Menu

Ξανθίππη Σημαντήρη, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κω: Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια

Ξανθίππη Σημαντήρη, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κω: Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια
jumbo-banner
Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ.)
Ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 196 περιστατικά (έως 29/9/17) και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός. Ήδη από τις αρχές Απριλίου το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στις 6/9/2017 συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και έλαβε την εξής απόφαση.

Συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Με αφορμή τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο
Ανέφερε ότι 350.000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα στην Ελλάδα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει ν100.000 εμβολιασμοί MMR.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τη νόσο ακίνδυνη διότι κάνει επικίνδυνες επιπλοκές, είναι εξαιρετικά μεταδοτική ακόμα και πριν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών εξανθημάτων. Από μελέτες έχει προκύψει ότι ένας στους τρεις νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή από το αναπνευστικό ,το γαστρεντερικό ή από το νευρικό σύστημα εγκεφαλίτιδα που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της εγκεφαλίτιδας μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και δέκα χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου από ιλαρά. Οι οδηγίες είναι σαφείς,οι παιδίατροι υποστηρίζουν την ναναγκαιότητα των εμβολιασμών,ωστόσο ορισμένοι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Είναι γνωστή η ύπαρξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των νέων γονιών!!!( που μάλιστα, δεν διστάζουν να παροτρύνουν κι άλλους γονείς υπέρ αυτής της τακτικής)Οι γονείς φοβούνται ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες ενώ η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι η αιτία για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας.
Πολλοί γονείς παρασυρόμενοι από τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο που έκαναν αντιεμβολιαστές τρόμαξαν και νδεν εμβολίασαν τα παιδιά τους. Ο Α. Wakefield (Ιατρός γαστρεντερολόγος)δημοσιεύσε μια μελέτη(το 1998
στο Lancet) η οποία προκάλεσε ανησυχίες για μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου MMR(ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) και του αυτισμού. Η μελέτη αυτή στη συνέχεια αποσύρθηκε από το εγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό που τη δημοσίευσε, αφού ήταν ελλιπής και προβληματική. Η δημοσίευση αυτή δημιούργησε ένα πανικό που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και ακόλουθες επιδημίες από τις συγκεκριμένες ασθένειες.
Και τελικά μήπως τα «κατάφερε» το κίνημα κατά των εμβολίων?
Όπως ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ το τελευταίο έτος 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ιλαρά στην Ευρώπη, σε μία "απαράδεκτη τραγωδία" όπως τη χαρακτηρίζει, που θα μπορούσε φυσικά να έχει αποφευχθεί.
Τραγικές οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός (Π.Ο.Υ) .
Οπότε που βαδίζουμε?
Θα ήταν σημαντικό πλέον οι γονείς να σεβαστούν την αλήθεια..
Και εμείς ως επιστήμονες να συνεχίσουμε το έργο μας και να σας θυμήσουμε..
- ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας..
Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Το γενικά υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στη χώρα, που έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες κατά το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί θετικό παράγοντα, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό θα επιστρέψουν αν σταματήσουν τα προγράμματα
εμβολιασμών. Αν ο κόσμος σταματήσει να εμβολιάζεται, πολλές ασθένειες που εχουν εξαλειφθεί όπως η ευλογιά ,η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, θα επανεμφανιστούν σύντομα. Οι παιδίατροι στην Ελλάδα οφείλουμε να φροντίζουμε την εκπλήρωση του εθνικού συστήματος εμβολιασμού μας.
Τα εμβόλια που προτείνονται αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
- ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συμβουλεύει τους γονείς να αναζητούν πληροφόρηση για την νασφάλεια των εμβολίων από έγκυρες πηγές, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Υπουργείο Υγείας, ο WHO, το CDC, η UNICEF κ.λπ
Το εμβόλιο(Μ.Μ.R η PRIORIX η PRIORIX –TETRA) είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ποσοστό 93-100% με την δεύτερη δόση. Το εμβόλια αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλή, όπως έχει δείξει η εμπειρία
από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως.. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ εμβολίου MMR και αυτισμού ή αυτιστικών διαταραχών . Δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση μεταξύ της χορήγησης των εμβολίων και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ωστόσο τα εμβόλια αυτά χορηγούνται σε ηλικία που τα βρέφη κινδυνεύουν από το σύνδρομο. Με άλλα λόγια οι θάνατοι από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συνέπεσαν με
τον εμβολιασμό και θα μπορούσαν να συμβούν ακόμα και αν το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί.. Η χορήγηση των εμβολίων δημιουργεί ανοσία χωρίς να επιβαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα
εμβόλια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγουν μια ανοσολογική απάντηση όμοια με αυτή που παράγεται από τη φυσική λοίμωξη αλλά χωρίς να προκαλούν την ίδια την ασθένεια και τις δυνητικές επιπλοκές της.
Οσο αφορά την την θειομερσάλη , μια οργανική χημική ένωση που περιέχει ψευδάργυρο και προστίθεται σε μερικά εμβόλια σαν συντηρητικό /ενισχυτικό ειναι ασφαλής και δεν δημιουργεί
κίνδυνο στήν υγεία. Οι περισσότερες αντιδράσεις στον εμβολιασμό είναι παροδικές και ήπιες, όπως πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή της ένεσης και χαμηλός πυρετός.
-ΣΥΝΙΣΤΑΤΕ Η ΟΡΘΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Το παιδί, που δεν έχει εμβολιαστεί με το σωστό σχήμα εμβολίου (αρχικό σχήμα εμβολιασμού καιαναμνηστική δόση) είτε δεν έχει λάβει τις δόσεις στο ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα, είναι ευαίσθητο να νοσήσει.
Επίσης, εάν ξεχαστεί η επαναληπτική δόση ενός εμβολίου, το παιδί δεν προστατεύεται 100% υπάρχει
μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να νοσήσει.
-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ
Σε παιδιά που έχει διαγνωστεί βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει ο συνηθισμένος εμβολιασμός. Το ίδιο ισχύει και για εκείνα τα παιδιά, στα οποία χορηγείται κορτιζόνη ή χημειοθεραπεία(πάντα μετά από οδηγίες του θεράποντος ιατρού).Στα παιδιά αυτά ο εμβολιασμός κατά την οξεία φάση της νόσου δεν πραγματοποιείται.
Επομένως ας φροντίσουμε όσο ακόμη είναι νωρίς να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών μας. Τα κράτη της ΕΕ αρχίζουν σταδιακά να αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον εμβολιασμό, για να αντιμετωπιστεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα με τις συνέπειες του. Η Γερμανία πέρασε νόμο που υποχρεώνει τους γονείς να δηλώνουν τα εμβόλια που έχουν κάνει τα παιδιά όταν εκείνα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, και έχει θεσπίσει πρόστιμο 2.500 ευρώ για όσους δεν τα εμβολιάζουν, ενώ η Ιταλία κατέστησε υποχρεωτικούς 12 εμβολιασμούς... Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.ιΑς ελπίσουμε ότι σύντομα και στην Ελλάδα θα υπάρξει ανάλογος νόμος για υποχρεωτικό εμβολιασμό.Για την υγεία των παιδιών μας..για την υγεία όλων μας..
ΞΑΝΘΙΠΠΗ Ι. ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
MASTER DEGREE ΠΑΙΔΟΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΙΔΟΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΟΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ
kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή