Δικαιώνει η Κομισιόν την Κάλυμνο αναφορικά με το θέμα μείωσης των αεροπορικών πτήσεων από τον Οκτώβριο

Αύγουστος 24, 2016
jumbo-banner

Μετά από Γραπτή Ερώτηση του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά

Δικαιώνει τους κατοίκους της Καλύμνου η Κομισιόν με Απάντηση που εξέδωσε στις 18 Αυγούστου η Επίτροπος κ. Bulc στην Γραπτή Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 28 Μαΐου 2016  στην Ευρωβουλή οΑνεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σχετικά με την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας στον απομακρυσμένο Αερολιμένα της νήσου Καλύμνου.

Όπως κατήγγειλε ο Νότης Μαριάς στην Ερώτησή του, με τη νέα σύμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τα δρομολόγια Αθήνα - Κάλυμνος μειώνονται από 392 σε 232 ενώ τα δρομολόγια μεταξύ Καλύμνου και υπόλοιπων νήσων της Δωδεκανήσου περιορίζονται από 124 σε 28 ετησίως.

Στην Απάντησή της, η Ευρωπαία Επίτροπος δηλώνει ότι η Επιτροπή «έχει επίγνωση της ανάγκης να υπάρχει επαρκής συνδεσιμότητα εντός της ΕΕ, κυρίως από και προς απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά» και αναγνωρίζει ότι στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1008/2008 στον οποίο αναφέρεται ο Νότης Μαριάς στην Ερώτησή του, «τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάζουν τους δημοσιονομικούς τους περιορισμούς για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας αυτών των γραμμών, σε περίπτωση που κανένας αερομεταφορέας δεν ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτησή τους σε εμπορική βάση».

Ωστόσο παρότι η κ. Bulc αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα χρηματοδοτικά μέσα που μπορεί να διαθέσει η Κομισιόν ώστε, όπως ζητάει ο Νότης Μαριάς, να διατηρηθεί η ισχύουσα συχνότητα των τακτικών δρομολογίων εντούτοις δίνει το πράσινο φως στην Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει μέτρα για να στηρίξει «τον τομέα των μεταφορών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, ενισχύσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τις μετακινήσεις των κατοίκων τέτοιων περιοχών».

Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά και της Απάντησης της κ. Bulc:

Ερώτηση Νότη Μαριά

Θέμα: Παραβίαση των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας στον απομακρυσμένο Αερολιμένα της νήσου Καλύμνου (28.5.2016)

Με την ισχύουσα σύμβαση περί υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας έχουν επιβληθεί τακτικές αεροπορικές γραμμές στο εσωτερικό της Ελλάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 16,17 και 18 Κανονισμού (ΕΚ) 1008/2008. Μεταξύ των εξυπηρετούμενων προορισμών είναι και ο απομακρυσμένος Αερολιμένας της νήσου Καλύμνου που εξυπηρετείται από αεροσκάφος 37 θέσεων.

Με την ισχύουσα σύμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που καλύπτει την περίοδο 2012-2016, σε ετήσια βάση στη γραμμή Αθήνα – Κάλυμνος υπάρχουν 392 πτήσεις με επιστροφή.

Σε ό,τι αφορά την σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, οι πτήσεις με επιστροφή ανέρχονται σε 124 ετησίως. Με το νέο προσχέδιο που συνέταξε η Υ.Π.Α. προκειμένου να προβεί στη διενέργεια νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμετάλλευση 28 τακτικών αεροπορικών γραμμών, συμπεριλαμβανομένης και της Καλύμνου, οι πτήσεις Αθήνα – Κάλυμνος με επιστροφή περιορίζονται σε 232 ετησίως, ενώ για την ενδωδεκανησιακή σύνδεση, θα εκτελούνται ετησίως μόλις 48 πτήσεις με επιστροφή.

Ερωτάται η Επιτροπή ενόψει της μεγάλης απόστασης και του νησιωτικού χαρακτήρα της Καλύμνου:

1. Είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1008/2008 και το άρθρο 174 ΣΛΕΕ η παραπάνω μείωση των τακτικών αεροπορικών δρομολογίων από και προς τον Αερολιμένα Καλύμνου; 2. Ποια χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα μπορεί να διαθέσει προκειμένου να διατηρηθεί η ισχύουσα συχνότητα των ζωτικής σημασίας τακτικών αεροπορικών δρομολογίων του Αερολιμένα Καλύμνου;

Απάντηση της κ. Bulc εξ ονόματος της Επιτροπής (18.8.2016)

1. Η Επιτροπή έχει επίγνωση της ανάγκης να υπάρχει επαρκής συνδεσιμότητα εντός της ΕΕ, κυρίως από και προς απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά.

Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τον καθορισμό των δικών τους αναγκών όσον αφορά την υποχρέωση παροχής δημόσιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1008/2008 , η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται μόνο στο μέτρο που είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίζεται στο συγκεκριμένο δρομολόγιο μια ελάχιστη εξυπηρέτηση τακτικής αεροπορικής γραμμής που πληροί καθορισμένα κριτήρια συνέχειας, τακτικότητας, τιμολόγησης ή ελάχιστης μεταφορικής ικανότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάζουν τους δημοσιονομικούς τους περιορισμούς για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας αυτών των γραμμών, σε περίπτωση που κανένας αερομεταφορέας δεν ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτησή τους σε εμπορική βάση.

2. Τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίζουν τον τομέα των μεταφορών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, ενισχύσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τις μετακινήσεις των κατοίκων τέτοιων περιοχών.

Σ.Σ:Βέβαια η δικαίωση αυτή δεν αρκεί ,αφού θα πρέπει να βρεί ευήκοα ώτα στο  Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Πάντως η απάντηση αυτή αποτελεί ένα "γερό χαρτί" για τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει να μην μειωθούν τα αεροπορικά δρομολόγια. 

kalymnos-news.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot