Menu
Ο άνθρωπος που έζησε 40 χρόνια μόνος σε ένα νησάκι της Κρήτης-Video

Ο άνθρωπος που έζησε 40 χ…

Την ιστορία ενός α...

Το πρόγραμμα της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. από 27 έως 29 Ιανουαρίου

Το πρόγραμμα της Τ.Ε. Ε.Ο…

Συνολικά 17 παιχνί...

Στην Ολλανδία το πρώτο εγκληματολογικό νεκροταφείο της Ευρώπης

Στην Ολλανδία το πρώτο εγ…

Το Άμστερνταμ της ...

Κακίες! Τι λένε για το κάθε ζώδιο πίσω από την πλάτη του;

Κακίες! Τι λένε για το κά…

Αν πιστεύεις ότι γ...

ΝΕΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΩ

ΝΕΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣ…

Σας αποστέλλουμε τ...

Εγωισμός: Ένας γίγαντας μέσα μας

Εγωισμός: Ένας γίγαντας μ…

Μια φορά και έναν ...

Έξι σημάδια πως θέλει να περάσει την σχέση στην επόμενη φάση

Έξι σημάδια πως θέλει να …

Εσύ μπορεί να το σ...

Εστησαν φάρσα που παγώνει το αίμα -Για να προωθήσουν τη νέα ταινία «Rings» [βίντεο]

Εστησαν φάρσα που παγώνει…

Πήγαν να διαλέξουν κ...

Είναι οριστικό: Ο Αντώνης Κανάκης ανακοίνωσε το μέλλον του Ράδιο Αρβύλα

Είναι οριστικό: Ο Αντώνης…

Η εκπομπή «Ράδιο Α...

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέλκυσης του «Παναγία Τήνου» από το λιμάνι του Πειραιά

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέ…

Σύμφωνα με τον Οργαν...

Στον δρόμο 900 επιθεωρητές του ΣΕΠΕ τις Κυριακές - Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Στον δρόμο 900 επιθεωρητέ…

Στον δρόμο βγάζει ...

Πρόσθετο φόρο έως 778 ευρώ φέρνει η μείωση αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ

Πρόσθετο φόρο έως 778 ευρ…

Πρόσθετο φόρο από ...

Prev Next

ΦΩΤΟ: Από την επίσκεψη του Κώστα Μητσοτάκη στην Κω πριν 50 χρόνια με τον Σταμάτη Μανούση (Σ Ιούλιος 1966)

ΦΩΤΟ: Από την επίσκεψη του Κώστα Μητσοτάκη στην Κω πριν 50 χρόνια με τον Σταμάτη Μανούση (Σ Ιούλιος 1966)
jumbo-banner

Σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου στην Κω την Πέμπτη 12.1.2017, σας αποστέλω συντομή αναφορά για την δράση του του πατέρα μου Σταμάτη Μανούση κ φωτογραφιες απο την επίσκεψη του κ.Κωνσταντίνο Κ. Μητσοτάκης στην Κω το 1966
...............................................................................................................................................................................................
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 στην πολιτική σκηνή της Κω εμφανίζεται σε ενεργό πολιτικό ρόλο πλέον ένας γιατρός που εργαζόταν στην Αθήνα και που από την οφθαλμολογική κλινικη του στην οδό Νεοφύτου Βάμβα 9 και την ανιδιοτελή προςφορα του στους πατριώτες του έγινε γνωστος σε όλο το νησί και η κλινική ονομάσθηκε “Στέγη των ΚΩΩΝ”.

mitsotakis-7
Η φιλανθρωπική προσφορά του ίσως μοναδική αυτήν την περίοδο. Σπούδαζε φοιτητες περιέθαλπε δωρεάν συμπατριώτες του, χειρουργούσε δωρεάν και πέραν αυτών εμφανίσθηκε σαν φορέας κοινωνικής αλλαγής και ανατροπής του τότε κοινωνικου κατεστημένου.
Χαρακτηρίσθηκε Ανθρωπιστής – Ιπποκρατιστής με σοσιαλιστικά χαρίσματα.
Στο πλαίσιο αυτό οι προεκλογικές του δεσμεύσεις αφορούσαν:
• τη δημιουργία λιμενοβραχίονα στο νέο λιμάνι που θα κατασκευαζοταν για να πλευρίζουν τα καράβια και να σταματήσει η μετάβαση στο πλοίο με τα γκαζολινα,
• την κατασκευή κατοικιών για να μείνουν οι διαμένοντες σε παραπήγματα (62 οικογένειες) από λαμαρίνες,
• την επέκταση του αεροδρομίου,
• την απόκτηση νέου Νοσοκομείου στην Κω,
• την ηλεκτροδότηση των χωριών,
• την ολοκλήρωση του Ιπποκρατείου Μέλαθρου του ΔΙΙΚΩ.
Αυτά τα έργα ήταν προγραμματισμένα να γίνουν και είχαν εκταμιευθεί τα κονδύλια. (Για το Νέο Νοσοκομείο έχουν γραφτεί πολλά και είναι γνωστή η άρνηση της τότε Διοίκησης του Νοσοκομείου για την κατασκευή του).
50 χρόνια μετά από την έναρξη της κατασκευής τους, και με την υπενθύμιση και την γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό, βγάζουν από την λήθη τα γεγονότα και τον άνθρωπο που μόχθησε και θυσιάστηκε πολιτικά για την πραγμάτωση τους γιατί ήθελε την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου του.
Είχε τη βούληση να ανοίξει καινούργιους δρόμους. Σε δύσκολους τομείς με απήχηση στα λαϊκά στρώματα με αίσθηση του καθήκοντος προς την πατρίδα του και με συνέπεια και σταθερότητα στα λεγόμενά του. Έργο και Προσφορά.
Η ηθική ικανοποίηση, για την ταπεινότητα, την σεμνότητα, το ήθος και την τιμιότητα του είναι το μόνο που αναμένεται δικαιωματικά για την ιστορική του μνήμη.
•Στις 25 Ιουλίου 1966 μεταβαίνει στην ΚΩ κλιμάκιο Υπουργών με επικεφαλής τον Υπουργό Συντονισμού τον Κ. Μητσοτάκη, κ απαρτιζόμενο απο τον Κώστα Στεφανακη, Α Πιαλογλου Μιμη Γαληνο , Σταμάτη Μανουση για την θεμελίωση του οικισμού "Σοφοκλης Βενιζέλος…"
Σήμερα 50 χρόνια μετά, στα λαϊκά ζουν οι οικογένειες που ζούσαν στις τρώγλες,στα παραπήγματα στις καμπίνες μαζί με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους (τα περισσότερα τριώροφα πλεον)
Πριν 50 χρόνια για πρώτη φορά τα ατμόπλοια Κανάρης, Μιαούλης, Αικατερίνη, Καραισκακης Φίλιππος, Άδωνις, Μιμίκα, Παντελής, κ αλλα ,δεν θα αγκυροβολούν έξω από το Λιμάνι. Οι λεγόμενες λάντζες, οι αγαπημένες μας τότε Σεβαστιανα Πουλια.Μαρία που πηγαινοέρχονταν δυο και τρεις φορές για να εξυπηρετηςουν επιβάτες και τα εμπορεύματα θα διακόψουν τα δρομολόγια.
Η Τουριστική και η Εμπορικη Ανάπτυξη προ των πυλών και με την επέκταση του αεροδρομίου.
Ακολουθεί η επτάχρονη δικτατορία και οι μετέπειτα Δημοτικές αρχές που για δικούς τους λόγους δεν ανεφερθησαν, δεν υπενθύμισαν στους πολιτες τον άνθρωπο που μοχθησε και θυσιαστηκε πολιτικά οικονομικά συναισθηματικά για την υλοποιηση των εξαιρετικά σημαντικών έργων •του ταπεινου αυτού Ανδρος που δεν τιμήθηκε απο την πολιτεία


«Τα ασίγαστα πολιτικά πάθη της εποχής οδήγησαν κάποιους κομματικούς παράγοντες του νησιού στην υπονόμευση των προσπαθειών του Σταμάτη Μανούση για να ομολογήσουν όμως αργότερα μετά το θάνατό του το αδιαμφισβήτητο ήθος του και τα αγνά πατριωτικά και δημοκρατικά του συναισθήματα.
"Οι θεμέλιοι λίθοι των θεμελιώσεων αφηρεθησαν απο την Δικτατορία κ ετέθησαν στην λήθη των επερχόμενων γενεών.”
• Παντελης Σβουρενος 12/4/14: ....Ένα από τα μεγάλα έργα που έκανε ο ΣταματηςΜανούσης στην Κω ήτανε ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού μας. Εκείνος έκανε τη μεγάλη προβλήτα που δένουνε τα μεγάλα καράβια. Πριν τον Μανούση, τα καράβια αράζανε μέσα βαθιά και πηγαίνανε οι επιβάτες πάνω με τα γαζολίνα, τη «Σεβαστιάνα», την «Πούλια»...... Αν δεν υπήρχε ο Μανούσης τότε το 1966, εμείς θα πηγαίναμε ακόμα στα καράβια με τα γαζολίνα..."
•Αποστολος Κακλαμανης "....μας συνέδεσε η κοινή πίστη στις αξίες και τα ιδανικά της Δηµοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Σταµάτης Μανούσης υπηρέτησε µε ολοκληρωτική πνευματική αφοσίωση σε όλη τη διάρκεια του βίου του, παρά το γεγονός ότι η πολιτική επιλογή του, σε µια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής, στην οποία οδηγήθηκε χωρίς ίχνος προσωπικής ιδιοτέλειας, είναι ασφαλώς αντικείμενο κριτικής, όπως άλλωστε πρέπει να συμβαίνει σε µια Δημοκρατία......"


Με εκτίμηση,

ΝΙΚΟΣ ΣΤ. ΜΑΝΟΥΣΗΣ

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός