Δ. Κρεμαστινός: Χρειάζεται κατάργηση και όχι αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ των νησιών - Ομιλία

Δεκέμβριος 16, 2016
jumbo-banner

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού των πολιτικών κοινωνικής ένταξης.

Κατά την ομιλία του τόνισε ότι είναι αδιανόητο ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας να εισηγείται αρχικώς στην Τρόικα την επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά (στο υπόμνημα των 47 σελίδων) και τώρα ο ίδιος να εισηγείται την αναστολή και όχι την κατάργησή του. Σχολίασε ότι είναι προφανές ότι ο ΦΠΑ θα επανέλθει μόλις εξυπηρετηθούν οι πολιτικοί σκοποί για τους οποίους κάνει την αναστολή.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καταθέτει σήμερα τροπολογία κατάργησης του αυξημένου ΦΠΑ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Κυρία Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τη λύπη μου για τον τρόπο που γίνεται ο κοινοβουλευτικός διάλογος σε ορισμένες στιγμές μεταξύ Υπουργού ή Υπουργών και ορισμένων Βουλευτών, χωρίς να πάρω θέση για το ποιος έχει δίκιο. Ο τρόπος που γίνεται αυτός ο διάλογος δεν περιποιεί τιμή, δυστυχώς, για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μπαίνω στο θέμα κατευθείαν. Διερωτώμαι, αφού η Κυβέρνηση έχει υπογράψει κάποια συμφωνία με τους δανειστές και έχει καθημερινή επαφή μαζί τους, συνομιλεί δηλαδή με την Τρόικα, για ποιον λόγο δεν τους εξηγεί ότι θα λάβουμε ορισμένα μέτρα, τα οποία είναι συμβατά με τη συμφωνία μας; Αφού έχει καθημερινή επαφή μαζί τους, πρέπει να τους πει ότι θα εξαγγείλουμε ορισμένα μέτρα, τα οποία είναι συμβατά με τη συμφωνία μας.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι από χθες τα διεθνή πρακτορεία και το Euronews μεταδίδουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, το ESM, ανακοίνωσε ότι παγώνει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μέχρι να διαπιστωθεί αν τα μέτρα είναι συμβατά με το Μνημόνιο.

Ωραία, για ποιον λόγο η Κυβέρνηση, αφού είναι συμβατά όπως λέει, δεν λέει στους δανειστές, στην Τρόικα, στους κυρίους που βρίσκονται εδώ στο Hilton, ότι εμείς θα ανακοινώσουμε αυτά τα συμβατά μέτρα, αντιθέτως, δημιουργεί μια τέτοια κατάσταση, που τα διεθνή πρακτορεία λένε ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο; Δεν είναι εύλογη αυτή η απορία την οποία εκφράζω αυτή τη στιγμή;
Βεβαίως, ο κ. Παππάς μάς καθησύχασε προηγουμένως, λέγοντας ότι ευρωπαϊκοί παράγοντες υποστηρίζουν πως τα μέτρα αυτά είναι συμβατά. Είπε, μάλιστα, ότι και η κυρία Γεννηματά είναι υπέρ. Ασφαλώς και είναι υπέρ, γιατί είναι το αυτονόητο. Είναι δυνατόν να είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ κατά, όταν προασπίζεται το δίκαιο των αδυνάτων; Και ποιο κόμμα θα είναι κατά του βοηθήματος; Κανένα. Πρέπει, όμως, το καθένα να διατυπώσει τη θέση του.

Ποιο κόμμα θα είναι κατά της εφαρμογής της αναστολής του ΦΠΑ; Αφού η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν το κύριο κόμμα που μέχρι τώρα συνέβαλλε στο να μην εφαρμοστεί η εξίσωση του ΦΠΑ μεταξύ νησιών και ενδοχώρας. Στο πρώτο μνημόνιο είναι σαφώς αναγεγραμμένο. Στο δεύτερο μνημόνιο είναι το ίδιο. Δεν ήρθε ποτέ ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή. Ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή ήρθε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρότεινε μάλιστα η ίδια προς την Τρόικα την εξίσωση του ΦΠΑ των νησιών με τον ΦΠΑ της ενδοχώρας.

Και τώρα, αντί να πάμε πίσω, πάμε στην αναστολή της εξίσωσης. Αναστολή, όμως, για πόσο χρόνο; Εμείς δεν είμαστε υπέρ της αναστολής. Εμείς είμαστε υπέρ της κατάργησης, αλλά αφού δεν υπάρχει κατάργηση, ας πάμε στην αναστολή. Άρα, στηρίζουμε κατ’ ανάγκη την αναστολή, αλλά δεν επιθυμούμε απλά την αναστολή.

Και γιατί όχι η αναστολή; Γιατί δεν μπορούν να ζήσουν τα νησιά με το καθεστώς αυτό. Η ιστορία του ΦΠΑ πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ μακρινή. Η διαφοροποίηση του ΦΠΑ μεταξύ νησιών και ενδοχώρας έγινε επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ήρθε ο ΦΠΑ, ως υποχρεωτικό μέτρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τότε, τα νησιά είχαν φορολογική προστασία, γιατί πραγματικά είναι δύσκολο να ζήσει ο νησιώτης στα νησιά, όταν αγοράζει τα πάντα ακριβότερα από την ενδοχώρα. Η ζωή τους είναι ακριβότερη, οι νησιώτες εγκαταλείπουν τα νησιά και γίνονται μετανάστες σε Αμερική και Αυστραλία και τα νησιά παύουν να έχουν κατοίκους.
Το ξέρετε ότι οι Σουλτάνοι είχαν ειδικό καθεστώς υπέρ των φορολογουμένων για τα νησιά του Αιγαίου; Μιλώ για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό είναι αυτονόητο. Δεν θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα για αναστολή. Πρέπει να επανέλθουμε στο καθεστώς της διαφοροποίησης του ΦΠΑ μεταξύ νησιών και της ενδοχώρας.
Λέγοντας όλα αυτά, πρέπει να πούμε ότι αυτή καθαυτή η ύπαρξη των νησιών είναι σπουδαίο πράγμα για την Ελλάδα. Ακόμη και οι δηλώσεις που γίνονται υπό μορφήν, αν θέλετε, υπερβολής, δηλαδή «Ε, ας μας πάρουν και μερικά νησιά, θα τα ξαναπάρουμε» είναι ενοχλητικές και ενοχλούν τους κατοίκους.
Διότι πρέπει να ξέρουμε την ιστορία, ότι τα νησιά αυτά έχουν κατακτηθεί από Ενετούς, από ιππότες, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλαδή είναι το δέλεαρ του Αιγαίου. Εμείς λοιπόν που τα έχουμε καθόμαστε και συζητάμε υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να τα έχουμε ή να μην τα έχουμε; Αυτά είναι τα αυτονόητα.

Έρχομαι επί της ουσίας τώρα. Χθες, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Νίσυρο. Όπως ξέρετε, η Νίσυρος απέχει λίγα μίλια από την Κω. Η Νίσυρος δεν έχει κανένα πρόβλημα, ούτε η Τήλος. Δεν θα ήταν λογικό να πάει στην Κω και να δει πώς είναι αυτά τα hotspots; Εγώ πήγα στην Κω. Σας λέω λοιπόν ότι στα hotspots υπάρχουν δωμάτια, τα οποία είναι τέσσερα επί τέσσερα ή τέσσερα επί πέντε και είδα να υπάρχουν δέκα άνθρωποι μέσα! Δεν μπορούμε να πούμε στους Ευρωπαίους, οι οποίοι μας το επέβαλλαν, να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες στα hot spot, αφού αυτοί τα επέβαλλαν; Δεν μπορούμε τα hot spots να τα έχουμε σε δευτερεύοντα, μη τουριστικά νησιά και τα έχουμε στα μεγαλύτερα τουριστικά, τα οποία δυσφημίζουν τον τουρισμό μας;

Αυτές είναι, κύριοι Υπουργοί, οι απαιτήσεις που έπρεπε να έχει η Κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε τα hotspots, να μην εγκατασταθούν στα νησιά του αυξημένου τουρισμού. Τουλάχιστον αυτό έπρεπε να απαιτήσει. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία για να μπορεί να γίνεται γρήγορα η επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία. Να έρχονται δηλαδή και να γυρίζουν πίσω στην Τουρκία. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται. Και όταν δεν γίνεται αυτό το πράγμα, τότε προκύπτουν εκρηκτικές καταστάσεις στα νησιά. Και όταν οι εκρηκτικές καταστάσεις μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης, αντιλαμβάνεστε τι δυσφήμηση είναι για τον ελληνικό τουρισμό γενικότερα, αλλά και των νησιών ειδικότερα. Αυτά είναι ίσως τα προβλήματα, τα οποία πρέπει να δει η Κυβέρνηση.

Όσον αφορά την τροπολογία που έφερε, δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κανέναν, ούτε καν την Κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα είναι υπέρ. Και αυτός, ενδεχομένως, που δεν ήταν υπέρ δεν θα είχε το θάρρος να το πει. Άρα λοιπόν, τι εξυπηρετεί η ψηφοφορία απόψε; Η ψηφοφορία δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα.

Όσον αφορά την ουσία του θέματος, θα έπρεπε να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση αν αυτό το επίδομα προερχόταν από το πραγματικό πλεόνασμα, όχι από το υστέρημα ή –αν θέλετε- τη φορολογία των μικρομεσαίων. Για ποιο λόγο; Διότι εάν φορολογούνται συνέχεια οι μικρομεσαίοι, κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι και αυτοί μικρομεσαίοι. Θα γίνουν και αυτοί προβληματικοί. Θα πρέπει να δίνουμε και στους μικρομεσαίους επίδομα, εάν δεν υπάρξει παραγωγή και επενδύσεις. Η Κυβέρνηση δηλαδή πρέπει να κατεβάσει λίγο τους τόνους της, να μην πάει να εκμεταλλευτεί πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα για όλη τη Βουλή και να κοιτάξει την πραγματική ουσία της υπόθεσης. Πρέπει η Ελλάδα γρήγορα να αποκτήσει μια σταθερότητα πολιτική, η οποία, όπως ξέρετε, μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτευχθεί.
Γιατί δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα; Διότι οι υποψήφιοι Πρωθυπουργοί φιλοδοξούν να γίνουν Πρωθυπουργοί και όλοι αναλαμβάνουν ο καθένας να φέρει από ένα μνημόνιο στη Βουλή αυτή. Πρώτα ο κ. Σαμαράς και τώρα ο κ. Τσίπρας, αυτό γίνεται από την αρχή του πρώτου μνημονίου μέχρι τώρα. Η πολιτική σταθερότητα είναι βασική προϋπόθεση για να μην έχουμε συνέχεια βοηθήματα, βοηθήματα, βοηθήματα. Χωρίς την πολιτική σταθερότητα, η οποία θα φέρει επενδύσεις, παραγωγή και παραγωγικότητα στη χώρα, δυστυχώς φοβούμαι ότι δεν θα βελτιώνεται η κατάστασή μας γενικότερα.»

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot