίμησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης με επίσκεψή του στο Φράγμα Γαδουρά..

Ανέφερε ότι το νερό είναι η πηγή της ζωής, το άχρωμο, άοσμο και άγευστο υγρό στοιχείο της φύσης, που προκύπτει από τη χημική ένωση δύο ατόμων υδρογόνου και ενός ατόμου οξυγόνου (H2O) για το οποίο έχουν γίνει πόλεμοι, διαμάχες αλλά και συμμαχίες και συνέργειες για την αξιοποίησή του. Το Φράγμα του Γαδουρά συνδέεται άμεσα με την δυνατότητα υδροδότησης του νησιού της Ρόδου καθώς και άλλων άνυδρων νησιών, με άριστης ποιότητας νερό που θα φτάνει στο ποτήρι μας και παράλληλα θα μειωθεί αποτελεσματικά η ανάγκη άντλησης από τις γεωτρήσεις και η εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα.

Το «Φράγμα του Γαδουρά», τον σύγχρονο Κολοσσό της Ρόδου, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, επέλεξε να επισκεφθεί ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης την ημέρα αυτή, όχι μόνο για λόγους συμβολικούς αλλά για να τονίσει την σπουδαιότητα του έργου και την επικείμενη ολοκλήρωση της σύνδεσής του με το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, εντός του Απριλίου 2015, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της, κ. Δημήτρη Τσίκκη. Για το θέμα υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ρόδου. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος παρακολουθεί στενά το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης με τις εγκαταστάσεις του δικτύου ύδρευσης και θεωρεί σημαντικό να επιταχυνθεί όσο είναι δυνατόν.

Ο ρόλος των φραγμάτων είναι η χρησιμοποίηση των πολύτιμων υδάτινων πόρων κατά τρόπο αποδοτικότερο και περισσότερο ωφέλιμο. Τα πρώτα φράγματα που κατασκευάσθηκαν αποσκοπούσαν κυρίως στην παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας και την αποθήκευση νερού για αρδευτικούς και υδρευτικούς σκοπούς, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, για ιχθυοκαλλιέργειες, για τουρισμό και αναψυχή και με δυο λόγια πολυσυλλεκτικά όπως και το συγκεκριμένο, περιμετρικά του οποίου προβλέπονται περιβαλλοντικές δράσεις και μεσογειακό πάρκο. Ο κ. Φλεβάρης επισήμανε ότι, ένα από τα σημαντικότερα φράγματα στη χώρα μας είναι αναμφισβήτητα το «Φράγμα Γαδουρά» και για την καλύτερη και πλήρη αξιοποίησή του πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με λίγα λόγια και πολύ δουλειά.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot