Menu

Επιστρέφουν στις 23 Οκτωβρίου οι Θεσμοί -Αποκλείουν κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τον Ιανουάριο στην ΕΕ

Επιστρέφουν στις 23 Οκτωβρίου οι Θεσμοί -Αποκλείουν κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τον Ιανουάριο στην ΕΕ
jumbo-banner
Όταν δεν έχει «κλείσει» παρά μόνο το 20% των 95 προαπαιτούμενων, είναι προφανές ότι η επιστροφή των επικεφαλής της πάλαι ποτέ Τρόικας δεν προοιωνίζεται και γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως «καίγεται» η ελληνική πλευρά.
«Είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρειαστεί και δεύτερη αποστολή» αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida.gr, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι καν σαφές αν οι ομάδες των ξένων τεχνοκρατών (που θα έρθουν σε περίπου δύο εβδομάδες) θα αποχωρήσουν στις 29 Οκτωβρίου, όταν ξεκινά η πενταήμερη αργία της ευρωπαϊκής σχολικής εβδομάδας, για να επιστρέψουν εκ νέου μετά από το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτό το πιθανό σύντομο διάλειμμα είναι το καλό σενάριο.
Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο των δανειστών δεν βλέπουν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και των διαδικασιών πριν από τον Ιανουάριο. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απέφυγε επιμελώς να εκφράσει τη βεβαιότητα για κλείσιμο της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους και σημείωσε ότι «υπάρχει η αίσθηση πως πρέπει να κλείσει», διαβλέποντας και αυτός με τη σειρά του τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων και εκτροχιασμού του Προγράμματος.
Παρατηρώντας κανείς από απόσταση τα γεγονότα αντιλαμβάνεται ότι είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες που υπάρχει μια θετική «ώθηση» των Ευρωπαίων προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει και να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες, χωρίς αυστηρές συστάσεις, χωρίς προειδοποιήσεις και χωρίς απειλές, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή μετά από το 2014. Αν το Πρόγραμμα «ρολάρει» έστω με κάποιες αμφιταλαντεύσεις, θα φτάσουμε με ευνοϊκότερους όρους στον Αύγουστο του 2018. Αν όμως επαναληφθούν οι γνωστές παθογένειες ή έχουμε εκπλήξεις από το ΔΝΤ - το ενδεχόμενο αυτό θα ενισχύεται όσο «κρεμάει» η αξιολόγηση- τότε ο σχεδιασμός πάει περίπατο και οι Ευρωπαίοι θα ξαναβρεθούν με την καυτή πατάτα στα χέρια.
Το πρόβλημα είναι ότι λίγο πριν από την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στις 17-18 Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να επιβεβαιώσει τα αρνητικά σενάρια. Οι καθυστερήσεις είναι πολλές και αδικαιολόγητες, θέτοντας εκ των πραγμάτων ζήτημα κακού συντονισμού μεταξύ των νευραλγικών υπουργείων και υπηρεσιών.
Το πρώτο πράγμα που θα μπει, πάντως, στο μικροσκόπιο των δανειστών θα είναι το δημοσιονομικό. Σύμφωνα με τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, ο Προϋπολογισμός του 2018, που πρέπει να κατατεθεί μέσα στο Νοέμβριο, θα περάσει από κόσκινο, ειδικά σε ότι αφορά τους κωδικούς των φορολογικών εσόδων που εμφανίζουν υστέρηση, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί αν η «ζημιά» είναι συγκυριακού ή μόνιμου χαρακτήρα, ενώ ανάλογο «σκανάρισμα» θα γίνει στα εκτιμώμενα υπερπλεονάσματα του ΕΦΚΑ, για τα οποία ήδη υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οφείλονται σε μόνιμη υπεραπόδοση των νέων ασφαλιστικών διατάξεων ή απλώς αποτελούν λογιστικό κέρδος από τη μεταβατική περίοδο.
Ως θέμα πρώτης προτεραιότητας χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές και ο εξωδικαστικός, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις σε τεχνικά ζητήματα, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία για τους οφειλέτες με χρέη ως 50.000 ευρώ, όπως επίσης οι δίδυμες ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορίες- ταμεία, που «καίνε» χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με οφειλές ως 20.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
iefimerida.gr
kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή