Menu
Τουρκία: Προκαλεί στο Αιγαίο μετα τις δηλώσεις Τραμπ - Τσίπρα

Τουρκία: Προκαλεί στο Αιγ…

Λίγο μετά από τις ...

Θερίζει ο καρκίνος - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα- Άρθρο του Κ. Ζαμάγια

Θερίζει ο καρκίνος - Τι σ…

Καλπάζουν» οι θάνα...

Κουντουρά: Ποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν επιδότηση ως 50% για τουριστικά projects

Κουντουρά: Ποιοι μπορούν …

Στις 250 οι τουριστι...

Συμμετοχή του ΕΟΤ σε 45 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις το 2018

Συμμετοχή του ΕΟΤ σε 45 δ…

Στην ιστοσελίδα του ...

Λιγότερη Φυσική, μαθήματα από ΕΠΑΛ στη Β΄ Λυκείου-Οξύτατες αντιδράσεις

Λιγότερη Φυσική, μαθήματα…

Ενοποίηση της Χημεία...

Η ΕΛ.ΑΣ. θα μετακινείται μόνο για «ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους»-Εγγραφο της Αστυνομίας για «ακίνητους ενστόλους»

Η ΕΛ.ΑΣ. θα μετακινείται …

Η ΕΛ.ΑΣ. περιορίζει ...

Τέλος οι γουρούνες στα νησιά

Τέλος οι γουρούνες στα νη…

Παρελθόν θα αποτελού...

Νέα Μουσική Κυκλοφορία-Φλώρα Κοτρίδη-Δεν με νοιάζει κι αν μας δουν

Νέα Μουσική Κυκλοφορία-Φλ…

Μια ξεχωριστή φωνή,η...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ  «Δεν θα πληρώσει η Αυτοδιοίκηση τον κομματικό σας στρατό»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤ…

«Μετά τη φορολογική ...

ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ: ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ: ΝΑ ΣΑΣ…

«Η Ελλάδα κάνει σπ...

Αντιδήμαρχος Κω Θ. Μουζουράκης : θα αφιερώσουμε όσο χρόνο απαιτεί η παρέμβαση για την ανάδειξη του πάρκου της αρχαίας αγοράς.δηλώσεις /video

Αντιδήμαρχος Κω Θ. Μουζου…

Με μια πραγματικά γε...

Τον Ιανουάριο αρχίζουν οι εργασίες για την επισκευή του λιμανιού

Τον Ιανουάριο αρχίζουν οι…

Με το Γενικό Γραμμ...

Prev Next

Το ΣτΕ εξετάζει την νομιμότητα της ανάκλησης λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/σου

Το ΣτΕ εξετάζει την νομιμότητα της ανάκλησης λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/σου
jumbo-banner
Συζητήθηκε ενώπιον της 7μελούς συνθέσεως του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η από 8 Δεκεμβρίου 2013 αίτηση ακυρώσεως της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Με την υπ’ αρίθμ. 1888/2017 απόφαση της πενταμελούς σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπόθεση παραπέμφθηκε, στην 7μελή σύνθεση για οριστική κρίση, λόγω σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται.
Αναλυτικότερα, η 5μελής σύνθεση, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Μαρκουλάκη και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε ως αβάσιμους και αόριστους όλους του ισχυρισμούς της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Η αίτηση ακύρωσης ασκήθηκε από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου και τους κ.κ. Γ. Φρόνα, Κ. Κωσταρίδη, Π. Χατζημανώλη, Ν. Παπασταματίου, Ι. Παπαβασιλείου, Ι. Χατζηλαζάρου, Ε. Πολιά, Ε. Μουζουράκη και Ι. Διαμαντή, που εκπροσωπήθηκαν στην διαδικασία από τους δικηγόρους κ.κ. Μ. Μπετενιώτη και Ν. Κωνσταντόπουλο.
Το δικαστήριο απασχόλησε και στην νέα δίκη το ό,τι από το 2011 η συνεταιριστική τράπεζα παρουσίασε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, οφειλόμενο, στην επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της αλλά και στο ό,τι είχε κληθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την αποκατάσταση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειάς της, στα ελάχιστα αποδεκτά όρια.
Η πενταμελής σύνθεση είχε κρίνει συνοπτικά ότι με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία της 30.9.2013 και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανεπάρκεια των λογιστικών προβλέψεων πριν από την επαναταξινόμηση μέρους των ρυθμισθεισών απαιτήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο Δείκτης Κυρίων Στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της Συνεταιριστικής ανήρχετο σε 7,43% και, συνεπώς, το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συγκεντρώθηκε με την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, θα αρκούσε για την διαμόρφωση του εν λόγω δείκτη σε ποσοστό ανώτερο του ορίου του 9% (και συγκεκριμένα 9,6%, κατά τα αναφερόμενα στην Α.Π. 280/941/16.3.2017 συμπληρωματική έκθεση απόψεων της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Συμβούλιο της Επικρατείας).
Η 5μελής σύνθεση απέρριψε εξάλλου ως αβάσιμες τις σχετικές με την άσκηση του δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης αιτιάσεις των αιτούντων και είχε κρίνει ότι η Εποπτική Αρχή προέβη – κατ’ ενάσκηση της αρμοδιότητας αναπροσαρμογής των ποσών προβλέψεων έναντι απαιτήσεων από πιστοδοτήσεις, που χορηγείται στην Τράπεζα της Ελλάδος στην επαναταξινόμηση του εξετασθέντος δείγματος των πιστούχων στις κατηγορίες που είχαν ενταχθεί από την Συνεταιριστική Τράπεζα στις 30.6.2013 (ήτοι σε οριστική καθυστέρηση ή σε καθυστέρηση πέραν της τριετίας), με εξαίρεση τρεις πιστούχους που ταξινομήθηκαν στην κατηγορία των απαιτήσεων έναντι επιχειρήσεων με αρνητική καθαρή θέση, καθώς είτε εμφάνιζαν αρνητική καθαρή λογιστική θέση είτε ευρίσκοντο σε καθεστώς πτώχευσης.
Οι αιτούντες αντέτειναν στο δικαστήριο ότι τα ανωτέρω προέκυψαν ως απόκοτος της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αβεβαιότητας και ότι η κατάσταση αυτή ήταν κοινή σε όλες τις τράπεζες τονίζοντας μάλιστα ότι ενώ οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν στην Alpha τράπεζα για να διασωθούν, η συστημική αυτή τράπεζα κατά το χρόνο της μεταφοράς των καταθέσεων της Συνεταιριστικής ήταν υποκεφαλαιοποιημένη και ουσιαστικά βοηθήθηκε από τα κεφάλαια που εισέρρευσαν.
Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή