Υπερτριπλασιάστηκαν τα πολυτελή ξενοδοχεία την τελευταία 25ετία-Τα περισσότερα στο Ν. Αιγαίο

Φεβρουάριος 11, 2017
jumbo-banner

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στον χώρο του τουρισμού έχει στραφεί την τελευταία 25ετία στη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγεται από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η οποία ακτινογραφεί τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και παρουσιάστηκε, χθες, κατά τη διάρκεια της 6ης γενικής συνέλευσης των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σύμφωνα με την έρευνα, το 1990 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν μόλις το 5% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού σε όρους δωματίων, ενώ σε όρους μονάδων αποτελούσαν λιγότερο από το 1%. Το 2016 το ποσοστό των 5 αστέρων ξενοδοχείων σε όρους δωματίων είχε υπερτριπλασιαστεί φθάνοντας στο 16,6% του συνολικού δυναμικού. Παράλληλα, μειώθηκε και το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία (1 αστέρι), αφού από 10,6% που ήταν το 1990 έπεσε στο 6,7% το 2016.

Η έρευνα έδειξε ότι το προφίλ της ελληνικής ξενοδοχίας ανανεώνεται συνεχώς, δεδομένου ότι την περίοδο 2008-2016 άνοιξαν 1.428 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 46.594 δωματίων. Το ίδιο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους 1.001 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 28.666 δωματίων. Το 77% των μονάδων που άνοιξαν εντάχθηκε στις 3 υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων (82% σε όρους δωματίων), ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, περίπου το 28% προερχόταν από τις 3 υψηλότερες κατηγορίες (52% σε όρους δωματίων).

Τα περισσότερα νέα ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν στο νότιο Αιγαίο (ποσοστό 23%), στην Κρήτη (ποσοστό 14%) και στην Πελοπόννησο (ποσοστό 12%). Κατά το 2016 υπήρξε σχετική ισορροπία μεταξύ του αριθμού λειτουργίας νέων ξενοδοχείων και των μονάδων που έβαλαν λουκέτο σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Ινστιτούτου για το ξενοδοχειακό δυναμικό.

Ειδικότερα, πέρυσι, άνοιξαν 79 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 2.844 δωματίων. Ως προς τη δυναμικότητα των νέων ξενοδοχείων (δωμάτια), το 72% υπάχθηκε στις δύο ανώτερες κατηγορίες. Παράλληλα, διέκοψαν τη λειτουργία τους 74 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 2.604 δωματίων.

Η πλειονότητα των μονάδων που διέκοψε τη λειτουργία της ανήκει στις 3 χαμηλότερες κατηγορίες (75% της δυναμικότητας).

Πάντως, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, μετέφερε τον προβληματισμό του για το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται τώρα στον χώρο του τουρισμού. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης, «από τη μια η αύξηση του ΦΠΑ και των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και η αδυναμία μέχρι σήμερα της πολιτείας να θεσμοθετήσει ένα νομοθετικό περιβάλλον για μια ανάλογη των αδειοδοτημένων φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνια ενοικιαζόμενων κατοικιών και από την άλλη, η προγραμματισμένη για το 2018 εφαρμογή του Τέλους Διανυκτέρευσης δημιουργούν ένα περιβάλλον αντιαναπτυξιακό για τον τουρισμό και ιδιαίτερα προβληματικό για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η μελέτη του ΙΤΕΠ έδειξε ότι τόσο τον Μάιο όσο και τον Αύγουστο η πλειονότητα των ξενοδοχείων διαθέτει τα δωμάτια από 41 έως 60 ευρώ. Τον Μάιο η μέση τιμή διάθεσης των δωματίων διαμορφώνεται κάτω από τα 80 ευρώ για το 80%-81% των ξενοδοχείων. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αύγουστο κυμαίνεται περίπου στο 75%.

Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot