Menu
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ …

Έχουμε τη χαρά να σα...

Γ.ΚΙΤΣΗΣ:  ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ?

Γ.ΚΙΤΣΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗ…

1)Απορρίφθηκε απο το...

Συνεργασία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΣΕΤΚΕ για το καλάθι του αιγαιακού πρωινού και τον τουρισμό εμπειρίας

Συνεργασία Περιφέρειας Νο…

Γιώργος Χατζημάρκο...

Θεσσαλονίκη: Συνεργάτης του Ράμα σε κύκλωμα μαφιόζων που διακινούσαν ναρκωτικά – Πολιτική βόμβα με ένταλμα σύλληψης

Θεσσαλονίκη: Συνεργάτης τ…

Στενός συνεργάτης ...

Σημαντική διάκριση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Στ.Καραταπάνη και Γ. Ντέτσκα

Σημαντική διάκριση των γι…

Στο πρόσφατο Πανελ...

Εντυπωσιασμένος ο Αμερικανός Πρόεδρος από τις συνεχείς επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού Donald Trump: «Έχετε "χτυπήσει" νούμερα ρεκόρ στον τουρισμό»

Εντυπωσιασμένος ο Αμερικα…

Ο Έλληνας Πρωθυπου...

video από την επιχειρησιακή εκπαίδευση της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ»

video από την επιχειρησια…

Ένα εντυπωσιακό ...

Δέσμευση του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου στον Αγροτικής Ανάπτυξης και έκκληση προς τους Δήμους να συνεργαστούν για την επιτυχή εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών

Δέσμευση του Περιφερειάρχ…

Το ζήτημα επείγει,...

Ἀνακοίνωση γιά τίς ὧρες λειτουργίας τῶν κατηχητικῶν

Ἀνακοίνωση γιά τίς ὧρες λ…

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις ...

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγαρη: «Ενώ κοιμόμουν έπαθα επιληπτική κρίση. Το μόνο που θυμάμαι…»

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγα…

«Ήταν Δευτέρα, μια...

Χώρισες; Να γιατί δεν πρέπει να βιαστείς να ξανακάνεις σχέση, σύμφωνα με την επιστήμη

Χώρισες; Να γιατί δεν πρέ…

Ο πληρης και πιο ειλ...

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου στεγάστρου στις εγκαταστάσεις διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου…

Ο Δήμος Κω κινείτα...

Prev Next

Η προθεσμία υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης από Ε.Ε. για αποκατάσταση ζημιών σεισμού στην Κω, εκπνέει

Η προθεσμία υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης από Ε.Ε. για αποκατάσταση ζημιών σεισμού στην Κω, εκπνέει
jumbo-banner
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η προθεσμία για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό στην Κω, εκπνέει – Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την υποβολή αιτήματος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στην Κω ο σεισμός της 21ης Ιουλίου. Κατέθεσε, επίσης στον Υπουργό, και ως αναφορά το έγγραφο του Δήμου Κω στο οποίο επισημαίνονται τα σχετικά στοιχεία καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών από το σεισμό της 21ης Ιουλίου στην Κω.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η προθεσμία των 12 εβδομάδων για την υποβολή του αιτήματος, εκπνέει σε λίγο καιρό και ζητά να μάθει τις προθέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει:
«Ο Υπουργός πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί οι προθεσμίες, πλέον, είναι οριακές.
Προκαλεί εντύπωση η καθυστέρηση στην καταγραφή και κοστολόγηση, αφού ο Δήμος της Κω ενημερώθηκε για να συνδράμει μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου.
Από την καταγραφή και κοστολόγηση των ζημιών στις υποδομές και στα μνημεία προκύπτει ένα ποσό που είναι αμφίβολο αν μπορεί να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέσα από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ζημιών στις λιμενικές εγκαταστάσεις και στις δημόσιες υποδομές, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Ιταλίας και των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Η Κως αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια.
Οφείλω να επισημάνω ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας και διαμορφώνουν τα προγράμματά τους αυτή την εποχή, θέτουν πιεστικά ερωτήματα για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κω. Είναι σαφές ότι όσο δεν υπάρχει πρόοδος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί η Κως εκτός των προορισμών κρουαζιέρας».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Υποβολή αιτήματος στην Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης στις υποδομές της Κω, που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό»
Κύριε Υπουργέ,
Ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου που έπληξε την Κω, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις υποδομές του νησιού.
Ο Δήμος Κω έχει ήδη στείλει τα στοιχεία για την καταγραφή και την κοστολόγηση των ζημιών στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από τις 21 Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερα οι ζημιές στις λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, αλλά και στα ιστορικά μνημεία απαιτούν ένα πολύ μεγάλο ποσό για την αποκατάστασή τους, το οποίο είναι αμφίβολο αν μπορεί να διατεθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η χώρα μας μπορεί να ζητήσει χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις που έχει δώσει η αρμόδια Επίτροπος, κα. Κρέτσου, σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, δεν έχει υποβληθεί τέτοια αίτημα από την Ελληνική πλευρά.
Προκαλεί εντύπωση, επίσης, το γεγονός ότι ζητήθηκε μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου από το Δήμο Κω να αναλάβει το συντονισμό της καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα με ευθύνη της Πολιτείας.
Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής αιτήματος εκπνέει σε λίγο αφού έχει καθοριστεί στις 12 εβδομάδες από το γεγονός της 21ης Ιουλίου, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τις προθέσεις της.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να υποβάλλει αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση αποκατάστασης των ζημιών στην Κω;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή